Nytt träningsår

Ett nytt träningsår har dragit igång och det känns hur bra som helst!! Tycker verkligen att det är roligt att ha börjat träna och känns dessutom bra i kroppen! 
 
Idag blev det ett cykelpass på 2,30 lite drygt. Det var ett ganska jobbigt och kallt pass, vi fick till och med några snöflingor på oss! Skönt med en varm dusch när man kom hem! 
 
Uppdateringarna här kommer bli väldigt sporadiska under sommaren då jag har valt att lägga mitt krut på min privata blogg. 
 
Men dagarna kommer i stort sett se likadana ut från nu till november, träna, äta, sova, äta, träna, äta, sova. Hehe. Men nog ska jag skicka iväg en och annan uppdatering om hur träningen går och hur formen känns. När, var och hur, vet jag dock inte i nuläget.
 
Ha det fint!

Slut

Säsongen är slut! Jag gjorde en sammanfattning här. Kommer bli lite tyst här på hemsidan ett tag, då jag nu börjar en period utan träning och tävling. Men vi hörs senare i sommar!
 
Ha det fint allesammans!
 
Kram A

Biathlon Challenge

Fortfarande adrenalin i kroppen. Halvt eurforisk. Blir alltid så efter tuffa träningspass och tävlingar. Inte lika euforisk som förra året men nästan.
 
Började med en semifinal. Seg i starten, blev trampad på, ramlade. Orkade inte stressa ikapp, var en bit efter in till skytte. Det blåste. Jag skruvade i ligg, tog det lugnt. Fick använda två extraskott. Gick ut som tvåa, än så länge på finalplats. Stående skytte. Blåste som satan. Började skaka i hela kroppen. Svårt att sikta, svårt att ladda extraskott. Fick med mig en runda. Samtidigt blev andra tjej klar, utan runda. Så det blev ett tufft spurtvarv. Jag var väldigt seg i kroppen men kände att det var inte så långt upp och inte särskilt långt kvar. Hann tänka "orkar FAN inte någon B-final", så stum var jag. Var i rygg när vi gick in på stadion. Fick lite hjälp att vinna spurten då hon nästan åkte fel och inte in på målrakan. A-final-platsen var säkrad. Skönt.
 
Jag brukar oftast vara snabbast i starten men idag hade jag ingen chans. Det var bara att rätta sig i ledet. Lite synd att det blev luckor framför mig för tappade en del sekunder bara där. Liggande skytte, ville bara göra som vanligt. Det hade slutat blåsa. Bommade första skottet. Fortsatte göra som vanligt och satte resten. Problem att få i extraskottet, så stora problem att jag drog ut extraskottet och tog ett nytt. Det satt. Gick ut som fyra, en bit efter. Tugnt andravarv. Blev ikappåkt. Knappt så jag orkade hålla ryggen, benen var inte med mig idag. Tänkte på förra året när jag gick in på skjutvallen för sista gången denna vinter. Tänkte att då sköt jag också på bana 5, men då hade jag inte lika långt upp till ettan. 
 
Men jag gjorde samma sak i år, fem rätt ner! Gick ut som trea och höll den placeringen efter ett slitigt spurtvarv. Jag blev trea! Jag är supernöjd! Bara ett extraskott i finalen. 
 
Jag gjorde mitt absolut bästa i finalen och jag är jättenöjd med min tredjeplats! Grattis till Bettan och Mona som var före mig, de gjorde det superbra och jag hade ingenting att säga till om. Förra året var jag i galet bra form. Men det var nästan lika roligt i år! Och då var förra året nog den roligaste dagen i min karriär.

100m

Idag var det Fjällsprinten här i Ramundberget och den går numera över 100 meter. 

Jag anser mig vara väldigt explosiv och därför så passar en sån här gren mig bra. 

Förra året körde jag först skidskytte och sedan 100m och då var jag 14 hundradelar från att gå vidare, så det var målet i år. 

Vi startade 12.30 så solen hade hunnit ligga på ganska mycket, vilket gjorde att det var typ 1dm lössnö i banan. 

Jag fick en dålig start, tappade flytet helt, stressade och det tog typ 80m innan jag fick upp farten. Ja, då var det ju försent. I år var det 49 hundradelar som skilde mig från avancemang samt en väldig massa placeringar. 

Jag är väldigt besviken över mitt lopp. Hade en väldigt bra känsla på uppvärmningen så det är synd att det ska strula när man bara har en väldigt kort chans på sig att göra något bra. 

Menmen, jag får komma igen nästa år. 

Och det är ju faktiskt imorgon som det gäller för min del! Supersprint skidskytte står på programmet då och det är jag riktigt taggad för!!

