SM distans

Idag gick alltså årets SM i distans av stapeln. De som tävlar internationellt var inte med, men det var ändå ett ovanligt starkt startfält, för att vara SM distans. Den distansen försvann ju från tävlingsprogrammet för ett par år sedan för att det var för dålig klass på startfältet. Men det är tillbaka och det är jag glad för. Tog ju min första senior-SM-medalj i distans förra året. Tanken slog mig att jag ville upprepa det, men jag slog bort den tanken. Vill fokusera på prestation istället för resultat, även om jag har svårt att tänka bort resultat. Vill för mycket... 

Kändes helt okej att åka idag. Körde stabilt liksom. Ingen form direkt men kan ändå åka! Vilket jag inte kunde i Boden t.ex. Och jag kan öka på spurtvarvet! Så skönt att känna att åkningen fungerar igen. Som sagt, ingen form direkt... Får se om den infinner sig senare under säsongen. 

Började bra i skyttet med fem träff i ligg. "Perfekt träffbild" sa pappa som inte hann visa tavla. Drog iväg ett dåligt skott i första stå, onödigt. Var snabb in i pricken men inte beredd på avtryckaren, och när jag väl tryckte på avtryckaren var jag inte i pricken... Onödigt. Men satte alla i andra ligg också och en bom efter tre skjutningar var bra. Hade bra känsla i sista stå också men bommade första och sista. Vet inte riktigt varför och kändes som de inte kunde varit långt borta, men tyvärr vet jag inte vart de satt... 0102 är jag inte nöjd med, speciellt inte när det är distans och varje missat skott är en hel minut i tillägg. Jag behöver verkligen inga tilläggsminuter när jag förlorar så mycket tid i spåret. Synd att inte kunna sätta alla skotten när det behövs. Gör ju det oftast på tävling. Men får se till vad jag gjort tidigare och jämfört med det så har jag börjat den här säsongen väldigt mycket bättre sett till skjutprocent och finns inte mycket som talar mot att jag kommer fortsätta lika bra. Hoppas verkligen på det, med tanke på hur fint jag skjutit hela sommaren och hösten. 

Blev en 5:e plats idag, med fullt i sista hade jag upprepat förra årets brons, men man kan inte tänka om... Får vara nöjd med det jag gjort idag, gjorde i stort sett mitt bästa, och det räckte inte längre. Men det har varit en rolig helg i vilket fall. 

Måste också ge eloge till min kära far, världens bästa ledare. Han hade inte lätt idag med direktiven jag skjuter ligg på bana 1, stå på bana 20, vill ha dricka på vartannat varv, skjutbild och tider. Han var bra att ge tider och dricka och såg första skyttet, mer kan jag inte begära. Dessutom har jag haft galet bra skidor, både igår och idag. Är så himla nöjd med mina skidor och min vallare, kunde inte haft det bättre!

Dog lite mot slutet

Masstart i Piteå idag. Kallt i Piteå idag. -12 och snökanoner som gör det ännu kallare. Men jag höll värmen bra ändå idag. Tog med mig lite lärdomar från Boden när det var -16. Bland annat körde jag med lovikka-vante på skjutfingerhanden första varvet. Tur det, för andra handen var stelfrusen på första skyttet! 

