Konstig Sverigepremiär

När jag kom hem efter dagens tävling var jag helt inställd på att det inte skulle bli något blogginlägg idag. Men en lång, varm dusch och en lunch senare hade jag fått lite perspektiv.
 
Otroligt besviken idag också. Jag har inte alls fått skyttet att stämma i helgen och det är så otroligt frustrerande när jag vet hur stabilt mitt skytte varit under i stort sett hela sommaren och hösten. 
 
Däremot känns åkningen bättre och bättre för varje tävling och att jag redan idag den 20 november kan åka såpass fort som jag tror att jag har gjort idag, det är otroligt positivt och överraskande för mig! 
 
Normalt sett så brukar jag åka väldigt dåligt i början av säsongen, men hålla ett stabilt skytte. I år blev det raka motsatsen på Sverigepremiären.
 
Det är otroligt tråkigt att inte vara nöjd efter tävlingar som är så viktiga som dessa är med tanke på uttagningar osv. 
 
Men jag får ta med mig att åkningen är bättre än på väldigt många år, framförallt för att vara i november! Och så får jag komma ihåg känslan på skjutvallen för en vecka sedan. 
 
Jag har fortsatt tro på mig själv och på min kapacitet. Jag känner i hela kroppen att i vinter ska jag kunna nå upp till den nivån jag saknat att prestera på sen jag blev senior. Både skytte- och åkmässigt. Längtar redan till nästa tävling.

Besviken

Ska skriva kort om dagen och sedan släppa den. Ladda om.

Jag var väldigt taggad och sugen på att tävla. Hade en ganska fantastisk inskjutning och en fin uppvärmning.

Första varvet kändes bra. Kunde gå på som jag ville utan att benen protesterade. Kom in till första ligg. Bommade första men höll ihop resten av serien så det stannade vid en bom. Kändes bra även på andra varvet och fick en bra rygg uppför långa backen. Första stå höll jag inte ihop tankarna och det blev två bom. Tredje varvet gick också ganska bra, kände mig stark, framförallt på trean. Kände att jag åkte mycket bättre runt den här banan än jag gjorde förra året. I andra ligg skruvade jag ner då jag legat högt i första. Men nu funkade ingenting. Jag är inte helt säker på varför jag bommade och vart jag bommade (då pappa gått ut på spåret). Men jag bommade. Tre skott. Så dåligt. Troligtvis fel tankar. Eller att jag spände mig. Minns inte. Fjärde varvet var väldigt tungt. Benen blev riktigt stumma och jag fick verkligen slita. I sista stå pangade jag iväg fyra snabba träff, tog om och satte även sista. En bra avslutning. Fortsatt stum på sista varvet men kunde ändå trycka på det jag ville. Kändes som att skidorna gick riktigt tungt på sista varvet också, de hade gått bra i början i alla fall. Kunde inte jämföra med någon annan tjej på slutet så vet inte om det bara var min känsla att de gick sämre.

Jag var riktigt besviken i mål och ännu mer besviken när jag fick se resultatlistan. Jag var 23:a, 19:e svenska.

Bara att bryta ihop och komma igen. Jag tar med mig att jag åkte bra i början av loppet och ska försöka lita på mig själv på skjutvallen. Jag fattar inte vad som hände idag när det gick så bra förra helgen. Hoppas att det var en engångsföreteelse och att mitt skytte ska hålla den höga klass jag vet att jag har kapacitet till under kommande tävlingar.


Masstart

Blir en kort uppdatering nu då det snart är min tur att köra igen! Sitter i bilen påväg hem till Trondheim.

Jag är ännu mer nöjd med dagens lopp! Det var mycket som var bättre som jag tar med mig. Finns fortfarande mycket att förbättra men det är tidigt på säsongen och väldigt många tävlingar kvar!!

Åkningen kändes bättre idag. Det var egentligen bra, förutom långbacken. Långbacken var fruktansvärt dålig, åtminstone de två-tre-fyra(?) sista gångerna. Men överallt annars kände jag mig relativt stark och bra. Orkade gå mycket mer på trean idag och där är jag fan stark!!

Jag vågade vara offensiv i skyttet idag! Var tyvärr för offensiv på två liggskott och sen måste jag ha haft en kant in i stå igår då det blev en kant ut idag... Skjuttiderna 31-31-30-25 är jag ganska nöjd med. Tre bom alltså, 1110. Godkänt.

