För bra form

Sista riktiga intervallpasset. Har längtat sen igår, haha. Då kollade jag ut en bana som jag ville åka. Men idag var det isföre så den banan gick alldeles för fort. Blev lite besviken när jag fick ändra om så det skulle ta 4 minuter. Första intervallen gick på 4,00. Perfekt! 
 
Jag hade lite svårt att bestämma hur pass bra det gick i början av passet. Jag kände mest lättnad över att torsdagens dåliga intervallpass var en engångsföreteelse, för jag kände att jag hade bra tryck. Jag hade dessutom A3+-puls, vilket inte händer allt för ofta... Så jag tänkte att det var nog en bra start. Det var inte förrän på tredje intervallen som jag började inse hur bra start det var egentligen. Jag var lite seg i början på den tredje intervallen och drog på som satan när det började gå uppför, så drog på mig lite mjölksyra. Då fattade jag hur bra jag hade åkt på de två första, som varit i stort sett helt utan mjölksyra. Sista intervallen var lika bra som de två första. Jag kände när jag nådde toppen att, jag har mer att ge! Det är inte ofta man känner så på sista intervallen på ett maxintervallpass. Som tur var så var det inte sista intervallen, utan jag hade korta intervaller kvar. 
 
När jag kom ner på stadion för sista gången så tyckte jag det gick galet lätt på platten och jag tänkte "jag är i för bra form för att köra såna här lätta partier". Haha. 
 
Kort efter den tanken ställde jag om fokus till skytte-fokus. Det var nu jag skulle in och sätta fjärde nollan på fyra intervaller. Bra rytm, offensiv. Bra fokus. Så repeterar jag dåligt efter tredje skottet och får plocka tomhylsa. In i ställningen igen, in i bubblan. Träffar fjärde, är snabb till femte och säker på att att det blir en onödig bom, men får titta långt efter tavlan när jag inser att den är helt vit! Jag satte 20 träff av 20 på intervallerna! Så otroligt skönt! Kändes som att ingenting annat spelade någon roll. Vet att när jag sköt fyra nollor på tävling så var jag också säker på att sista skottet skulle bli en bom, men det finns någon rättvisa i världen som gör att jag förtjänar att skjuta fyra nollor. 
 
Sedan skulle alltså passet avslutas med 4 minuter 10-20-intervaller. Sjukt pigg! Sjukt skönt! Orkade hela vägen. Var inte helt död på toppen. Med 190 i puls. Sååå härlig känsla. 
 
Nu vill jag bara ligga på soffan och vänta på att SM ska starta. För den form jag är i nu...det kan bli roligt!

Överskottsenergi

Imorse körde jag klassiskt komb. Det blev ett ganska kort pass då jag satsar på att behålla överskottsenergi till avslutande SM-helgen. 
 
Mycket bra skytte blev det, så jag är nöjd. Började med 0000, mycket skönt. Sedan följde 0100 i ligg och 1111 i stå. Bommade bara första- och sistaskott i stå, vilket jag brukar säga är "mentala" bommar. Framförallt sista skotten. Men även att våga ta första skottet är en mental grej. Att träffa de tre i mitten är mer skytteteknik och ren träffsäkerhet. Det är min åsikt i alla falll...
 
Bara ett pass idag, men imorgon ska det köttas intervaller!!

Eftermiddagsintervaller

Eftersom jag hade tenta på morgonen så var det intervaller planerade på eftermiddagen idag. Det blev ett tungt pass, men antagligen det finaste på hela vintern! 
 
5x5 minuter A3+, inte mycket tid i A3+-zonen då jag fick slita varenda meter det gick uppför. Riktigt stumma lår. Men kändes fint när jag körde på platten och då var pulsen också bra, alltid nåt! 
 
Förhoppningsvis var det tentan som satt i benen (brukar försöka vila när jag skriver tenta för att det sliter mer än man tror men har tenta två dagar i rad så kan inte vila två dagar i rad...) för jag har ju varit i så fin form i flera veckor. Får se på söndag då jag ska köra nästa intervallpass, förhoppningsvis är jag pigg igen då! 
 
