Omväxling förnöjer

Efter en säsong med överlag bra skytte och dålig åkning så blev det idag helt tvärt emot. 

Hade en fin inskjutning som vanligt, en seg uppvärmning. Men när jag drog iväg uppför första långa backen så kändes det bra! Oväntat! Hade en bra känsla hela första varvet, kändes som jag hade grymma skidor!! Vädret var lite ostabilt idag, växlade mellankräksnö och sol. 15 minuter innan start började det kräksnöa och då vi hade två killklasser före och jag startade först i damseniorklassen så fick jag spåra två sträckor som killarna inte åkte. Lite drygt. Men tänkte att det blir kanske inte så stor skillnad mellan mig och 14:e och sista dam i klassen... Svårt att veta hur stor skillnad det är... 

Sköt offensivt. Kanske för offensivt. Blev tre bom. Kollade upp mitt i serien, blåste lite. Skruvade. Vet inte om det hjälpte. Låg klockan nio idag också. Skitknepigt!! Tuffa straffrundor. Tufft mittenvarv, mest mentalt, kroppen var okej. Började bra i stå med tre träff. Kändes hur stabilt som helst. Slarvade bort fjärde skottet lågt. Fick ta om till sista. Slängde bort det också. Så dåligt. Inte alls fokuserad på rätt saker idag. 

Ni vet att man brukar säga att man presterar som bäst när man inte tänker? Idag tänkte jag. Otroligt mycket. Och jag kunde inte prestera. Gjorde ett bra spurtvarv i alla fall, tryckte på mer och mer ju närmare krönen jag kom och ville testa formen lite. Svarade helt okej. På den nysnöiga delen av banan (det var förresten sol sista varvet) åkte helgens segrarinna om mig, tappade lite över det krönet men kunde tända till och tappade inte alls mycket mer på henne mot mål. Skönt! Ser kanske inte så bra ut i resultatlistan men hoppas att nysnön gjorde några sekunder emot mig i alla fall. Vill behålla den här känslan i åkningen inför avslutningen på säsongen, då hoppas jag att jag kan prestera så bra som jag vill. Dock väldigt tåkigt att skyttet ska falera när åkningen för en gångs skull känns bra, men hoppas det var en engångsföreteelse, brukar ha en skyttedipp i det här skedet av säsongen, brukar också kunna fokusera om och avsluta bra. Hoppas på det!! 

I vilket fall har det varit en riktigt rolig helg, trots att jag inte fått med mig några roliga resultat. 

NM

Idag körde jag norska mästerskapen i distans. Riktigt kul med Norgecup, häftiga arragemang och vilken mäktig arena de har i Granåsen utanför Trondheim! Riktigt tuffa banor också. Tydligen maximal stigning enligt reglementet. De hade till och med fått korta av banan något för att inte överskrida den gränsen. 100 meter för kort bana, totalt 14,4km enligt min GPS. Ändå var jag ute i 57 (!) minuter. Nu kanske inte jag åkte jättefort, men det säger ändå en hel del om hur tuff banan var. Normalt ligger en distans på ungefär 45-50 minuter. Bästa åktid idag var på 51 minuter. 
 
Ja, jag är en del efter i tid, som ni redan förstått. Men det är jag inte förvånad över. Har egentligen bara en gång i hela min karriär kunnat matcha mig mot norskorna. Det var 3 år och 1 månad sedan, jag var i mitt livs form och vi var på hög höjd i Obertilliach. Efter det har det gått tungt för mig. Svårt att säga vad det beror på. Har gjort många förändringar för att hitta felet. Ännu inte lyckats. Ska jag fortsätta förändra? Ska jag gå tillbaka? 
 
Jag flummar enormt mycket.
 
ÅKNINGEN IDAG VAR... Helt okej. Jag ville åka kontrollerat för att orka hela loppet. Tyckte jag åkte kontrollerat. Men blev lite trött på varv 3 och 4. Orkade inte hålla trycket uppe. Syns på åktiden. Gjorde en bra spurt sista kilometern. Skönt att känna att kroppen svarar något när jag vill öka i alla fall. Synd att inte kroppen orkar öka ett helt spurtvarv. 
 
