Hårt intervallpass

Idag stod intervaller på schemat. A3+ 4x4min plus kortare maxinsatser. Fick sparring av Mona så blev riktigt fartfyllda, tuffa intervaller! Jag tyckte det kändes bra, men inte 100. Blir jäkligt stum alltså... Både i ben och armar! Men farten under skidorna är det inget fel på. Vi höll hyfsat jämn fart alla fyra varven, det var jobbigt men 16 minuter är inte särskilt lång tid så det var inga problem att orka.
 
De kortare maxinsatserna var också jobbiga, och även fast det var ännu kortare tid så var det fan jobbigt att orka hela vägen... 20 sek maxinsats, 10 sek vila. Åtta st såna, totalt 4 minuter. Vi började köra 4st på platten, och då kändes det riktigt bra! Ångrade lite mitt förslag om att köra de sista 4 uppför, men på 10 sek vila hinner man inte ångra sig... Så det var bara att gå över och kötta tvåans växel - och jäklar var jobbiga de 20 sekunderna var då!! Men när det var över var det heeeelt underbart! 
 
Helt okej skytte. På uppvärmningen sköt jag 1000 så det var ju jättebra! Sen tappade jag koncentrationen till serierna jag sköt i kombination med intervallerna, tyvärr. Bra i ligg men sen vet jag inte vad jag tänkte när jag sköt. Jag tänkte inte rätt i alla fall. Och då blir det bom. 0112 blev resultatet så även idag är jag en bom från 90%. Det är ju inte dåligt, men inte så bra som jag skulle vilja. Men jag vet att jag kan skjuta. Det är bara så mycket som måste stämma. Det är det som är svårt i skidskytte, men samtidigt är det tjusningen! 
 
Jag fick bra svar idag. Det här var nog precis vad jag behövde för att kunna komma i form till helgen. Vore såå skönt att känna sig pigg på tävlingarna i Idre! 

Östersund

Väldigt skönt att idag bara ha 4 minuter i bil till stadion efter två veckor med mycket bilåkning för att leta snö. 
 
Förhållandena på stadion i Östersund är väldigt bra, måste jag säga! Konstsnön håller, även om den kanske inte är vit överallt. Den slingan mäter 4km. Och även 3km-slingan är åkbar, tror jag. Senast jag var här låg det lite träd i vägen, men snö låg det där i alla fall...dock inte pistad. Så mycket snö ligger det inte. Men ändå! 7km - det är mycket jämfört med vad jag åkt på senaste veckorna. Okej att Grönklitt hade 3 mil, men de har ingen skjutvall! 
 
Dagens träning var A1 skate komb med impulser. Siktade på 2 timmar men hunger och trötthet gjorde att klockan stannade på 1,45, som det egentligen stod på programmet. Men har förlorat lite tid på andra pass i veckan så tänkte ta ikapp lite... 
 
Kändes bra i kroppen. Var pigg på impulserna. Och bra skytte. Precis under 90%. 3 bom i ligg och 4 bom i stå på 60 skott. Gjorde bort mig i sista stå när jag på första skottet inte alls var med och ryckte till en bom som nästan träffade pricken bredvid den jag siktade på... Annars hade det varit 90% i stå och 90% totalt. Men jag är nöjd ändå.

A3+

Idag tog jag mig ännu en gång till Älvdalen för att träna. Värmen har tagit hårt på snön och nu finns det "bara" konstsnön kvar. Men så länge de pistar så är det otroligt fint! Igår hade de inte pistat, då var det isbana... 
 
Intervaller A3+ stod på schemat idag. 4x6minuter. Inte så länge, men jobbigt för det! Jag var riktigt stum redan från start men tyckte det gick bättre och bättre. Banan jag körde trodde jag skulle ta 6 minuter, men det gick så dåligt att det tog hela 7 minuter, och då "genade" jag in på skjutvallen, istället för att åka runt stadion och in. Men jag kände att det fick vara mitt straff för att jag var i så dåligt slag, så jag körde samma bana och det gick bättre och bättre! Sista intervallen var på 6,35. Så det var skönt, att jag verkligen orkade kämpa på slutet. Det orkade jag verkligen inte i början... Ingen kul känsla men samtidigt så har jag med mig ganska mycket träning senaste två veckorna. Ska lätta på träningen med start redan imorgon så då ska nog formen infinna sig till nästa helgs tävlingar.
 