Bild från dagen:

Dubbelpass

Efter två lugna dagar så är jag nu återhämtad efter helgen. Så trött som jag var i söndags kväll var det längesen jag var. Men tröttheten blandades med ganska mycket nöjdhet (är det ett ord?) efter två bra tävlingar så det var en skön trötthet.
 
Idag körde jag skate med impulser och skytte på förmiddagen. Mycket bra åkning, inte piggaste impulserna jag har kört men helt ok. Jag har nog blivit lite bortskämd då jag brukar vara expert på impulser, kanske därför jag sällan är nöjd med de impulser jag kör. 
 
Helt okej skytte också, dock inte över 90% och därför inte chans på guldstjärna. En lite knepig grej är att jag inte minns vad jag sköt i sista stå. Kan ju hoppas att det beror på att jag var så inne i min egen lilla skytte-koncentrations-bubbla. Coach sa att antagligen så sköt jag fullt om jag inte minns vad jag sköt, men jag har för mig att jag tänkte "fan, nu missade jag 90% i stå" och alltså hade en bom i sista. Men jag vet inte riktigt... I ligg blev det exakt 80% i alla fall, inte bra men helt ok. 00021 minns jag i stående, sen var ju frågan vad det blev i sista...
 
I eftermiddag ska jag köra styrka löpning.

Swecup-avslutning

En bra tävling idag igen, men inte lika bra som igår. 

Ville vara offensiv i åkningen, kände att 7,5km lär jag orka hålla tryck hela vägen. Så jag öppnade offensivt men kontrollerat. Kom in och skulle skjuta ligg, mycket puls i bössan plus att jag kände mig osäker av någon anledning. Så blev en väldigt passiv serie och två bom. Inte bra. Försökte hålla tryck på andra varvet men i andra långbacken så var jag helt slut! Kändes som jag stapplade fram... 

Jag insåg redan direkt efter tävlingen igår att med de slarvskotten jag sköt i stå igår så skulle det bli en nolla idag. Jag tänkte att det kanske kommer bli en bom i ligg för att jämna ut mot den kant in jag hade igår (inte så roligt att det blev två dock). Men jag hade rätt om ståskyttet! Minns ingenting från det att jag laddade om tills jag skulle skjuta femte träffen, då hann jag halvt tänka på en nolla innan jag ställde om fokus och satte den där nollan! 

Vilken fart man får över vallen när man har skjutit fullt, haha! Hade bra tryck sista varvet och orkade hela vägen in i mål, så åkningen är jag nöjd med. Det är den bästa känslan jag haft på hela säsongen så det kan inte bli så mycket bättre (eller jo, lite bättre hoppas jag det blir till SM!). Och jag har 87% i skyttet i helgen, det är riktigt bra! Troligtvis har skjutprocenten närmat sig 80 ytterligare lite till. 

Dock så tappade jag min tredjeplats i Swecupen som jag åkte till mig igår. Så det är jag lite besviken över... Men annars är jag väldigt nöjd med helgen och längtar väldigt mycket till SM nu! 

Som jag har väntat!

Jag har fällt många tårar denna säsong men idag var första gången jag fällde dem av glädje! Det var sån lättnad att gå över mållinjen idag. 
 
Jag ska berätta om loppet från start till mål men är inte säker på att jag kommer få allting rätt, för jag minns inte allt. Av trötthet och av att jag var inne i bubblan...
 
Jag brukar som oftast vara väldigt snabb i starten, så även idag. Först av tjejerna upp för backen, även om taktiken var att ligga först så länge som möjligt så visste jag att en viss Emelie skulle dra upp ett högt tempo på första varvet och jag fick inte ligga först mer än ett par hundra meter. Taktiken var att hålla ett behagligt tempo, jag ville inte köra slut på mig tidigt i loppet utan ville orka i 12,5km. Kom in till första skyttet som femma. Jag var noggrann med skotten och det blev fem träff! Gick ut som tvåa i rygg på Jenny som hunnit med en straffrunda. Ett stort missförstånd i coaching area och jag fick smaka på snön. Nej men, jag kollade på pappa som gav mig skjutbild samtidigt som Jenny som låg precis framför mig fick bromsa för att få dricka, jag körde rakt in i henne och tappade balansen. Tog ett tag innan jag kom upp så blev omkörd av två åkare. Hör pappa skrika "ta det lugnt Anna!" och jag känner att det var nog en bra idé. Så jag fortsatte mitt behärskade tempo och fick skjuta även andra liggskyttet på bana 5. Jag hade legat lite lågt i första serien så skruvade upp 2 knäpp och satte 5 nya träff, och 9 skott av 10 var riktigt fina, hade en kant in också. 
 
