Nullerklubben

Det är "landsdelsmesterskapshelg" i Norge och Trondheim som tillhör region Midt hade sitt LM på Knyken. Distans igår och sprint idag. Jag körde bara idag och det var riktigt kul!

Var faktiskt sjukt nervös innan. Gick som in i min tävlingsbubbla redan vid frukosten trots att jag inte startade förrän 13:37. Sen höll jag mig i bubblan. Jag var fåordig, taggad, lugn och glad. Åt en tidig lunch innan vi åkte de drygt fyra milen till Knyken. Hade en väldigt stabil inskjutning. Fick jobba med nästan varje skott men kändes stabilt. Låg där jag ville ligga i ligg och hade bra träffar i stå. 

Hann in och se sista skjutningen på OS-masstarten mellan inskjutning och uppvärmning och den ljudvolymen när Trønder-sonen Svendsen träffade sista skottet... Skrek själv så jag hörde inte helt, men... 

Hade en stabil uppvärmning. Kändes inte toppen men stabilt. Samtalade med mig själv och höll mig kvar i min bubbla. Saker och ting flöt på. 

Starten gick och jag åkte på. Det är en lång nedförsbacke ut från stadion följt av en lång, varierat kuperad uppförsbacke. Öppnade offensivt men kontrollerat och hade en okej känsla. Ganska bra liksom. Några småbackar in mot stadion efter en nedförsbacke där jag höll igen lite för att kunna skjuta bra. Hade varit lite skakigt i ligg på inskjutningen. Kändes ganska bra i skyttet, men fick jobba med varje skott. En del tankar susade förbi också, funderade bland annat på vem som la sig på banan bredvid. Men jag lyckades fokusera på alla skott och skjuta fullt. Bra! När man skjuter fullt går det fort ut från stadion... I botten av backen blev jag omåkt av Jenny, så då insåg jag att jag inte åkte så fort som jag hoppades på. Kunde inte gå med henne men annars kändes långbacken ganska kort faktiskt. Så det var en skön känsla. På väg in till stå insåg jag att jag hade ingen plan om vart jag skulle skjuta stå. Man gled ganska långt in på skjutvallen så kunde inte ta en tidig bana, som jag brukar. 24:an såg ut att vara den första jag kunde glida in på, men 23:an var det färre bom på, så jag tog den (gillar inte när det är svarta bommar vid sidan av pricken, ibland blir pricken då större än vad den är och siktbilden blir fel). Kändes helt sjukt bra i stående, tog lite extra tid till första skottet men sen gick det snabbt. Hann tänka att jag sköt snabbt och att jag verkligen ville träffa sista skottet (igår sköt jag 9 raka och bommade sista på de fyra sista serierna!) Fokuserade på varje skott och träffade alla. Årets första nollskytte! Så underbart! Även första gången jag sköt fullt utanför Sverige och jag belönades med ett "nullerklubb-diplom". Riktigt nöjd! 

Sen gjorde jag ändå ett bra spurtvarv, tappade mycket mindre mot Jenny än de två första varven och behöll min andraplats i mål, kroppen svarade faktiskt väldigt bra på spurtvarvet, så det var skönt. Önskar förstås att det går lite fortare, men jag vet att Jenny håller en väldigt hög nivå och gjorde ändå bra annars. Väldigt nöjd med min rangetime i stå bland annat. Hade bäst rangetime i min klass och då var vi tre som sköt fullt. Bra nivå! Verkligen otroligt härligt att få skjuta fullt idag. Det var verkligen efterlängtat! Skjutit 9 och 19 så många gånger i år. Kan jag få in 20 innan säsongen är slut? 

Tänka positivt

Är ganska besviken över loppet idag så blir ingen längre analys. 