Bra skytte också! På intervallerna sköt jag 0120 (LSLS) och på nedvärmingen 0101. Inte lika bra som igår då jag bara hade en bom på 40 skott, men jag är nöjd! 
 
Och ja, på tal om tävlingar... De har ställt in DV cupen i Lima på söndag, tyvärr!! Känns så jäkla trist att inte få tävla, har längtat efter tävling alldeles för länge nu!!! Och nästa helgs tävlingar i Lima är också i farozonen... Men om det inte blir tävlingar i Lima då så kommer jag åka till Norge och köra Norgecup. Så oavsett så kommer jag tävla om en dryg vecka!!

Komb i Älvdalen

Idag tog jag bilen till Älvdalen för att köra ett kombpass. 

För det första, så otroligt glad att jag har en egen bil och friheten att kunna åka vart jag vill, när jag vill. Extra viktigt i tider då man måste leta efter bra träning. 

För det andra, otroligt fint i Älvdalen idag! Nypistade perfekta spår, solen kikade fram bakom träden... Superfint!! 

Stakintervaller stod på programmet. Hade igen väldigt bra teknik! Sååå skönt att äntligen sätta tekniken! Det var inte heller en engångsföreteelse att jag gjorde det för ett par veckor sedan... Kändes väldigt bra i början, men blev ganska fort trött och det märktes inte minst på pulsen som på slutet knappt orkade upp på A2...

Bra skytte också! Började grymt med 0011 (LSLS) på första fyra intervallerna. Sen blev jag nog lite trött och hamnade dessutom till höger i ligg... 1022 (LSLS) på sista fyra intervallerna. Trodde mitt högerläge berodde på att jag lagt armbågen i en grop så skruvade inget... Fick lida för det och skruvade sen ändå. 3001 på nedvärmningen. 

Träningen ska bedrivas ändå...

Idag har jag kört två A1-pass. Det första i klassisk stil i Grönklitt. 2h i konstant regn. Det var väldigt fina spår men efter ungefär 1,30 var jag rätt less på regnet. Kändes bättre och bättre i kroppen under passet iaf, i början var jag jättetrött och hade ont överallt efter gårdagens tävling+styrkepass. 

På eftermiddagen körde jag skate i Hemus. Regnet och värmen har slitit hårt på konstsnön och det är inte mycket kvar att pista. Så ja, det var opistat. Och en isskorpa som gjorde det svårt att hålla tekniken. Fick ändå ihop 1,30h. 

Fattar inte att tiden kan gå så fort ändå, när det är så värdelösa träningsförhållanden. Men väldigt skönt! Tycker det går bra att träna nu. Blir nog en bra träningsperiod nu över jul och nyår. Känns bra!

Träningsrace

Blev en tidig morgon och avfärd till Dala-Järna där det bjöds på träningsrace. Ett riktigt kul initiativ och vi var tre damer, fyra herrar och två ungdomar som stod på startlinjen. Vädret var ju inte det bästa, några plusgrader och regn. Men spåren var riktigt fina! De hade 1km konstsnö där så det blev många varv... Masstart stod på programmet, vi brukar köra 5x2,5km men idag blev det 3+3+2+2+2. Alltså tolv varv på 1km-slingan. Det var inte helt lätt att hålla koll på om man skulle varva eller skjuta, i alla fall inte när man började bli lite trött. Men jag åkte rätt! 