Här börjar det bli lite suddigt i mina minnesbilder... Men jag tror att jag ersatte min taktik att åka behärskat med att åka smart. Jag låg i rygg och utnyttjade suget. Jag släppte när det gick för fort och tog en ny rygg när någon kom ikapp. Även tredje skyttet fick jag skjuta på bana 5, jag måste ha släppt de framför lite för när jag började skjuta så berättade speakern att de framför skjutit bom. Jag gick in i min bubbla, ett slarvskott och fyra träff. Mycket mer offensiv i ståskyttet! Vad jag minns, det är som sagt lite suddigt. Fjärde varvet åkte jag ihop med först Jenny och Kim och sen kom även Elin ikapp. Så vi var fyra tjejer som stod och sköt om de två pallplatserna bakom suveräna Emelie på sista skyttet. Jag hade superbra fokus och satte första tre skotten, sen såg jag skjutraden 0010 framför mig. Pressade bort den bilden och träffade även fjärde skottet. Då hör jag jubel från läktaren och speakern säger att Jenny Jonsson skjuter fullt. Då bränner jag iväg sista skottet, en bom som knappt träffade tavlan... Otroligt onödigt, men det är sånt man får lära sig av. Jag är faktiskt förstaårssenior och stod och sköt om andraplatsen tillsammans med a-landslagstjejer på en masstart i Swecup, att jag klarar mig med en bom är riktigt bra! 
 
Går i alla fall ut från straffrundan som trea med 25 sekunder upp och 25 sekunder ner. Jag har krafter kvar! Jag har disponerat loppet väl! Jag håller min tredjeplats och får gå upp på pallen!! 
 
Det är en enorm lättnad. Jag har väntat på det här sen i november. Jag har vetat att jag haft det i mig och nu äntligen så syns det i en resultatlista. Jag är otroligt nöjd och glad! Och lättad. Och lycklig. Helt underbar känsla!

Upptakt

Idag körde vi upptakt, A2 2,5km plus A3+ 3x1minut. 
 
Det gick bra, hade en bra känsla. Skyttet var okej, det var det tråkigaste resultatet man kan ha: 11111111. Såå surt att jag bommade sista skottet. Hade varit fint med i alla fall en nolla. Men det var inte lättaste förhållandena så jag är nöjd. Men hoppas fullträffen kommer i helgen istället! 
 
Såå galet taggad på tävling!!!! Ska bli sjukt roligt att komma till Sollefteå och köra Swecup!!! Har haft en bra känsla i veckan och hoppas att den kommer hålla i sig. Masstart och sprint står på programmet, ska bli riktigt roligt!!

Offensivt skytte

Idag körde jag klassiskt komb, lugn skidåkning, men kändes väldigt bra. 
 
På vallen bad jag coach att ta tid på mina skjutningar, för att se om jag verkligen är så offensiv som det känns. Jag sköt 12 serier och hade 85% träff i ligg och 80% i stå, så det var helt ok, inte så bra som jag vill skjuta, men jag är väldigt nöjd över mina skjuttider idag istället! 
 
De ståskjutningar som coach klockade var på 22-24 sekunder. Hade även en serie som han inte klockade som kanske var ännu bättre! Det känns som att jag framförallt är offensivare till första skott, men där låg jag på runt 13 sekunder, är faktiskt lika snabb i ligg till första skott, så det är mellan skotten som jag var snabb idag! Och efter sista skott är jag också väldigt snabb. Klockade tiderna stav-stav idag, så hade jag kört en internationell tävling så hade tiden varit från jag lägger mig på mattan till sista skott, det är ytterligare några sekunder mindre. Ja, sjukt nöjd med det!!
 
