Swecup i Lima

Jag visste inte riktigt vad jag skulle säga efter gårdagen så jag sa inte så mycket. Idag, däremot, har jag massor att säga!
 
 Det blev ju för många bom igår. Men jag tyckte att formen tagit ännu ett steg i rätt riktning, om än ett ganska litet... Jag var inte alls nöjd med det jag såg i resultatlistan, men tidsavståndet var ju mot IBU cupens hittills bästa sprinter, typ. Två segrar i de två senaste sprintarna har hon i alla fall, vår grymma Skottheimska. 

Så jag startade efter tre minuter i dagens jaktstart. Men efter två strykningar var det bara 1,5 minut till tät och bara 15 sekunder till pallen. Jag tyckte åkningen kändes bra även idag. Sköt en ganska offensiv nolla i första och kunde gå ut som tvåa. Åkte tillsammans med Annie på andra varvet, men släppte lite mot slutet av långbacken. Jag var offensiv även i andra ligg och det kändes som jag var påväg att bomma både tredje och fjärde skottet, så då lyckades jag avsluta serien med ett skott i det vita!? Sjukt. Så då blev jag ensam trea på tredje varvet. Började kännas att jag hade 1,5 tävling i benen men jag krigade på. Lyckades skjuta fullt igen och gå ut som tvåa, men blev ikappåkt in till sista stå. Jag drog en snabb (men säker) nolla, men det gjorde Annie också. Så det blev kamp på sista varvet. 

Insåg precis att det här är det första spurtvarvet på väldigt länge som jag inte har haft ångest för att köra mot någon. Även fast jag visste att hon är starkare än mig. Ändå hade jag inget emot att köra det spurtvarvet mot henne. Det brukar ju ofta vara ångestladdat med spurtvarv mot någon och man vill ju helst ha långt upp och långt ner, för det gör så ont annars. Men idag välkomnade jag den smärtan! Otroligt skön känsla alltså! 

Jag hade i alla fall några meter i början av varvet men hon gick ikapp och förbi efter knappt halva varvet. Det var nära att jag släppte flera gånger men jag lyckades hålla mig kvar. Pappa stod i botten av långbacken och skrek "det sitter bara i huvudet", haha. När vi närmade oss toppen tänkte jag först att jag skulle vara stark över krönet, insåg snabbt att det var även Annie. Men jag var i rygg när vi begav oss ned. Jag gjorde en lite sämre kurva påväg ner (var sjukt trött och stum i benen!) men en bättre kurva på första 180-graders-kurvan på stadion och var i rygg igen. Men jag gjorde ytterligare en dålig kurva sista 180-graders-kurvan inför upploppet. Det blev någon meter vilket gjorde mig stressad så jag tappade både teknik och huvud. Bytte korridor alldeles för tidigt och hade inte en chans. En av få spurter jag förlorat i min karriär. 

Men jag är ändå sjukt nöjd med loppet! 19/20 träff är bra och åkningen var bra! Jag önskar bättre fart på tvåan, men jag är nöjd med helgens åkning! 

Framförallt var det sjukt kul att tävla i helgen! Längesen jag hade det så kul på tävlingsbanan! Men det blir väl så när formen är bättre. Jag hoppas verkligen på ännu en rolig helg nästa helg (och att formen stiger ytterligare!)
(null)


Favorit i repris

För exakt ett år sedan körde jag GDV cup sprint i Dala-Järna med skjutresultatet 0-1 och placering 1. Jag ville ju inte vara sämre idag! 
 
Jag hade en plan för loppet om att öppna kontrollerat på de två första varven, skjuta bra och sedan maxa på sista varvet. Jag vet inte helt om jag lyckades, jag tror jag öppnade hårdare än planerat. Kände ganska snabbt att kroppen inte var 100% på topp. Men jag lyckades med min plan att maxa på spurtvarvet och där svarade kroppen helt okej ändå. Enligt pappas mellantider så stämmer mitt lopp med min plan, alltså att jag öppnade kontrollerat (och var lite efter) men åkte snabbast på sista varvet. Tappade en del tid på ståskyttet också när jag repeterade dåligt och fick pilla ut ett skott och sedan plocka ett extraskott. Men nöjd med skyttet annars, hade en kant ut på första skottet i stå bara, kände att jag var lite tidig men att den inte kunde vara långt borta och det var den heller inte då luckan hade varit på väg upp... Kände mig offensiv i ligg och var säkert offensiv i stå också när jag bommade första skottet på väg in i pricken...
 