Racet var absolut ingen höjdare för min del. Det började bra, hade ett skott i ligg som jag råkade avfyra när jag egentligen skulle ta tryckpunkten som blev bom, men resten satt! Så det var jätteskönt! Jag var lite passiv till första skottet, men annars kändes det jättebra att skjuta. Dock sköt jag lite på chans i andra serien, jag ville lite för mycket, så jag hade nog tre kant in, haha. Men det jämnade tyvärr ut sig när det var dags för ståskytte. Jag fick kämpa i åkningen, det var riktigt jobbigt även fast det var en ganska lätt bana... Jag vet inte om det kan ha berott på det men ståskyttet var katastrof! Jag tyckte det kändes bra, speciellt i andra serien, då jag i och för sig bommade två sista skotten, då var det nog mycket trötthet. Raden 1032 är rätt värdelös. Jag är väldigt besviken på mitt ståskytte. 

Det är så knepigt att det gick så dåligt idag också, för det har känts jättebra på träning jättelänge! Så jag vet inte riktigt vad som hände idag. Förhoppningsvis var det en engångsföreteelse. 

Åkningen var jobbig som sagt. Mycket mjölksyra trots en lätt bana. Tar med mig att jag hade bra teknik trots dåligt underlag och att jag orkade igenom hela loppet. 

Lite mer träning på det här så ska det nog ordna upp sig. 

Fyra timmar

Idag drog jag till Älvdalen på förmiddagen för att köra ett komb-pass. Där hade det fallit en cm snö under natten och det var dessutom otroligt fin konstsnöslinga! Så det var ett bra val att köra där. Tyvärr gjorde jag en jättemiss då jag glömde mina mackor hemma, hade tänkt äta en före passet (är ändå 45min resväg dit och brukar inte hålla mig särskilt länge på frukosten) och en efter passet. 
 
Så jäklar vad trött jag blev!!! Redan efter 1,15 började energin tryta. När jag hade kombat klart efter 1,45 var det en ren plåga att kämpa sig över två timmar. Planen sa  2,15 men det fanns ingen chans i världen att jag hade orkat det. På slutet visste jag knappt vilken kommun jag befann mig i. Helt underbart att jag åtminstone hade en energikaka i vätskebältet - för speciella tillfällen. Den smakade underbart när jag rullade hemåt.
 
Supernöjd med skyttet i alla fall! Sista serierna fick jag verkligen kämpa mot tröttheten, det tog tid men prickarna ramlade ner!! Sköt LLSS 1001 0102 0000. Sååå skönt att avsluta med fyra nollor! 
 
På eftermiddagen snurrade jag på konstsnön i Hemus. De hade skottat igen de ställen där snön smält, så idag var det faktiskt väldigt fint! Förutom att det regnade hela passet då... Men konstsnöslingan var bra! Blev nästan två timmar på eftermiddagen också, så totalt fyra timmar idag. 
 
Pannbenet får bra träning när man snurrar på konstsnöslingor alltså... 

Grönklitt

Idag har jag kört ett långpass klassiskt i Grönklitt. Där har de mycket snö och långa spår! Jag körde exakt tre mil idag och åkte bara 1 km på samma ställe, det var sista kilometern på konstsnöslingan, som jag åkte 1,5 varv. Sååå härligt med ett sånt långpass! Och inte behöva snurra sig yr i timme efter timme på samma ställen. Dessutom är det ju lite skillnad på ett långt spår och världscupbanorna, blev mestadels stakning idag, och det gillar jag! Föret var inte det bästa, de hade inte pistat vägspåret idag, så det var lite isigt. Men då går det ju lättare å andra sidan..! Klockan stannade på 2,15 efter att jag haft det ganska jobbigt ett tag. Hade siktat på att få lite plustid, närmare 2,30 ville jag egentligen åka. Men när jag blev så trött på slutet så var det skönt att avsluta passet "on time". 
 
Igår kväll fick jag inbjudan om en träningstävling i Dala-Järna i helgen, och det tackade jag ja till! Ska bli härligt att få en tävling trots att Swecupen blev inställd...även om träningstävling inte är tävling "på riktigt"...