I ligg strulade det i vissa serier, jag är för dålig att ladda om och ibland far inte tomhylsan ut... Men de serier som flöt på smärtfritt var på 29-31 sekunder och jag hade ca 13-15 sekunder till första skott. 13 sekunder till första är riktigt bra! 
 
Har fortfarande känslan av att fingret verkligen är sugen på att avfyra, och därför blir jag offensiv. Det är en bra känsla.
 
Sen vet jag med mig att det är lättare att skjuta fort när man kör lugn än när man tävlar. Men nu känner jag mig trygg med att jag kan skjuta i den här farten så nog ska jag kunna göra det i helgen också! Min senaste liggskjutning på tävling var minst lika offensiv som de mest offensiva jag sköt idag, och det var fullt hus! I en masstart. Men inte märktes det. Mmm, den känslan på lördag...

Skön känsla

I natt hade det vräkt ner 1,5 dm snö så nu är vintern tillbaka! Förra veckan var det väldigt dåliga förhållanden på stadion men nu är det bra igen! Skönt, med tanke på att det är nästan tre veckor tills SM ska gå av stapeln här i stan. Då vill vi helst att det ska ligga snö på backen! 
 
Intervaller stod på schemat imorse. Som jag sa igår så var jag riktigt sugen. Jag körde 3x4 minuter + 4x1 minut. Mycket snabbhet! Dock var det ju inte lättaste föret med all nysnö, men mina skidor gled förvånansvärt bra ändå! Så det var skönt, brukar annars kunna vara riktigt tungt att köra i nysnö, vissa gånger tyngre än andra. Men idag gick skidorna bra, dock var det ju fortfarande ganska mycket nysnö man skulle plöja igenom, och det är rätt tungt, men skidorna gled bra iaf. 
 
Hade en riktigt bra känsla i kroppen dessutom! Första intervallen gick toppenbra, blev ganska stum på andra och tredje intervallen men fortfarande bra fart under skidorna! Sen att det ska vara så otroligt jobbigt att köra korta intervaller, jag förstår inte!! Från där vi startade till vallen tog det bara 50 sekunder men jäklar vad mycket mjölksyra man hinner dra på sig!!! Helt sjukt. Och sen kör man ju MAX hela vägen in också, så det blir jobbigt att skjuta!! Men mycket bra känsla i kroppen även på dessa intervaller, så det känns jätteskönt!! Jag hoppas med allt jag äger och har att känslan finns kvar till helgens tävlingar. Det skulle sitta såå fint med en bra avslutning på denna säsong! 
 
Bra skytte också, precis som igår hade jag 80% i ligg, 90% i stå och det var två serier som de flesta bommarna kom i... Måste ha lagt mig konstigt i första liggserien, sköt 3000 på första fyra. Och klarade inte alls av den höga belastningen på första ståskjutningen under 1min-intervallerna, blev 0120 på sista fyra. Jag var inte lika offensiv idag, fick ta många andetag mellan skotten, men jag tror jag var rätt offensiv till första skott i alla fall. Och det är annars min största förbättrings-möjlighet, att kapa tid till första skott. Det är något jag kommer jobba med till sommaren. Men det är ju inte alls fel om jag får till det redan nu!

Lugn träning

Idag har varit en lugn dag. Jag hade A1 1,45 på programmet och delade upp det i två pass för att få komba. På morgonen sprang jag en timme och på eftermiddagen körde jag klassiskt komb. 
 
Båda passen har känts bra, men det har ju bara varit lugn träning.
 
Bra skytte också. Det är en speciell känsla att skjuta efter att inte ha hållit i bössan på några dagar. Det är på något vis skönt att få lägga sig på mattan, lägga fingret på avtryckaren och sikta på prickarna. Det är verkligen underbart att skjuta. Knepigt att det är så härlig känsla. 
 
Resultatet var riktigt bra. Jag sköt framförallt väldigt offensivt, i både ligg och stå. Mitt finger var verkligen sugen på att avfyra idag! Resultatet blev 80% i ligg och 90% i stå, 85% totalt. Det kunde ha varit ännu bättre om jag inte fått problem med ett magsin i en liggserie, det slutade med tre bom där. Och i sista stå var jag lite för säker på mig själv, hade bara bommat ett (sista-)skott på 5 serier och jag var lite för offensiv och det blev två bom. Så fem av mina totalt 9 bom kom på två dåliga serier... 
 