En 40:e plats idag. Slog alltså en del tjejer från A-heatet. Hade varit intressant att gå där. Men förhoppningsvis kommer det fler chanser att få gå mot riktigt starkt motstånd man-mot-man-tävlingar!

Tycker detta har varit en godkänd premiärhelg för mig, men jag är ganska övertygad om att jag kan åka fortare med fler race och kanske framförallt när vi kommer in i december-januari. Jag har aldrig varit i form i november, okej, en bra tävling har jag haft i november på de senaste sex säsongerna... Men varför inte vända den trenden nästa helg?!


Sesongstart

Äntligen är säsongen igång!! Har längtat så till denna dagen och under dagen idag har jag NJUTIT! Njutit av perfekt väder, med sol, hårda, fina spår och knappt någon vind. Njutit av att ha gjort tävlingsårets första inskjutning, skidtest och uppvärmning.

Jag har varit nervös inför premiären. Men jag har klarat av att hålla mina mentala förberedelser optimalt så nervositeten har varit på en bra nivå.

Det var ingen perfekt inskjutning. Men kände mig trygg ändå. Skjuter otroligt sällan bom på inskjutning men vill bara skjuta innerring för att vara nöjd.

På uppvärmningen hade jag otroligt hög puls. Åkte ett varv runt banan och hade ca 12 minuter I2 (72-82%) och 4 minuter I1 (55-72%). Så efter skidtest och ett fartdrag så joggade jag bara väldigt lugnt sista 20 minuterna. Men hade nästan 20 min I2 plus 1,5 min I3-I4 under en uppvärmning på ca 45 min. Det är mycket! Hjärtat är piggt! Eller så var det nervositeten. I vilket fall inte vad jag anser vara en optimal uppvärmning.

Men känslan på första varvet var bra. Jag körde hårt men inte för hårt. Kändes väldigt bra fram till långbacken. Där stumnade jag lite. Och efter det så tror man att man är snart inne på stadion men sista backen är faktiskt tuff den med! Försökte få ner pulsen lite inför skyttet. Samma förhållanden som på inskjutningen. Gjorde mina rutiner, fokuserade rätt. Hörde att det var några kant in men satte de fyra första men hade dragit ut ett skott så fick plocka ett reservskott. Började tänka och bommade. Kant ut. Hade två kant in till höger och hela serien förutom sista skottet (som var högt) till höger. En straffrunda senare gick jag ut på andra varvet. Tror det kändes helt okej, men analyslistan sa att det gick lite för långsamt... Men tog det ganska lugnt in till skyttet. Fick kämpa lite för att få rätt tankar men klarade av det och trots att samma tankar som i ligg kom till sista skottet så sköt jag fullt hus! 1-0 var vad jag förväntade mig i premiären så det är jag nöjd med! En solid start även om jag nog kan tacka min fantastiska ammo för att kantskotten gick in (alla utom ett då). Pappa gick ut på spåret efter första skyttet så jag vet inte vart ståskotten satt men känslan var att det inte var en perfekt serie. 25 sek gick den på, helt ok. 46 sek i ligg med ett reservskott på ca 8 sek extra. Inte helt nöjd med det. Kan skjuta fortare men försöker vara lite extra säker nu när jag inte haft jättebra känsla i ligg på slutet. Men med fler bra serier så kommer självförtroendet bli bättre och hastigheten förhoppningsvis snabbare!

Spurtvarvet var riktigt jobbigt idag. Kändes ändå ganska bra fram till långbacken. Där fick jag svårt att andas (skulle tagit lite mer medicin tror jag), blev stum och i sista backen kände jag hur tekniken verkligen failade. Den gör tyvärr det när jag blir trött, men fick också i efterhand se film från loppet där tekniken såg ganska bra ut. Men håller inte ihop det när jag blir trött, vilket jag måste jobba på.

Blev en 50:e plats, 4:51 efter segrande Braisaz som sköt fullt. Det är ju i stort sett världsklass på dessa tävlingar så en bra värdemätare. Jag är nöjd med mitt lopp, det var en stabil premiär, vilket jag hoppats på. Men ser ju att jag är en bit efter tjejer som jag åkt jämnt med i höst. Men planen är väl att de ska ha sin toppform denna helg och jag ha min nästa helg. Jag är egentligen inte orolig över att jag är en bit efter idag. Jag vet att jag behöver några lopp innan jag kommer i form och har en tydlig historik om att trots dåliga lopp i november kunna vända på steken till december-januari. Men hoppas förstås på att saker och ting ska falla på plats innan dess! Jag hoppas att jag för varje lopp ska kunna få en stigande form.