Skyttet... Läge i första. Fin samling, dock klockan nio. Det blåste lite mer än inskjutningen som varit i stort sett vindstilla. Efter två bom på de två första skotten skruvade jag två knäpp. Fegt. Borde skruvat mer. Träffade ett, bommade ett, träffade ett. Reste mig med tre bom. Inte så motiverande. Fick se skjutbilden i alla fall, förstod att jag måste haft läge men ändå skönt att se svart på vitt. Eller vitt på svart. I första stå hade jag ett lågt skott. Kändes som kant ut. På tredje varvet var jag riktigt less. Kände att jag började bli trött och hade redan fyra bom. Tänkte nåt om att bryta om jag sköt fler bom. Men ändrade mig snabbt, inte ge upp!! Men behövde inte oroa mig, sköt en snabb nolla i andra ligg (kändes snabbt i alla fall...jag hoppas på att få både skjuttider och skjutbilder från arrangören i efterhand, just nu finns inte ens officiella listorna ute) och en säker nolla i sista. Tror jag tänkte nåt inför sista skottet som jag tänkte bort lika snabbt. Nåt om att jag inte skjutit fullt i sista stå på en 12,5 eller 15km-distans på fem år. Endast en gång i min karriär. Så himla skönt att göra det igen! Kanske kommer vilja ha lite cola på fjärde varvet någon mer distanstävling... Så det blev ej DNF på mig idag. Skönt att hålla ihop det bra på slutet, i skyttet då. 
 
Imorgon är det sprint och jag är taggad till tusen på att sätta skotten och våga gå på lite hårdare än idag. Hälften så kort så det borde gå. 

Masstart

Idag stod masstart på programmet. Det började snöa i bilen mot Lima och det intensifierades och fortsatte vilket gjorde att det blev riktigt mjukt och löst och tungfört. Som alltid när det är masstart är det enormt med tid mellan inskjutning och start, vi seniorer får alltid starta sist. Jag är van, men det är drygt. När man ska ut på internationella tävlingar är det aldrig så lång tid, vilket är ovant. Men det är väl inte meningen att man ska varva Swecup och internationella tävlingar utan man får hålla sig till det ena eller det andra. Klagar jag på förutsättningarna? Kanske lite. Men det är kul ändå. Jag gillar masstart. Såg fram emot tävlingen. Inte varje minut under dagen, men mer ju närmare start jag kom. Hade haft en bra inskjutning och en ganska bra uppvärmning. 

Fick en bra start och kom iväg snabbast av tjejerna. Så jag tänkte att jag kunde åka i ett skönt tempo och om det gick för långsamt så fick någon annan gå upp och dra! Blev omåkt i andra nedförsbacken efter ungefär halva varvet och tänkte att det kunde vara skönt att ligga i rygg lite. Det var det inte. Gick i ett tempo som jag inte behärskade. Fick släppa. Kroppen svarade inte alls som jag trodde den skulle. Och då hade jag fem gånger i mördarbacken kvar. Puh! 

Blev en bom i första ligg och gick ut som ensam tvåa och fick bestämma tempot själv på andra varvet. Kände att det inte gick speciellt fort men kunde inte åka fortare heller. Överlevde en gång till uppför mördarbacken, som var extra jobbig idag med djup nysnö. Kom in till andra skyttet precis före trean i loppet. Kändes hur bra som helst, som om jag inte var ansträngd alls, som jag var ute på ett A1-pass. Så jag sköt en väldigt snabb nolla och blev ensam tvåa igen. Insåg tredje gången uppför mördarbacken hur enormt mycket jag tappade i spåret när Chardine redan varit inne och skjutit. Men hade väldigt långt ner också så jag fortsatte i mitt ganska långsamma tempo, jag tog mig framåt i alla fall. Hade lite vattendroppar i dioptern i första stå, blåste men de var kvar. Fick verkligen fokusera på prickarna och lyckades få ner alla. Kvar på min ensamma andraplats. Blev omåkt av några killar per runda i alla fall... Var så nöjd när jag tagit mig upp för mördarbacken fjärde av fem gånger men hoppades innerligt att jag inte skulle behöva spurta nästa gång. Stabilt skytte men en kant ut i sista och fick besöka straffrundan för andra och sista gången idag. Stabilt skytte som sagt, 90% är bra och det är skönt att hålla sig därikring på alla tävlingar. Önskar lite bättre på vissa tävlingar bara och inte alltid 90%, ibland blir det ju sämre också och vore coolt att kunna snitta 90%. 