Imorgon är det intervaller! Längtar! Roliga intervaller står på programmet och jag ska få komba intensivt, känns som det var längesen senast! 

Annorlunda intervaller

Idag stod alltså intervaller på schemat. 5x5 minuter A3+. Tillsammans med Kim genomfördes ett riktigt bra och tufft pass. Vi körde tre olika banor faktiskt, först ett varv med en ganska tuff backe, andra varvet körde vi en lite mindre brant backe, två gånger på varje, och sen avslutade vi med skicrossbanan som ungdomarna på Folksam ska tävla på idag. Så sista intervallen blev bara 4 minuter, men det var nog den jobbigaste intervallen trots att det var minst uppför på den. Den började med en teknik-bana, skarpa svängar upp och ner, sedan körde vi ungefär samma bana som våra intervaller, velodromen och halva WC-backen, sedan motlutet mot Arctura och mitt i backen var målet. (På våra första intervaller körde vi upp på Björnberget.) 
 
Vilken rolig bana det var! Har inte sett pulsfilen än, men kan tänka mig att jag fick väldigt hög puls trots att det var relativt lättåkt i början, men med svängar och fartökningar så går nog pulsen upp ändå. 
 
Känslan i åkningen var ganska bra. Jag tyckte jag åkte fort men samtidigt så kändes det som att jag hade en växel till som jag åkte och sparade på. Jag vet inte varför jag skulle åka och "spara" mig, det var ju bara 25 minuters intervallträning. Men jag fick den känslan. Blev så stum i teknik-banan också att jag inte hade mycket kvar att spurta med på slutet heller. Så jag tror jag fick ut all sparad kraft på slutet ändå. 
 
Har blivit många intervallpass utan skytte på slutet. Det är lite roligt att hitta nya banor och annorlunda intervaller, men jag saknar ändå att skjuta med hög puls. Det är ändå den roligaste träningen.

Lagomt med träning

Träningen rullar på. Inte så mycket träning, men inte heller så lite. Lite lagom sådär. Igår körde jag intervaller och styrka, lite hårdare dag.
 
Bara ett pass idag, på förmiddagen körde jag A1 skate med impulser. Hade väldigt trevligt sällskap så tiden gick fort! Kändes väldigt bra också, inte världens piggaste ben på impulserna men jag var ganska snabb och annars kändes det väldigt bra.
 
Imorgon rullar det vidare med intervaller igen. Det är Folksam cup här i helgen så vi kommer inte kunna skjuta under hela helgen och får försöka undvika att vara på stadion de tider som ungdomarna tävlar. Men imorgon fm ska det nog vara ganska lugnt, ingen som kör med nummerlapp i alla fall... 
 
I och med brist på skytte så blev det ett torrträningspass idag. Jag insåg förra veckan att jag torrtränat 3 minuter på 5 veckor, kan vara det sämsta jag gjort sedan jag var 16 år men jag har å andra sidan nog aldrig varit i så bra skjutform heller... Haha. Trodde det skulle vara bra med torrträning... Kommer bli en hel del torrträning i helgen så vi får se om det gör skjutformen bättre eller sämre. 

Guldstjärna

På förmiddagen körde jag 2 timmar klassiskt komb. Lugn skidåkning, men det kändes väldigt bra så gick på ganska bra uppför backarna. Skyttet gick också väldigt bra! Fick med mig en guldstjärna trots att mina bästa serier var de 4 sista. 
 
Vi har en "guldstjärne-kamp" på universitetet. Den som skjuter bäst på de 8 första kombserierna på varje pass som tränarna är där får en guldstjärna. Jonas reviderade reglerna lite och nu måste man dessutom klara 90% för att få en stjärna. Så om jag är bäst på 5 bom, så får jag ingen stjärna. Men idag var jag bäst på 3 bom på de 8 första serierna och fick stjärnan. Avslutade med fyra nollor, så det blev 3 bom på 12 serier och alltså 95% totalt. Väldigt nöjd med det måste jag säga! 
 