Sista rycket

Nu är jag verkligen inne på slutspurten. Idag körde jag träningsårets sista intervallpass. Det blev ett lite annorlunda pass med fokus på helgens tävlingar: 100m sprint på fredag och supersprint skidskytte lördag. Jag gör min egen träningsplanering nu under april och jag hade bestämt att idag skulle jag köra A3+ 5x2minuter plus 3x100m. Kändes väldigt bra, hade riktigt bra tryck hela passet, över alla krön, runt alla kurvor, på platten. Över mållinjen. Mycket bra.
 
Väldigt bra skytte också. Även här var det fokus på helgens tävling, sköt några extraskott samt försökte vara offensiv men ändå träffa. Vilket kommer bli otroligt viktigt på lördag. Kort tävling, så skyttet är viktigt. Man har inte heller råd att tappa sekunder i skjuthastighet. Jag tog inga skyttetider idag men jag kände mig offensiv, vilket också kan ha berott på att jag var väldigt stabil! Är man i bra skjutform kan man skjuta fort också! 
 
Började med fyra nollor på uppvärmningsserierna. Svajade lite på första skjutningarna när jag började köra intervaller. Sköt 1 i ligg och 2 i stå, sedan satte jag 5 raka nollor. Avslutade med en etta i stå. Alltså 29 av 30 träff i ligg, vilket är lite drygt 95% och i stå hade jag 27 av 30 träff vilket är 90%. Mycket nöjd! 
 
Ser verkligen fram emot helgens tävlingar. Det blev en mycket trevlig tillställning ifjol, hoppas förstås på en upprepning!
 

Stafett

Jag har kommit att älska stafett. Det var efter min första förstasträcka som jag började älska stafett. Jag var 18 år och 1 dag och gjorde senior-debut på förstasträckan på SM i Lima 2010. Då var jag i grym form och åkte respektlöst in på en tredjeplats på förstasträckan efter ett extraskott i vardera skjutningarna. Jag var sjukt nöjd över att jag bara var 1,30 efter Bettan som åkt OS-stafett någon månad innan. 

Sen dess har det bara blivit förstasträckor för min del. Förutom  JVM 2012, som var ett av mina sämsta lopp nånsin, så har det gått bra! Förra året på SM blev det 10 raka träff och en fjärdeplats på förstasträckan med väldigt sega ben. På NM för en månad sen sköt jag 2 extraskott i stå och växlade som 6:a, mycket bra! 

Nu stod jag på startlinjen för min tredje SM-stafett, första gången som senior. Sjukt laddad. Jag hade en plan för hela loppet och idag följde jag den till punkt och pricka!

Startade i andra led, men var ganska snabbt uppe i rygg på hon som stakade framför. Vek ut till vänster men fick inget fritt spår att gå förbi förrän vi kom till typ en vattenpöl, där gick jag ut och kämpade mig fram till en rygg som kändes säker. Jag fick kämpa, nåt så fruktansvärt, för att hänga med. Men jag hängde med, ända in till skyttet. Räknade att det var fyra personer före mig, vi skulle skjuta från bana 16 så jag svänger in på bana 19. Men tydligen så blev vi visade från bana 15, så jag skulle skjuta på bana 18! Hann alltså gå ner på knä och halvt ta av mig bössan innan jag fick resa mig och byta bana. Och inte nog med det så drog jag ut ett skott och fick ladda reservskott. Men! Alla skotten satt! Och nu har jag alltså åkt fyra raka stafetter utan att bomma i ligg! 

Gick ut som tvåa, några sekunder efter Jenny Jonsson. Kände att jag inte hade krafter att gå ikapp och när jag fick sällskap bakifrån så var det bara att tacka för draghjälpen. Fick slita enormt även på andra varvet, formen är inte riktigt på topp, men klart bästa denna vinter! 

Stående skytte. Väldigt lugn. Fokuserad. Inne i min bubbla, ingen koll på vad de andra gör (eller jo, lite koll på när första dam blev klar). Pappa sa efteråt att det var ingen stressad serie. Jag tänkte efter och kom på: Jag väntade på siktbilden! Det som Leif alltid har tjatat om, "siktbilden styr hastigheten". Och det var verkligen det som hände i min ståserie idag! Jag väntade på siktbilden och när den kom så avfyrade jag och det blev fem träff! Årets andra dubbelnolla och för andra SM-stafetten i rad behövde jag inte plocka extraskott! 