Sista serien

Idag har jag haft en lite tuffare dag träningsmässigt. På förmiddagen körde jag maxintervaller och skytte. Kändes ganska bra med tanke på sjukdomen, men det var svårt att känna efter då det först och främst var otroligt isigt. Hade behövt stålkanter på skidorna... Svårt med tekniken. Och sen var det så dåligt med snö att det bara gick att åka en runda, som är platt nästan hela vägen. Så inga tuffa backar där man drar på sig så mycket mjölksyra... Lungorna och hjärtat fick jobba i alla fall!! Och jag fick skjuta med bra puls, det är bra. Skyttet gick bra, lite ofokuserat på uppvärmningsserierna, sköt 1111 och bommarna var två sistaskott och två fjärde-skott. Sen höll jag bättre fokus och sköt 0110 på intervallerna. Så det var bättre! 
 
Det är knepigt det där, när man skjuter 0 i sista så tycker man det var ett riktigt bra pass, egentligen oavsett hur passet har gått, medan om man avslutar med en 2:a så tycker man att passet gick värdelöst, även fast det var bra ända till sista serien...
 
På eftermiddagen körde jag styrka, explosiv MAQ. MAQ är alltid så jäkla jobbig styrketräning!! Nu är mitt explosiva pass liiite lättare än mitt vanliga program, men jäklar va stum jag var i låren när jag sprang från gymmet!! Inte skönt... Blev en lättare joggingtur efteråt, så fick ur en del syra i alla fall...
 
Idag blev det även bestämt att helgens tävlingar flyttas pga snöbrist. 4-5 januari är nya datumet... Så då är det bara att gå in i träningsperiod igen!

Två pass

Idag klarade jag av två pass! Det blev inte så långa pass, totalt 2,45, men jag tyckte att kroppen kändes bättre på eftermiddagen än förmiddagen så det är ett gott tecken! När jag började imorse med att jogga till stadion, så var jag HELT SLUT i kroppen. Men det gick bättre och bättre under passet, och som sagt, kändes ännu bättre på eftermiddagen! 
 
På eftermiddagen hade jag med mig geväret och kombade också. Det har blåst ganska mycket idag, men tror jag hade ganska bra förhållanden när jag sköt för jag kände bara av vinden då och då och skytteresultatet blev riktigt bra! Sköt 0110 i både ligg och stå, 90% är bra. Dessutom på ett eftermiddagspass, brukar ofta vara lite trött i huvudet på eftermiddagspass eller kvällspass. Bommarna i ligg var riktiga skitskott också. Skott när man inte gör som man brukar göra, har fokus på fel saker. Det svåra är att jobba bort de skotten, att alltid ha rätt fokus och genomföra skotten som man ska. Det är det som är det svåra, och det roliga, med skidskytte!
 
Imorgon står stakintervaller på schemat!! Längtar efter lite mer fart!!

Förkylning

Efter sprinten i lördags drog jag på mig en lättare förkylning. Först trodde jag att jag bara behövde en extra vilodag, men det blev sämre för att sedan vända och bli bättre ganska fort. Så det blev två sjukdagar och igår rörde jag på mig för första gången. Hur skönt som helst att vara igång igen!! Och skönt att det inte blev så långdraget, även om jag nu missar Swecup-premiären i Piteå i helgen. Men jag laddar om för Lima nästa helg, då vi dessutom ska göra ett nytt försök att få till en SM-masstart! Så det ser jag fram emot.
 
Idag blev det ett klassiskt pass med skytte. Eller, det blev nästan bara skytte. Vädret har verkligen satt stadion på prov, inte nog med att det varit blidväder som gjort att snön smält och blivit is, i natt har det dessutom blåst ner träd och elljusslingor över spåret. Så jag snurrade bara runt stadion och sköt. 
 
Kände att jag blev trött i armarna av stakningen redan efter en halvtimme. Och sista två ståserierna var jag så jäkla trött i huvudet. Min stå-rad talar sitt tydliga språk: 001023. Halvbra även i ligg, 120011. Kände att det räckte med en timmes träning idag, jag hade planerat 1,30 men tycker att det är viktigt att lyssna på kroppens signaler. Och sen räckte det med 14 varv runt stadion tyckte jag... Det gick att åka längre, men jag var för trött. Och när jag skulle komba kunde jag ju lika gärna bara åka runt stadion. Det var ju inte så fina spår, även om det blev bra där pistmaskinen kört! 
 