Hade ingen aning om vad som hände bakom mig, visste att jag hade enormt med tid upp, men försökte gå på hyfsat bra på sista, kroppen svarade inte, men gjorde så gott jag kunde och när jag kom tillbaka mot stadion inför mördarbacken så sa någon "det är lugnt bak", vilket var precis vad jag ville höra. Så behövde inte förta mig utan kunde spara lite kraft inför morgondagen. Om jag nu hade nån kraft alls i benen vill säga... 

Blev en andraplats och fina poäng i Swecup-totalen, Chardine drog ifrån lite mer dock. Konstigt hur kroppen kunde kännas så otroligt bra igår och så otroligt dåligt idag. Hoppas det känns otroligt bra imorgon igen... Inte mycket mer att göra. 

Dreamteam

Igår kväll kördes det en singelmixstafett i Lima. Första gången i samband med Swecup. En speciell tävling med väldigt korta varv (600m) och med en stor vinstcheck till segrarna. Fick höra talas om den här tävlingen strax innan jul och blev genast väldigt taggad! Det var fri lagsammansättning, alltså inga klubblag. Funderade direkt på vem jag ville åka med. Vem som jag skulle kunna vinna ihop med... Flera namn ploppade upp men ett namn kändes så sjävklart när jag kom på det. Jag ville köra med Gabbe! Hörde av mig till honom dagen efter och han var på! Han var också taggad och vi benämnde oss själva som dreamteam

Veckorna gick. Många var taggade för singelmixen. Flera andra riktigt bra lag anmälde sig. Nervöst, spännande. Jag har länge funderat på hur jag ville genomföra mitt lopp. Vilket skulle visa sig vara väldigt viktigt. 

21 lag stod på startlinjen tror jag. Fick en position ganska långt fram. Var snabb i starten och tog mig fram. Hittade en bra rygg jag ville hålla. Det var trångt, kändes som alla var lite stressade. Men jag var lugn och följde min plan. Ligga med långt framme ovh undvika incidenter. Undvek inte helt incidenter, jag blev trampad på och trampade på någon annan. Det var trångt. Men höll mig långt framme. Sista knixen in mot stadion var det någon bakom mig som trampade fast båda mina stavar samtidigt. Det var ett under att jag fick med mig dem därifrån! Tappade extremt många placeringar när jag blev tvungen att ploga/sladda i kurvan på stadion, men höll mig cool. Sköt första ligg på bana 6 som vi skjutit in på. Hörde att första lag som legat längre ner på vallen blev klar innan jag började skjuta. Men jag skulle inte stressa, inte chansa. Bara skjuta bra. Bommade första skottet. En rad tankar tog sig igenom mitt huvud. Träffade resten. Plockade extraskott. Fick inte i skottet. Tappade skottet. Fick tillslut i det och satte det. Många lag hade redan gått ut. Jag tappade väldigt mycket tid i första skyttet. Kändes väldigt bra i åkningen på andra varvet. Kom in till stå med stort självförtroende. Stod på bana 8. Kunde inte skjuta fort då jag var lite skakig. Men ganska fort sköt jag ändå. Uppfattade att hon som kommit in bakom mig skjutit en snabb nolla. Jag hade en prick kvar. Plockade extraskott. Strulade igen! Fick ta ner geväret och ladda i skottet. Satte det. Tappade mycket tid igen! Växlade över till Gabbe som 9:a. Åkte bort till pappa och fyllde på. Såg Gabbe skjuta fort men få plocka några extraskott i ligg. Han tog kanske en placering. Pappa sa att jag låg lite högt i första ligg, men bara lite. Jag siktade lite högt, sa jag, för jag trodde jag bommade lågt. Nu kan du chansa lite, för du skjuter så bra, sa pappa. Gabbe skjuter bra i stå och vi växlar som fyra. Bra åkning igen på varv 3 för min del. Kommer in till ligg, minns att jag tänker något om att "tänk om något juniorlag skulle skrälla och vinna"... För det är flera juniorlag som ligger bra med! Jag lägger mig ner och chansar lite, som pappa sa. Fem rätt ner och jag går ut i ledning! Hur gick det till?? Åker ganska bra på sista varvet också och när jag kommer in till stå så ser jag att det ligger tre tjejer där jag ska skjuta stå!? Johanna kommer in precis bakom mig, jag kollar efter någon på vallen som ska visa vart vi ska stå, uppfattar att Johanna åker mot bana 5 så jag kollar bana 4, den är dragen till stå, ja men då ställer jag mig där. Jag har inte tid att vänta på någon funktionär! Hinner tänka något om hur stressen ska påverka innan jag börjar skjuta. Hör Johanna bomma. Har inte full kontroll så jag tar några andetag och tänker att jag ska sätta skotten, inte stressa. Träffar fyra av fem ordinarie och plockar extraskott. Utan strul denna gång! Men bommar! Plockar ett till och det sitter. Johanna får runda och vi växlar med 10 sekunders ledning före Lima och Skididrott. Gabbe åker bra och har utökat till 15 sek in till skyttet. Han hinner dessutom dra iväg fem skott innan andra lag lägger sig ner! Sinnessjukt snabbt! Dock får han plocka extraskott men går ändå ut i ledning. Han får skjuta några skott ensam på vallen i stå. Ser hur det börjar blåsa. Ser hur tre lag står och skjuter, mitt lag på bana 1. Det bommas mycket. Gabbe är först klar men med en runda. Jag skriker på honom. Kollar på tavlorna. Ingen klar. Halva rundan. Skriker att de inte är klara. Runda på bana 2. Gabbe går ut i ledning. Jag åker över stadion mot mördarbacken som ska avsluta loppet. Hinner en bit upp innan Gabbe dyker upp. Skriker att han hade 10 sek ut från skyttet. Att han tar det här. Kollar ner i botten av backen. Skriker att jag inte ser någon. Kollar igen. Skriker att jag fortfarande inte ser någon. Han har hunnit halva backen! Vi tar det här! Åker ner för backen bort mot målfållan. Känns som jag drömmer. Har ju fantiserat om hur jag ska ta emot Gabbe i målfållan när vi vunnit singelmixen. Nu får jag uppleva det. Overklighetskänsla. Står i målfållan och ser Gabbe glida ner för backen. Så nöjd. Ser att Simon inte är långt efter. Gabbe passerar mållinjen först. Och vi är så glada! Så nöjda! Över resultatet. Ingen av oss var särskilt nöjda med våra prestationer egentligen. Vi kunde ha gjort det mycket bättre. Men jag tror det är så med den här tävlingsformen, speciellt som man inte alls är van det, att det är svårt att göra det lika bra som på vanliga tävlingar. Det syntes ju att det var många som inte gjorde det lika bra som man är van att de ska göra. Eller ja, såg kanske inte så mycket av vad de andra gjorde egentligen, men lite uppfattade jag ju ändå. 