Men det blev alltså en favorit i repris med 0-1 i skytte och jag lyckades vinna även idag. Så det var kul! Säsongens första seger! 

Kul att tävla!

Idag var det verkligen kul att tävla! Jag vet inte riktigt varför jag såg mest fram emot sprinten i helgen, distans brukar annars vara en favorit. Men jag gillade 2,5:an mer än 3:an. Och gårdagen blev lite småkaosig. Men idag hade jag full koll på allting (utom min reservstav, men den hade ju andra koll på...) 

Det började med att vi var ute i väldigt god tid och hade väldigt mycket tid till att testa skidor innan inskjutningen. Det blev extremt lyckat och jag hade inte bara väldigt bra skidor, de var dessutom klart mer stabila än igår. Det var fortfarande ganska glatt men jag påverkades inte särskilt mycket av det. 

Sen hade jag en väldigt bra inskjutning. Efter första ligg sa pappa: "18mm spridning". Hehe. Hyfsat samlat. Nej, jag hade bestämt mig för att skjuta fullt idag och det lyckades jag med. Jag var lite seg till första skottet i stå, annars var det  kontrollerad offensiv skjutning. 

Det kändes helt okej i åkningen. Ingen jättesprutt i benen men jag tyckte det gick bättre och bättre. Det kändes i alla fall som det gick fortare och fortare att ta sig till toppen av banan. Det var som att banan blev kortare och kortare... Det var ett jämnt lopp om de sista pallplatserna och jag gick tyvärr förlorande ur den striden och blev 4:a. Det var surt i ett lopp som jag annars var nöjd med. Det är alltid härligt att skjuta fullt och det var längesen jag fick köra om så bra resultat på ett sista varv, så det var kul. 

Jag upplever också att formen blir bättre och bättre för varje helg, men det är fortfarande en bit kvar till toppformen. Men jag hoppas att jag kan fortsätta ta steg i rätt riktning framöver, så jag kan få uppleva fler tävlingar som är lika roliga som dagens!

Första Swecupen

Då har årets Swecup dragit igång! Traditionsenligt med en distans (följt av en sprint). 

Jag har varit väldigt spänd inför den här helgen, av flera anledningar. Och jag tror det speglade min inskjutning idag. Vet inte om jag nånsin har haft sämre ståskytte på en inskjutning än jag hade idag. Men jag har såpass mycket erfarenhet nu att jag inte låter en dålig inskjutning påverka mig. Jag sköt ganska bra i ligg i alla fall och nöjde mig efter mina standardiserade 10+10 skott (5+5 utan puls, 5+5 med puls, SLLS). Det är bara när jag har träffbildsförflyttningar som jag skjuter mer. Vet inte om jag nånsin skjutit en extra ståserie. Brukar bara tänka att det är ju min styrka. 

Jag har egentligen inte så mycket att säga om loppet. Jag sköt bra. En kant ut i första ligg och ett dåligt skott i andra ligg. Tyvärr lite seg serie då efter bom på första skottet. Men två fulla hus i stå, riktigt skönt. Ordnade upp min träffprocent i stå litegrann... Tycker det känns så konstigt att ha bättre träffprocent i ligg när jag egentligen är bättre i stå... Men nu har jag samma (om jag räknade rätt under tävlingen). Kanske inte helt optimalt att tänka på sånt när man tävlar dock... 

Åkningen kändes bra fram till att det blev glatta spår. Sen fick jag lägga otroligt mycket energi på att kompensera för glatta spår och halvtaskig balans och det orkade jag inte idag. Jag var gråtfärdig när jag körde upp för näst sista backen men därifrån visste jag att jag skulle åka bra (från toppen alltså). Och det var underbart att höra att jag var trea när jag kom i mål. Mot de två före mig fanns ingenting att göra, starka i spåret och grymma på skjutvallen! Bara att buga och bocka (och kötta järnet imorgon för att försöka ta revansch!) 