Imorgon satsar jag på två pass!

Längdsprint

Längdsprint idag! Hade verkligen sett fram emot det, ville ha revansch från sprinten för två veckor sedan... 
 
Och jag hade en bra känsla på uppvärmningen! Speciellt farthöjningarna kändes väldigt bra! 
 
Start i prologen. Hade gått igenom banan många gånger i huvudet, både igår kväll och idag på morgonen. Så jag visste precis hur jag ville lägga upp loppet - köra 100% från start till mål! Och kroppen svarade! Jättehärlig känsla! Hoppskate uppför hela "hajfenan", sen gick jag över på treans växel som jag brukar vara väldigt stark på. Då började jag känna av syran lite, men det var nedför så fick lite "vila". Sen var det Arctura-backen som jag ville köra på treans växel uppför hela och det ville kroppen också! Så jag var riktigt stark upp där, syran försvann när jag körde utför och nu hade jag hur mycket kraft som helst i kroppen! Nedför igen och sen en knix innan "Björndalen-kurvan" nedför och sen bara upploppet kvar, där var jag också riktigt pigg och snabb!!
 
Speakern sa ingenting om min placering när jag kom i mål så jag var lite nervös när jag kollade resultatlistan. Jag läste namn efter namn och funderade om inte mitt namn borde komma snart? Till slut såg jag mitt namn och var väldigt orolig att det var på fel sida sträcket, men det var det inte! Det blev en 29:e plats i prologen och kvartsfinal var ett faktum! Superkul!! Jag kände att det var lite i underkant, hade velat vara lite högre upp i listan, men kände att "loppet börjar med finalerna!"
 
Hann hem och äta en andra frukost samt kolla lite vinterstudio medan herrarna körde prolog. 
 
Sen åkte jag tillbaka till stadion och började samma process igen... Kändes lika bra och nu började jag göra upp en plan för hur jag ville genomföra kvartsfinalen! Jag var otroligt taggad och tyckte det skulle bli sjukt roligt att köra en kvartsfinal!!
 
Men det fick ett otroligt snöpligt slut när jag kom till start utan chip. Det låg i vätskebältet som jag lämnat inomhus så det fanns ingen chans att jag skulle hinna hämta det. Så jag fick inte starta.
 
Jag är så otroligt besviken på mig själv, det var riktigt klantigt gjort. Jag är ju inte van att ha eget chip, det har vi inte på skidskytte. Så det är ovant att behöva komma ihåg det. Jättetråkigt!!!
 
Men jag tar med mig att kroppen svarade riktigt bra och jag tror och hoppas att det kan bli ännu bättre till Swecup i skidskytte i Piteå nästa helg! 
 
Och vad gör det egentligen att jag missade en längdtävling? Absolut ingenting, även om det känns sjukt jobbigt just när man är inne i det...

Blåsigt race

Idag var det träningsrace med universitetet och gymnasiet. Det blev en blåsig historia. 
 
Upplägget var som en "individuell masstart". Ganska kort bana, bara 5x1,5km. Det som gjorde att det blev en "masstart" var att i starten var det klassiska spår så racet började med 100m stakning. Sen sköt vi LLSS. Men det var 30 sek startmellanrum som vanligt, så ingen masstart, men samma upplägg som en masstart. 
 
Det var en kort bana men väldigt tuff! Börjar med en lång stigning som blir riktigt brant på slutet, sen en trixig kurva nedför och sen Arctura-backen och sista knixen innan man är tillbaka på stadion. Så man blev trött! 
 
Men jag tyckte åkningen var riktigt bra! Det är nog det bästa jag åkt i år! Jag blir trött, jag blir stum, men jag är verkligen på väg åt rätt håll! 
 
Idag var det skyttet som gick åt skogen istället. Som jag nämnde så var det ganska blåsigt, och det blev bara värre under loppets gång! Började jättebra med 0 i första ligg. Sen började det blåsa mer, jag tyckte det blåste åt samma håll som under inskjutningen men försökte vara lite mer noggrann istället för att skruva åt nåt håll... Men det blev tyvärr något dåligt skott och 2 straffrundor. 
 