Fantastiskt rolig tävling! Fantastiskt att få vinna med Gabbe! Vi hade rätt när vi sa att vi var dreamteam!

Underhålla formen

Jag ska prova på något nytt de kommande veckorna. Nämligen att istället för att träna på under två tävlingsfria veckor, bara underhålla formen med lätt träning. Det är Å som styr och jag tycker det ska bli spännande att se vad det ger för effekt. Jag är van att träna på när det är tävlingsfritt men tror på Å när hon säger att för mycket träning förstör formen och tror på henne när hon säger att med min träningsbakgrund så klarar jag att hålla under en längre period under vintern. Jag tror inte på att träna för mycket under säsong men nu ska jag inte träna mycket alls kommande veckor. Som sagt, det blir spännande att se hur kroppen reagerar på det. Jag vet att jag hade en riktigt bra träningsperiod den senaste månaden och målet med den var ju att hålla formen i fem veckor. Hoppas jag lyckas! Och att formen stiger ytterligare några snäpp till nästa tävlingshelg! Det hade varit så kul att få känna sig i form!
 
Dagens underhållande träning var på förmiddagen klassiska intervaller. Det gick helt okej. Kroppen kändes inte jättebra men bra puls så hjärtat fick jobba som det bör. Även lungorna fick sig en omgång! 
 
På eftermiddagen skulle jag skjuta och åka skate. Började med kombtest, försökte åka tekniskt riktigt hela vägen, men oj så stum jag blev. Bara av att åka runt skjutvallen!! Då kände jag bara... Aldrig mer A1 skate efter klassiska intervaller! Borde ha sprungit istället... Men jag ville skjuta och det gick ju ganska bra i alla fall. Fick verkligen jobba för att få ner prickarna, lämnade några kvar men klarade mig över 90% totalt vilket är godkänt. Blev en väldigt kort runda efter jag lämnat geväret, mina stumma ben sa emot och jag hörde Å's röst i huvudet som sa att jag inte får träna för mycket. 
 
Imorgon blir det en lugn dag på mina klassiska skidor.
 
Följ min blogg med Bloglovin

RSS 2.0