Fick en bra start. Tog en bra rygg. Kände ganska tidigt att det gick för fort där framme och släppte lucka. Hade galet bra skidor så gled nästan ikapp täten i första nedförsbacken. Men det hann bli några sekunder för mig upp till en tättrio innan första skyttet. Bra skytte men tappade fokus till sista skottet som blev en bom. Fick se skjutbild i rundan och hade lite läge kl 5. Så hade jag inte haft det så hade sista skottet gått in trots att jag tappade fokus. En kant in, en kant ut. Rättvist ändå. Blev helt ensam på andra varvet och fick åka i mitt tempo. Tyckte det kändes bra. Satte en fin andra liggserie efter 2+2 snäpp på dioptern och åkte förbi rundan. Åkte själv även på tredje varvet i ett behagligt tempo, kändes som det flöt på bra och att jag inte tappade sådär extremt mycket som jag gjort tidigare race. Men i slutet på tredje varvet började krafterna tryta lite, kände det mest tekniskt. Kom in till tredje skyttet och blev lite distraherad av en extremt kurrande mage... Men fokuserade rätt och kunde åka förbi rundan för andra gången idag. På fjärde varvet fick jag sällskap för första gången sen innan första skyttet, blev ikappkörd uppför andra "slalombacken" (banorna här känns lite som om man åker upp och ner för ett par slalombackar..!) Det gick lite för fort men trodde jag skulle glida ikapp även om jag släppte några meter, eftersom skidorna var så himla grymma på första varvet. Det gjorde jag dock inte och så var jag ensam igen. Fick då byta bana från 4 som jag skjutit på dittills till bana 5. Den var hal. Tror bana 4 också var hal, men minns inte. Fick i alla fall ställa mig med hela tyngden på vänsterbenet, vilket inte är min normala ställning men dagens lösning för att inte halka. Kändes ostabilt men trodde jag kunde träffa med siktbilden ändå. Gick ok, det blev ett till varv i straffrundan. 1-0-0-1 i skytte är fullt godkänt! Hade ingenting att köra för på sista varvet, långt upp och långt ner, men ville ändå känna lite på formen. Det hade känts bra tidigare under loppet men kändes inte jättebra på sista varvet. Det som var bra var återhämtningen, att jag äntligen kände att jag inte var stum i botten på en nedförsbacke efter en uppförsbacke! Bara det kändes som en seger! 

Slutsats: jag är nöjd idag! Bra skytte och mycket bättre åkning än senast. Orkade inte hela vägen, tror jag åt för långt innan tävlingen. Har rätt hög ämnesomsättning så behöver fylla på oftare än en normal person. En bra lärdom. Imorgon tidig start. SM distans. Det kommer bli riktigt kul, hoppas jag!

A1

God fortsättning till er alla!

Jag har haft en riktigt härlig jul med mina nära och kära. I träningsväg har det bara blivit A1-pass sen förra helgens tävlingar. Mest kring 1,5 timme per pass. Har varit bra att få grundträning och haft mycket fokus på teknik. Skyttet har gått riktigt bra också. Totalt 94% träff under alla veckans pass. Det är rätt bra. 

Just nu befinner jag mig i brorsans lägenhet i Luleå. Imorgon ska jag tävla i Piteå (5 mil härifrån), en masstart står på programmet. På tisdag körs SM masstart på samma plats. Riktigt roliga tävlingar som jag ser fram emot! 

Nu ska jag sova, men det är åtminstone sen start imorgon.. Skriver mer efter tävlingen!

Stabilt skytte

GDV cup fortsatte idag i Älvdalen med två tävlingar. En supersprint prolog i morse och en kort jaktstart efter lunch. 

Har fått med mig stabilt skytte den här helgen. Fått ut det jag visat på träning och race hela träningsåret. Slarvade lite idag. På prologen bommade jag sista skottet i både ligg och stå, sköt lite för offensivt och var inte fokuserad hela vägen. Men träffade båda första extraskotten så ingen fara på taket. 

Åkningen kändes ok. Lite seg i början men helt okej känsla. Fick gå ut som trea på jakten med 21 sek upp till tät. Bra utgångsläge. Lite seg i början på det loppet också men bättre än prologen. Nolla i första och gick upp på andra plats. Slarvade bort ett skott i andra ligg. Blev en bom i första stå också, den serien minns jag inte. Men då fick jag vittring på tät och ökade lite i spåret. Svarade inte riktigt utan fick verkligen kämpa. På vägen in till sista stå försökte jag bara fokusera på mitt men hörde ändå träff och bom från bana 1. Visste att jag var tvungen att skjuta fullt och helst väldigt fort. Var offensiv men inte för offensiv. Stannade upp när jag var påväg att bomma andra skottet. Sköt fullt! Snabbt iväg...eller inte. Körde in skidspetsen i lindan med snöret som man drar fallmålen med. Ner i snön och försöka få loss skidan. Gick några dyrbara sekunder, såg en röd rygg en bit framför mig i spåret. Körde allt jag hade på spurtvarvet, fick verkligen kämpa varje meter. Kändes som jag tog in lite men det var för långt upp och gled i mål som tvåa. 