Hade liten lucka till Jenny som ledde men täppte till den ganska snabbt. Sen fick jag slita för att gå med (igen). Men jag har tänkt ända sen jag åkte banan första gången i torsdags att andra delen av banan passar mig perfekt! Så när vi gick över på trean i "raket-backen" som jag kallar den, så kände jag hur adrenalinet fyllde min kropp. Det är sån galen känsla... Jag blir oslagbar. Adrenalinet pumpar i hela kroppen. Mäktigt!! Jag var kall och tänkte att jag ville ha sug nedför. Jag fick sug och jag gick om. Visste inte om det var rätt val, men kände att det kan ju inte va negativt med fritt spelrum! Uppför Arctura-backen gick jag allt jag hade och på toppen skrek pappa att jag fått lucka. Var bara att pumpa på uppför sista backen också, stod i fartställning så länge jag vågade (rädd att hon skulle komma i suget) och sen var det bara att spurta. 

Jag växlade som etta. En otrolig känsla. 

Finns så många känslor som bubblar i min kropp men jag sparar på dem. Lycklig är jag i alla fall. Nöjd med dagen. Det här var årets bästa lopp. Helt underbart skönt! 

Jakt

Jag älskar jaktstart! Älskar att jaga! (Ganska skönt att gå ut först också, men det gjorde jag ju verkligen inte idag.) 2,41 efter startade jag och det var ganska långa avstånd. Åkte ikapp Cajsa 10 sekunder på första varvet men det blev en bom, låg högt, vet ej varför, men bommen var ett slarvskott. Fick jaga Cajsa på andra varvet också, kom ikapp men bommade sista skottet (det är alltid lika onödigt att bomma sista skottet!). Åkningen hade känts väldigt bra de två första varvet men på tredje varvet tog jag slut. Orkade inte jaga. Som tur var så är jag lite bättre att skjuta stå än ligg denna säsong. Hade dock en kant ut i första stå men en nolla i sista skyttet gjorde att jag fick en halv straffrundas försprång mot Cajsa. (Ja, vi hade en inten fajt om sjätteplatsen hela loppet!) Jag var fortfarande ganska sliten i kroppen så när jag tittar bak efter typ halva varvet så ser jag henne nästan i rygg. Då samlade jag ihop de krafter jag hade kvar och drog på en långspurt som avgjorde till min fördel och sjätteplatsen blev min. Åkte alltså upp mig tre placeringar från gårdagens sprint-resultat, vilket får ses som en bra jakt. Som vanligt, tänkte jag säga. 
 
Jag ville lite mer med det här loppet. Jag ville framförallt mer igår. Jag ville absolut inte skjuta fyra bom på en sprint. Men tre bom idag känns inte heller bra. Det är absolut inte dåligt, men jag blir förbannat på mig själv när jag blir nervös i ligg. Okej om man får bendarr i stå... Men jag får fan armdarr i ligg! Inte kul. 
 
Men jag gjorde ändå ett bra lopp och jag är NÖJD! 
 
Imorgon kör jag stafett. Ska bli riktigt kul! 

SM-sprint

Hade en lycklig känsla i kroppen när jag stod på startlinjen. Jag hade en plan och jag  gjorde mitt bästa för att genomföra den. Lite seg på första varvet men jag fick positiva tider så det kändes bra. 
 
Första skyttet. Det blåste. Jag skruvade, men bara två knäpp. Tänkte att det skulle nog inte ta så mycket. Träffade första skottet och var offensiv. Ryckte iväg andra som blev en bom. Bommade även tredje. Här borde jag ha snannat upp och skruvat två till knäpp, men det tänkte jag inte på då. Det blev en träff på fjärde skottet men en tredje bom på sista. Hela serien låg klockan fyra, två knappa bommar, så hade jag skruvat fyra knäpp hade jag haft två ytterligare träff. Men jag gjorde min bedömning och den var felaktig. Bara att dra lärdom av.
 
Andra varvet kändes bättre. Jag fortsatte att följa min plan. Skjuter man tre bom så är man ganska långt efter i tid, tyvärr. Men jag kämpade. 
 
Bra känsla i stå. Bra fokus. Offensiv, bra tajming. Träffar fyra första, skjuter ett skott som hade varit träff ifall jag hade efterriktat en halv sekund ytterligare. Men det blev en bom, jag var redan ute på spåret. Fyra bom totalt. Det är alldeles för mycket.
 
Gör ett ganska bra spurtvarv. Är inte 100% motiverad. Gör inte riktigt som jag planerat. Tappar huvudet. Det som skulle vara mitt verktyg idag. 
 
Trött som satan i mål. Inser att de flesta kommer in på placeringar bättre än mig. Skakar på huvudet åt det, bryr mig inte så mycket. Tiden i jakten är det viktiga. Klockan tickar ganska långt men det som är positivt är att för två veckor sedan så var jag sååå mycket längre bakom i åktid. Så jag måste ändå vara nöjd med min åkning idag. Det var skyttet som inte funkade.
 