Sen blev det svårt på riktigt. Stående skytte är svårt som det är, lägg till blåst som tar tag i bössan och kroppen och gör det ännu svårare! Jag har inställningen att vänta in vindarna och jobba in skotten, om det är en bra eller dålig taktik låter jag vara osagt, idag var det nog fel taktik... Det började bra med två träff på två skott men efter en kant ut på tredje så började jag skaka i hela kroppen av anspänningen. Så det blev ingen mer träff i det skyttet och tre rundor. Jag har ingen aning om hur länge jag stod, men minst en minut. Sista skyttet var ännu värre, stod så länge att fallmålen "föll tillbaka", alltså trodde tavlan att jag var klar så den nollställde tavlan. Då hade jag ett skott kvar. Blev runt 1,30 i skjuttid då om jag får gissa men denna gång tre träff, ganska bra för dagen. 0232 blev raden, alldeles för många bom, men säkert bland de bästa idag... För det var så otroligt svårt! 
 
Jag har inte sett någon resultatlista men det var nog ingen trevlig läsning. Det hade dock varit väldigt intressant att se en kapacitetsanalys för jag tror att jag kan ha åkt riktigt bra idag! Får hoppas att formen håller i sig till imorgon, då kan jag få svart på vitt att jag faktiskt är på väg mot något bra! 
 
Imorgon ställer jag mig på startlinjen och ska köra längd (igen). Sprint skate står på programmet, ska bli jättekul!!

A2

På förmiddagen idag körde jag A2-intervaller. Jätteskönt! Just när man kör har man ganska behaglig fart, inte så man blir stum eller trött, men sen kör man ganska länge så man är rätt trött ändå när man står och skjuter för sista gången! Jag körde 5x12minuter på en halvtuff bana. Inte så där jobbiga backar som man vill ha när man kör tuffa intervaller, men sen är ju världscupbanorna typ det enda man kan köra på, så det blir ju inte lätta banor... Hade väldigt bra känsla i kroppen genom hela passet, det var en jobbig backe på de sista två intervallerna som jag drog på mig lite mjölksyra, men annars så svarade kroppen jättebra! Höll A2-puls hela tiden och det kändes verkligen som ett behagligt tempo. Så det var jätteskönt! 
 
Skyttet gick väldigt bra, fram till sista stå. Då var jag trött i huvudet alltså... Sköt två gånger per intervall, LLSS och på första åtta serierna blev det 1001 och 1010. Avslutade sen med LS, 02. En bom mindre och det hade varit VG, så lite besviken är jag. Men samtidigt så är det väldigt bra skytte! Det blåste inte så mycket idag (bara som vanligt i Östersund) så det var skönt.
 
På eftermiddagen har jag planerat att köra ett lugnt klassiskt pass. 

Bra stakning

Efter en lugn helg brakade veckan igång med stakintervaller på morgonen. Och det blev ett väldigt bra pass!! 
 
För det första så satte jag ÄNTLIGEN tekniken när jag stakade uppför! Har haft jätteproblem att komma upp på stavarna tidigare, men idag kändes det jättebra!
 
För det andra så lyckades jag hålla samma fart på alla varv, det var faktiskt det sista varvet som gick allra fortast! Vet inte om det nånsin har hänt förut, knappt så att jag nånsin har kunnat hålla samma fart på alla varv på stakning, brukar bli så extremt sliten i överkroppen.
 
För det tredje så sköt jag bra också! Började med 0001 på uppvärmningen, sen sköt jag 1001 i ligg och 1210 i stå på intervallerna. Precis under 90% så jag är väldigt nöjd! Det blåste lite också, inte som i helgen, men tillräckligt för att få skruva och vänta in något skott i stå.
 
Endorfin-kicken efter det passet var inte liten kan jag ju säga. Kändes sjukt bra! Jag är på väg mot något bra nu.

RSS 2.0