Ganska nöjd med dagen. Jag gjorde mitt bästa i spåret och på skjutvallen. Kan inte göra så mycket mer. Jag tror att jag är påväg i rätt riktning formmässigt. Vi får se. 

What you came for

Idag körde jag GDV (Gävle-Dala-Värmland) cup i Dala-Järna. Har alltid gillat Dala-Järna. Det var bland annat där som jag sköt min första dubbelnolla. De hade en kort konstsnöslinga (0,8km) som vi körde en kort sprint på. Vi åkte 6 varv på banan, två varv mellan varje skjutning. Ligg-stå. 

Åkte dit med väldigt avslappnad inställning. Tänkte bara köra och se hur det kändes. Ville få en positiv känsla i skyttet. Och tänkte bara åka dit, tävla och åka hem. Dock blev det lite senare start än vad jag trodde... Så fick käka min tredje frukost efter inskjutningen och hänga lite i värmestugan innan jag började värma upp. (Och köpa en macka efter tävlingen...)

Tänkte starta kontrollerat, men fan, jag har svårt för det. Körde mig inte stum i alla fall. Snabb bana. Lätt bana. En backe i början, sedan typ platt. Körde på i ett ganska bra tempo. Efter två varv sköt jag ligg. Offensiv mellan skotten. Kändes som jag var för offensiv och att det var nära bom. Fick höra efteråt att skotten satt i stort sett mitt i allihopa. Skönt. Mamma var med och filmade, både åkning och skytte och liggserien gick på 29 sekunder stav-stav. Riktigt bra! 16 till första skott, inte så bra, men som sagt, jag var offensiv mellan skotten. Körde på i samma tempo på mittenvarven, fokuserade i ståskyttet. Efter fyra träff hör jag speakern säga "riktigt bra skytte på Anna Wikström, får se om hon håller ihop det". Lyssnade klart, fokuserade om och satte dagens tionde träff. 0-0! Skönt! 27 sekunder stav-stav. Ingen omöjlighet att kapa 1 sekund till första skott (12 sek idag) och 1 sek i den paus jag gjorde innan sista skottet. Vill ligga på typ 30 i ligg och 25 i stå. Då är jag nöjd. 56 sekunder totalt idag. 10 träff. Det är jag nöjd med!!

Köttade allt jag hade sista två varven. Kroppen svarade. Orkade hålla ihop det hela vägen in i mål. Kändes helt okej. Mycket bättre än förra helgen i alla fall. Men det är svårt att säga på ett så kort lopp på en så lätt bana. 

Got just what you came for... Alltså, fullt skytte för första gången denna säsong! Skönt! Det var det jag åkte dit för. Blev 2:a, 9 sekunder efter Chardine. Lite närmare henne än förra helgen, ett steg i rätt riktning. Fortfarande en bit efter, men kan jag verkligen hoppas på mirakel när det gäller min form?

Noterade 196 i maxpuls idag också. Satte ju ny maxpuls på maxtestet i oktober, 197. På tävling var jag inte över 195 förra året och bara en gång året innan. Kanske det håller på att hända något i kroppen ändå...
Jag och Chardine är glada efter målgång!