Kändes oväntat bra på första varvet, hade känt mig väldigt seg på inskjutning och uppvärmning (men bra skytte på inskjutningen) så blev förvånad när kroppen svarade bra på första varvet. Hamnade efter en tjej som släppte tät-trion så fick tyvärr ingen chans att gå med där, men kom in som fyra till första skyttet. Det blåste mer än på inskjutningen så jag skruvade, men ett knäpp för lite, så blev två kant ut. Riktigt surt såhär i efterhand då det hade blivit ett helt annat lopp om de suttit och jag fått gå med täten. Kändes väldigt bra i åkningen på andra varvet också men kom in till helt sjuk storm i andra ligg. Väntade på vindarna, skruvade, höll mot vinden. Ja, det var allt annat än en snabb skjutserie. Sen kände jag under tredje varvet att trycket i åkningen inte var lika bra och efter tre bom i första stå så gick luften helt ur mig. Ville bara bryta men ville inte heller ge upp. Fjärde varvet var i alla fall en ren och skär plåga. Min sista skjutning var det inte lika mycket vind som tidigare skjutningar men ett skott smet ut ändå. Gjorde ett ärligt försök till ett spurtvarv men kroppen svarade inte över huvud taget. Jag var helt död i både ben och överkropp. 

Var så sjukt besviken när jag kom i mål. Glömde helt bort den känsla jag haft i åkningen de 2-3 första varven men det är verkligen det jag måste ta med mig. 

Det är min blott andra tävling på hela säsongen som jag skjuter dåligt. Det är sjukt frustrerande när inte skyttet fungerar men det har gjort det på nästan alla tävlingar i år ju. Sen är det även sjukt frustrerande att när åkningen för en gångs skull känns bra så fungerar inte skyttet. Men jag får bara försöka tänka positivt och ta med mig de bra bitarna från helgen. Finns absolut hopp om väldigt bra lopp framöver om man ser till de bitarna som fungerat bra i helgen. 

(null)
Foto: skidskytte.se

Kvällstävling

SM distans idag! Det var kvällstävling och jag startade vid halv sju. Det är i stort sett samma upplägg som på SM för ett år sedan, med skillnaden att det inte är någon singelmix-stafett på söndag. Jag har inte heller något damseniorstafettlag så kommer inte tävla på söndag. Men distans idag och masstart imorgon eftermiddag. Tog ju en trippel förra året men inte samma facit i år. 

Kändes bra igår på träningen så hade en plan om att gå så pass offensivt fast det fortfarande kändes bra. Men det kändes inte så bra idag, kände det ganska direkt. Kändes som jag öppnade i en fart som jag borde kunnat hålla om formen varit bättre, men den är tyvärr inte så bra som den var före jul. Blir liksom sjukt trött när jag försöker trycka på så då får jag växla ner igen. Mestadels är det tvåans växel som inte fungerar. Men jag tog backe för backe idag, försökte att hålla mig i nuet och inte tänka på nästa varv eller nästa backe, krigade till varje nedförsbacke och tog den återhämtning som gavs. Helt okej återhämtning i alla fall. Så jag krigade mig igenom loppet, alla 15 kilometrarna. 

På skjutvallen var det sjukt blåsigt mestadels. Drog en kant ut i vindriktningen i första ligg, inte den start jag hoppats på men inte katastrof. I första stå så bommade jag tredje skottet, det var inte lätt men jag kunde helt klart ha träffat femte skottet om jag inte tänkt "1-1 är ju helt okej" efter 9 skott utan fokuserat på det 10:e skottet. Men efter det blev det inga fler bom. 17 träff i storm är helt okej, hade varit nöjd med 18. Skönt att skjuta fullt i sista stå igen efter två ettor på de två senaste distanserna där jag sabbade min tidigare 100%-iga post-cola-statistik. Blåste mycket i den serien också så fick bli min storm-taktik att börja i mitten. (Mer svängrum åt båda håll...) 

Blev en 5:e plats efter de tjejer ur EM-laget som var på start, så helt okej placeringsmässigt tack vare bra skytte. Hade självklart hoppats på att försvara mitt SM-guld från ifjol men på det humöret var inte mina ben tyvärr. Ställer ju upp som regerande mästarinna även imorgon så chansen finns än... 

RSS 2.0