Och ja, det är hårda banor här! Och kunde inte gå lika mycket på trean som jag hoppades på... Imorgon är det masstart. Det kommer bli tufft men kul! Kommer gå i B-heatet 1,5 minut efter A-heatet. Det är ca 70 tjejer som ska köra! Blir spännande!


Börjar falla på plats

Sista intervallpasset innan tävlingspremiär är avklarat. Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig och såhär i efterhand skulle jag nog ha valt att träna denna vecka på annan plats än Trondheim. Snön här är klart osäker och var nog lite för optimistisk som trodde att det skulle vara åkbart så snabbt. De säger fortfarande att det ska vara åkbart imorgon, men jag tvivlar... 
 
Blev alltså löpning idag. Inte optimalt men hellre löpning komb än skidåkning utan komb. Fick bra svar i skyttet, liggskyttet som varit lite osäkert var idag säkert! Så det var skönt! Ståskyttet är jag inte orolig över även om jag hade en dålig serie idag... Inte bra... Men har varit så stabil i stå hela året att en serie inte spelar någon roll i det långa loppet.
 
Jag har varit lite orolig över mina känslor inför tävlingspremiären. De har inte varit på samma nivå som tidigare. Men idag under nedvärmningen så pratade vi om Sjusjøen och jag bara kände hur känslorna sköljde över mig, kände i varje del av kroppen hur mycket jag längtar dit och till tävlingspremiär! Kunde inte låta bli att le och kan inte låta bli nu heller. Nu känner jag igen mina känslor. Ren och skär lycka över att snart dra igång säsongen. Det är det jag har tränat för hela året och nu är det så nära. Och känslorna är på rätt plats. Saker och ting börjar falla på plats alltså! 
 
Men nästa vecka ska jag tänka efter både två och tre gånger innan jag bestämmer mig för vart jag tränar. Att den här veckan inte blev som planerad gör inte så mycket men veckan innan våra uttagningstävlingar vill jag att mina förberedelser ska gå enligt plan. Det är viktigt för mig. (Även om jag behöver tränas på att saker inte går som jag tänkt mig...) Som tur är så har jag dubbla boenden från måndag så jag kan välja om jag vill träna i Trondheim eller Östersund. Och fortfarande bo HEMMA. Så najs.

Som om jag inte gjort något annat i mitt liv

Befinner mig nu i Dombås i de norska fjällen (Dovrefjell). Helt magiskt vackert här och det är bara i början av november!! Så härligt! Det ligger ca 15cm nysnö på marken och har varit ca -7 grader sen jag kom igår. Det finns ett konstsnöspår på ca 2,5 km och det är även draget upp på fjället! Åkte 4km uppför idag och det går att åka ännu längre, hur långt vet jag inte. Men jag är sugen att ta reda på det!

Två skidpass har det blivit. Ett direkt jag kom fram igår, ett kortare pass för att få lite skidvana bara.

Och i morse första kombpasset på snö. Det brukar vara lite ovant att gå från rullskidor till skidor men det har gått otroligt bra i år tycker jag! Det är som om jag inte gjort annat i mitt liv än att åka skate på snö och skjuta ner svarta prickar!

Ja, träningen gick fantastiskt bra idag. Det blev 60 träff på kombtest (100%), en bra känsla i åkningen och en helt underbar utsikt när jag kom upp på fjället med en halvtimme kvar av mitt 2,5 timme långa förmiddagspass.

Ett sånt pass som man skulle kunna fortsätta i flera evigheter om inte magen hade börjat kurra och man drog en rejäl vurpa... Men det gick bra, inga bestående skador. Men ska försöka hålla mig undan lössnö i framtiden!

Jag känner att jag kan vara kvar här hur länge som helst och träna hur mycket som helst just nu! Men verkligheten kommer väl snart göra sig påmind om att det inte är bara träna-äta-sova som livet går ut på... Men jag njuter av några dagar med enbart träna-äta-sova!


Lilla julafton

Har haft lilla julafton nu när jag varit hemma. Fått nya skidor och pjäxor från Atomic och nya stavar från OneWay. Trivs otroligt bra med min utrustning och skulle nog aldrig kunna byta.

Har en känsla av att min nya utrustning kommer hjälpa mig framåt på ett riktigt bra sätt i vinter.

Framförallt har jag en känsla av att mina nya skidor Sandersson kommer gå riktigt bra. Men de står i vallaboden för att mättas och fick inte vara med på bild...


RSS 2.0