Tredje dagen gillt

Gårdagens lopp var så dåligt att jag inte orkade skriva om det. Har haft få såna lopp i min karriär. Såna gånger som man bara blir så fruktansvärt less på att skidåkningen eller skyttet, eller både ock!, inte fungerar. Igår var det framförallt åkningen, men även liggskyttet som inte fungerade. Totalstum i kroppen vid minsta fartökning. Ingen kraft att trycka på med. Både slarv och ofokuserat i ligg. Eller nåt. Inge roligt. Jag var så less att jag funderade på om det ens var någon idé att köra idag. Men jag älskar att tävla och älskar distans. Dessutom kör vi så sällan distans att jag ville passa på. 

Så jag körde. Med noll förväntningar. Ville bara genomföra loppet. Helst skjuta riktigt bra. 

Tror jag hade förutsättningarna på min sida idag. Det var svinkallt. -15 vid starten. Hörde rykten om -17 på skjutvallen. Känns som att blodet i benen har frusit, man har som ingen känsel. Det kan vara jobbigt att köra med sån känsla i benen men idag var det bra för mig. Jag körde i ett tempo som jag kände fungerade och som jag kände skulle fungera hela loppet. 15 km är långt, även om det var en snabb bana och hyfsat snabbt före. Min åktid hamnade på 44,5 minut vilket är en snabb distans! Och då åkte jag ändå inte särskilt snabbt..! Kändes som jag låg på tröskelfart hela loppet, försökte öka på sista varvet men då sa benen direkt STOPP! Blir som lamslagen i kroppen, helt stel i musklerna. Går inte att åka, stapplar bara. Så frustrerande. 

Haha, dessutom lyckades jag åka fel. Vi åkte 5 varv på en 3km-slinga. Två av gångerna var jag nära att gena där 2,5:an går rakt, tredje varvet körde jag rakt där och fick vända. Kändes som jag blev lite borta i skallen av kylan, för på ett ställe till trodde jag att jag åkt fel, men det hade jag inte! Ja ja, det var nog första gången nånsin som jag åkte fel (vi pratade faktiskt om det i bilen på vägen upp, så komiskt att jag lyckas göra det den här helgen!) Hoppas att det även var den sista. 

Skyttet då? Slarvade iväg första skottet i ligg. Gick nog lite för fort. Var offensiv i skyttet, men ändå med hyfsad kontroll på det jag gjorde. Följde upp med två fina nollor och efter tre skjutningar såg det bra ut. Påväg in till sista skyttet blev jag lite störd, dels att jag åkte upp i rumpan på en person precis i nedförsbacken jag skulle ta dricka i pch så tappar jag drickaflaskan. Ska väl inte skylla på det, men med 12 kilometer i benen, -15 i luften och känslan av att det kan bli ett bra skytteresultat idag så orkade jag inte fokusera hela vägen. Raden 1-0-0-2 är okej men alldeles för mycket på en distans med fina förhållanden. Om man nu räknar kyla som "fina förhållanden"... 

Det var i alla fall roligt att tävla idag! Jag blev 4:a vilket jag är nöjd med idag! Helgens bästa lopp och helgens bästa placering! Välförtjänta pall-tjejer idag så grämer mig inte över felåkningen eller något. Gjorde det bästa jag kunde för dagen, bara. Då får man vara nöjd, även om det är långt ifrån den nivån jag vill vara på och vet att jag kan vara på. Men nu är det något som inte stämmer och jag hoppas att jag snart får veta vad. 

Swecup

I helgen är det Swecup i Boden. Tre dagar med tävlingar, idag på kvällen körde vi sprint. 
 
Det gick "som vanligt"... Ungefär lika som det gått hela vintern. Har ju inte kört så många tävlingar, men samma känsla. Blir stum och blir inte av med stumheten. Riktigt frustrerande. På banan här i Boden börjar det med att två uppförsbackar, sedan en riktigt lång nedförsbacke. Och jag är lika stum när jag är i botten av nedförsbacken som jag var på toppen. Ingen återhämtning alls i benen. Fattar ingenting. 
 