Sprint i Meråker

Jag tror att dagens sprint i Meråker var ytterligare ett steg i rätt riktning den här säsongen. Jag upplevde inte att decemberformen har tagit över min kropp, men jag är samtidigt lite nedtränad. Så jag hoppas att en vecka med minimalt med träning ska göra att decemberformen kommer på riktigt!

Men det var kul att få stå på pallen! Och det är alltid bra med 90% träff. Men jag är inte van att skjuta bättre i ligg än i stå, så besviken över att dagens bom kom i stående. Jag jobbade verkligen in skotten i vinden i ligg, en långsam serie. Det är i alla fall inget jag brukar hålla på med i stå, långsamma serier alltså. En tidig bom (klockan fem) som hade varit träff om jag skjutit på nolläget. Men jag skruvade ner ett knäpp på inskjutningen. Jag gillar att ligga lite lågt för jag höjer mig på tävling. Men hade jag skjutit på nolläget kanske jag hade bommat i ligg istället? Så jag får vara nöjd med att jag hade 90% träff idag, nu ligger på 90% totalt i ligg i vinter. Och så får jag träffa mer i stående senare, det brukar ju vara min styrka. 

Åkmässigt var det "ok" idag. Ett steg i rätt riktning, men inte där jag vill vara. Det gick sjukt tungt i snöfallet idag också, så tror det skilde en del i glid. Det var ju ingen viktig tävling så jag la inte in någon stor insats i mina skidor, medan andra eventuellt har gjort det. Men det var nog lätt att valla fel idag också, och det gjorde jag i alla fall inte. Skidorna gick relativt bra. 

Det var i alla fall väldigt kul att tävla idag! Det är såklart alltid roligare när kroppen svarar som man vill, men idag var det kul att känna att spurtvarvs-Anna kom fram precis när hon ska komma fram. Det svarade bra sista biten och det är alltid en härlig känsla. Nu ska jag bara få till att det svarar bra i mitten av loppen också. För i starten, mot slutet och på skjutvallen fungerar det som oftast väldigt bra. 

Masstart

Masstarten gav en bättre upplevelse i Geilo, men inte så bra som jag hade hoppats på. Det var lite tråkigt att gå i andra heatet, men har precis kollat på mellantiderna och det hade verkligen gått att göra ett bra lopp från heat 2! Men det funkade inte riktigt för mig. Eller, periodvis var det bra, men längre perioder var dåliga. Men såg också på mellantiderna att det var inte så dåligt som det kändes, alltså de bra perioderna. Under loppet kändes det som att även de bra perioderna inte var så bra, men de var bättre än jag trodde. Jag är i alla fall nöjd med skyttet. Bommade sista i första ligg, blev typ förvånad när jag träffat de fyra första och kunde skjuta fullt så då tappade jag koncentrationen... Så sjukt onödigt! Men fick skjuta fullt i andra ligg i alla fall. Sen gjorde jag en dum grej i första stå (radar upp "saker jag aldrig gjort på tävling" just nu...) när jag gick in på fel bana. Fattar inte hur jag lyckades då jag kollade på den tavla jag blev tilldelad när jag skulle gå in på mattan. Jag upptäckte det ganska fort i alla fall och var påväg att sätta på mig geväret och byta bana, när hon som var bakom mig går in på den banan. Jag kollade på funktionärerna, men ingen visade något tecken på att jag gjorde fel. Så jag nöjde mig med att vi "bytte bana" hon och jag, och jag satte i magasinet igen för att skjuta min serie. Hann tänka att jag inte skulle låta detta påverka mig, och med en tidig bom, väldigt nära träff, säger jag mig nöjd. Det kändes som det lika gärna kunde varit träff, medan det i sista serien kändes som det kunde ha varit någon bom. Men i sista serien sköt jag fullt igen, alltså 1010 i skytte, nöjd med det. Jag tror jag sköt ganska fort också, den serien som strulade gick fortare än de framför mig... 

Nu ser jag fram emot några dagar med bra träning. Sedan väntar en mindre tävling i Meråker på söndag, skola i Östersund tisdag-torsdag nästa vecka och sen första Swecup-helgen i Sveg om ca 1,5 vecka. Då hoppas jag att min december-form kommit! 

RSS 2.0