Om jag går in i historiken så kan jag berätta att de två senaste (J)SM-sprintarna jag kört så har jag skjutit 3 resp 5 bom, startat en bit efter i jaktstarten men gjort två grymma jaktstartslopp med 3 resp 3 bom och kört upp mig till medalj två år i rad. Eller ja, har medalj från de fyra senaste (J)SM-jaktstarterna. Så jag har inte gett upp hoppet om att det kan bli en rolig helg trots en tråkig start. Jag har börjat ladda för morgondagen och då ska jag göra det mycket bättre på skjutvallen!! 

Fokusering

Nu börjar SM närma sig med stormsteg. Idag körde jag upptakt, A2 2,5km plus A3+ 3x1min. Ungefär exakt som vanligt. Hade väldigt bra känsla i kroppen genom hela passet, brukar dock vara lite seg/stum på A2:n när jag är i form, men det kändes helt ok idag. Positivt eller negativt?? Vi får se... Var otroligt pigg på de korta intervallerna sen, jätteskön känsla! Blev inte stum då heller, hehe. 
 
Dock inte lika bra skytte som skidåkning idag... Jag landade trots allt på 80% men inte nöjd när det är lika många tvåor som nollor. Sköt bättre i stå än i ligg, hade det varit tvärt om hade jag nästan varit orolig, men det är jag inte. Klart att jag vill skjuta bättre än 80% i helgen, men jag kände att det var fokuseringen som var bristande idag och det vet jag kommer bli bättre när det är tävlingsdag! Så länge skjutställning och kontrollen är bra, då har jag chansen att träffa! Har jag ingen kontroll och stabilitet så kan jag inte träffa oavsett hur bra fokus jag har. 
 
Skyttet var väldigt upp och ner.. Började bra i ligg med 10 efter första intervallen. Sämre i stå, 21. Sen vände det och jag sköt 21 i ligg och 00 i stå. Borde egentligen ha slutat där men ville så gärna ha en nolla i ligg... Det fick jag inte utan sköt 12 i ligg och 11 i stå på nedvärmningen. Tar med mig 00 i stå efter sista intervallen, det var jobbiga serier men det var alla träff! Jag är inte orolig för att liggskyttet inte stämde idag, för med ett par undantag så vet jag att när jag kommer till tävling så kommer mitt liggskytte att vara riktigt bra! Det är en trygghet jag haft sedan länge. Det har väl att göra med rutinen jag skaffat mig genom åren. 
 
Fortfarande otroligt taggad, även om jag får lite panik över hur snabbt dagarna går. Om två dygn kommer jag ha kört SM-sprinten. Spänningen är olidlig....

Skjutform

Bitarna börjar falla på plats såhär sista veckan innan säsongen är slut. Kanske lite otajmat då målet med säsongen var att få åka IBU cup, och där har jag missat alla uttagningar. Men på fredag och lördag så kommer jag få möta hela Sverige-eliten en sista gång och det är ack så viktiga tävlingar. 
 
Skönt då att både åkningen och skyttet känns riktigt bra just nu! 
 
Körde klassiskt komb idag. Ett ganska kort pass, men riktigt skön känsla i kroppen. Och skyttet gick fantastiskt bra. Det var min åttonde serie, då jag hade tänkt plocka hem en guldstjärna, som jag darrade lite på manchetten och drog till med en tvåa. Det var lite surt men jag hade ändå 90% på första 8 serierna så det återstår att se om någon annan lyckades bättre. I de fem andra ståserierna hade jag fem nollor. Även i ligg blev det två bom på sex serier så totalt 93% idag.
 
Samma sjuka grej hände idag som det gjorde i söndags... På de sista fyra serierna blev det fyra nollor, men samma sak som i söndags... Då började jag tänka efter 19 träff och sköt ett dåligt skott som ändå blev en träff! Idag började jag tänka efter 19 träff och blundade när jag sköt sista skottet (?!?!) men det blev ändå en träff!! 
 
Känns som att jag inte borde försätta mig i den här situationen på lördag... Finns risk för att jag då förbrukat all min tur och att sista skottet kommer bli en bom... Förutsatt att jag träffat de 19 första. Men det är mycket kvar tills jag står och ska skjuta sista skottet på lördag. Väldigt mycket som händer innan dess.
 
Men jag är väldigt taggad på SM. Jag lever för SM just nu. Jag längtar. Ska bli enormt roligt och spännande!

RSS 2.0