Mission behålla formen är det som gäller just nu. Framförallt behålla skytteformen, för åkformen finns det nog lite mer att ta av. Blir lite lagom mycket träning denna vecka, förhoppningsvis en liten tävling på lördag dessutom. Nästa helg är det Swecup-avslutning och då hoppas jag att formen finns där då jag har häng på tredjeplatsen i totala Swecup. Men då lär jag göra riktigt bra tävlingar. Längtar till att få tävla igen.

Mixstafett

Idag körde jag förstasträckan på NM mixstafett. Ett lite annorlunda upplägg med bara tre sträckor, dam+herr+herr.  Men det är ju typ dubbelt så många herrar som damer i Norge så det är en smart lösning. Vi körde i klassen 17-22 med alltså både juniorer och seniorer. Jag fick riktigt bra motstånd då nästan alla seniordamer hade lag och då åkte enda damsträckan. Vi hade startnr 24 så jag stod i sista led. Kom fram hyfsat i starten men rättade mig in i gruppen. Planen var att bara gå i rygg på första varvet, men jag hamnade i en grupp som släppte tät-klungan och dessutom fick med sig ett fall där vi tappade ytterligare några sekunder. Jag ville ha ett ganska behagligt varv och det fick jag, men såg på listan när vi kom hem att jag var hela 40 sekunder efter på första varvet, det var lite onödigt mycket då jag kände att kroppen kändes bra. Men jag kanske hade gått i väggen om jag hängt på första klungan, vad vet jag. 

I ligg sköt jag en snabb serie och 5 träff. Kändes hur bra som helst, fick hjälpa en tomhylsa bort men annars var det en klockren serie, riktigt offensiv. Gick ut på sjätte plats och höll den placeringen på andra varvet. Kändes ok i kroppen, gjorde en väldigt offensiv start på andra varvet då jag visste att jag var en bit efter tät och började bli stum efter halva varvet. Då tänkte jag först "jaha, jag orkar tydligen inte längre än 3 km idag heller". Men sen tänkte jag på något annat och glömde bort att jag nog inte orkar längre än 3 km... 

Kom in till stående skytte och det blåste mer än det blåst på hela helgen. Men lagom tills mitt första skott skulle iväg så slutade det blåsa och jag hann skjuta tre träff innan det började blåsa igen. Då började jag även skaka i hela kroppen så slängde iväg två bom och fick plocka extra skott. Jag fick tårar i ögonen av blåsten, jag stod och skakade av trötthet och vindar, så det var en enorm lättnad när jag såg att fem prickar var vita efter två extraskott. Vet inte riktigt hur det gick till om jag ska vara ärlig. 

Full fart ut på spurtvarvet. Jag hade blivit omskjuten och låg nu på sjunde plats med häng på sjätte. I första backen på sista varvet tänkte jag "nu måste jag orka hela vägen så jag kan säga att det här är årets bästa lopp". Samtidigt som jag ville kötta järnet för att gå ikapp så visste jag att avslutningen på banan är grym och jag var galet jävla totalstum där igår och då kunde jag knappt ta mig upp. Så jag åkte fort men kontrollerat tills jag nästan såg toppen av backen, då gick jag max och tog in mycket på hon som var framför. Jag tog för varje tag trots att jag var otroligt stum. Trodde jag var nån sekund efter in i växlingszon men enligt liveresultaten hade vi samma tid, så blev delad 6:a på sträckan. 

Och nog blev det årets bästa lopp! Jag orkade hela vägen, jag hade bra kontroll på åkningen och orkade öka på spurtvarvet. Två extraskott i stå i de tuffa förhållandena som var idag är väldigt bra. Och 6:a är jag nöjd med, även om jag är lite för långt efter för att jag ska känna att jag är rätt. Men jag har varit för långt efter hela året så det är så det är. 

Fortsättningen på stafetten då, Henrik gjorde en jättebra andrasträcka och eftersom vi drabbats av lite sjukdomar i laget så fick vi in en norsk juniortjej, som inte hade något eget lag, på sistasträckan. Tufft för henne att åka mot typ herrseniorer, så vi tappade tyvärr vår fina 6:e plats. 