Positivt idag var att tekniken kändes riktigt bra och pappa sa att det såg bra ut också. Har många gånger den här vintern fått höra att det ser bra ut när jag åker, att jag ser stark ut och att det ser ut att gå fort. Men det gör ju inte det. Jag har inget tryck i åkningen, får inte med mig kraften. 
 
Känslan i skyttet var också bra. Dock fick jag ett klickskott i ligg, tappade fokus och bommade nästa skott. Tappade fokus av bommen och bommade en till. Så onödigt. Men fullt i stå och en bra känsla, kändes som jag kunde vara offensiv och att jag var stabil i ställningen. Lätt infart här också och helt vindstilla så det ska inte vara några problem.
 
Tar med mig det positiva från dagen och hoppas att kroppen har väckts till liv av dagens lopp. Imorgon är det jaktstart.

Längdsprint

Idag tävlade jag utan gevär på ryggen! Det händer inte ofta. En sprint i fri stil stod på programmet på Intersport cup i Idre denna helg så jag tog chansen att köra! Jag gillar sprint och det brukar passa mig bra. Har alltid gjort bättre tävlingar i sprint än längre distanser när jag tävlat utan gevär på ryggen! Tog mig faktiskt till final en gång, det var DM i Särna. Det var på den tiden när det bara var 4 st i final så det var riktigt stort för mig som aldrig varit i närheten av topp-4 i Dalarna. Och det ska tilläggas att det är riktigt hög klass på ungdomsklasserna i Dalarna. Det blev ingen DM-medalj den gången, men en stor pokal och ett fint minne! 
 
Tillbaka till verkligheten. Det var en lång sprint idag. 1,5 km plus 1 dm nysnö gjorde att det inte var många tjejer som tog sig under 4 minuter. Själv var jag ute 4,25. Inte för att jag vet hur lång en sprint brukar vara, men det kändes som en lååång sprint. Kände mig faktiskt pigg på uppvärmningen vilket gjorde att jag hetsade lite i början av loppet. Kändes skitbra ut från starten och uppför första backen. Egentligen var min plan att ta det lugnt i början och ha krafter kvar. Misslyckades rätt rejält med det. I andra backen var det riktigt tungt. Djup snö och stumma ben. Ingen härlig kombination. Efter ett lättare parti skulle vi över en sista knöl innan det bar av nedför och där kom jag ifatt hon som startade 30 sek framför mig, ropade men hon flyttade sig inte en centimeter. Fick gå ut i lössnön och ta ytterkurva och sedan slänga mig ner i fartställning utför. Var osäker på hur mycket fartställning kontra femmans växel jag skulle köra utför. Jag brukar köra mer fartställning normalt sätt så körde den taktiken även idag. Ofta ger det en högre fart, men det beror ju förstås på förutsättningarna, så man vet aldrig. Jobbade även på femman och fyran, det gick inte fort utför i lössnön alltså. Köttade på sista biten på stadion, över bron, hela upploppet. Kom i mål som 31:a. Startade sist så chansen att min placering skulle ändras var ganska minimal. 
 
Blandade känslor efteråt. Mest ont i benen och luftrören. En hel del racehosta. Eller sprinthosta (nu förstår jag varför det ibland kallas sprinthosta!) Där och då kände jag att jag inte hade orkat ett lopp till. Men ju längre tiden gick, desto mer besviken blev jag över att jag var så nära. Det var inte lika nära som USM 2008 (31:a, en hundradel från kvartsfinal), men ändå så nära att om jag inte behövt ta ytterkurva över sista krönet så hade jag varit topp-30. 
 
Formen är kass. Så jag hade inte haft något i en kvartsfinal att göra idag. Men hade likväl velat haft ett race till. Det hade kanske inte varit roligt, men på något sätt hade det ändå varit roligt. Blandade känslor som sagt... 
 
Nu lär jag göra något drastiskt åt min kassa form. Swecup i Boden om exakt sju dagar. Hur mycket hinner ändras på sju dagar? Vi får se.

RSS 2.0