Nu har jag gjort en riktigt bra tävlingshelg så det är en nöjd och glad tjej som sitter i bilen till Östersund. Ska bli så skönt att komma hem och ska inte göra många knop ikväll och imorgon. 

Supersprint

Helgens andra tävling var supersprint. Först en prolog på 3x1km med två skjutningar, LS med tre extraskott per skjutserie. Sen gick de 30 bästa i varje klass vidare till en final på 5,5km med fyra skjutningar och tre extraskott per skjutserie. 
 
Prologen gick helt sjukt bra!!! För första gången denna vinter kan jag var helt nöjd med både åkningen, skyttet och resultatlistan! Såååå skönt att få ett bevis på att man faktiskt har något bra på gång i kroppen. Även om det verkar som att jag inte orkar mer än typ 3 kilometer i tävlingsfart. 
 
Har haft det på känn lite hela vintern, mina sämsta lopp är de längsta, typ masstart. Och idag, mitt bästa lopp! 
 
Hade tryck i åkningen från start till mål och väldigt bra skidor. Skyttet var bra, gick nästan lite för bra i ligg, så jag släppte iväg fjärde  skottet lite för fort och fick plocka ett extra skott innan jag kunde resa mig. På väg in till stående skytte såg jag på storbildsskärmen att jag låg trea efter liggskyttet. Stående skyttet var väldigt skakigt, hade nog kört lite hårt. Började bra tre träff innan jag började skaka i kroppen. Fjärde skottet blev en bom och nu började tankarna komma, skulle jag orka hålla ihop det? Men jag klarade mig med bara ett extra skott även i stå och fick en bra rygg på sista varvet, hon som startade 15 sek bakom mig hade kört om mig så jag köttade ikapp henne uppför och när jag slängde en blick på storbildsskärmen på väg in på upploppet insåg jag att det var hon som ledde prologen och att jag bara hade haft 5 sekunder till andra platsen efter ståskyttet. 
 
Blev rätt så överlycklig när resultatlistan kom. Jag var tvåa, 10 sekunder efter och med två tjejer fem sekunder bakom mig. Kändes såå bra att äntligen få ett kvitto på att jag faktiskt kan köra skidskytte!! 
 
Nu har jag ingen aning om hur många extraskott de andra har plockat, det står inte i någon resultatlista. Jag kan inte heller vara säker på att alla körde för fullt eftersom vi bara var 11 i klassen och alla skulle gå vidare oavsett resultat. Men det där med att "spara sig", det har i alla fall jag svårt för. 
 
Jämförde mot junisarna också, eftersom vi åkte lika långt. Och det var ingen junis som hade bättre tid än mig i prologen. Nu behövde ju inte heller D21 köra för fullt om de inte ville ha ett bra startspår, eftersom de var runt 20 st. Men i D19 var det kamp om platserna. Tur att jag rättvist slog de som var tre år yngre, haha. 
 
Finalen gick dock inte alls lika bra... Blev stum redan på första varvet och trots att jag fick en bra start så for jag genom halva fältet på första varvet som mätte 1,5 km då det var för risky att svänga av på 1km när man kom 30 pers. Men resten av varven körde vi 1km. Bommade sista skottet och strulade enormt med extraskottet som inte ville fram i hålet. Sen var inte benen alls med mig och jag fick kämpa enormt. I andra ligg var det väldigt knepiga vindar plus att solen kommit fram. Så jag skruvade fyra vänster och två ned innan jag började skjuta. Ett dåligt skott och fick plocka ett reserv. Bommade även detta och insåg att det slutat blåsa. Skruvade tillbaka i sidled och satte andra extraskottet. Första stå var riktigt jobbig. Blåste mycket och fick kämpa. Tre prickar kvar efter fem ordinarie. Med lite tur och lite skicklighet lyckades jag undvika straffrundan men nu skulle jag alltså ner i min hemmagjorda extraskottshållare och plocka. Var jobbigt i sista stå också men lite snällare vindar. Blev ett extraskott, totalt 7. Det är lite för mycket, men det var många som fick åka straffrunda så får vara nöjd att jag slapp det. Sista varvet så såg jag ryggen på hon som var framför men när jag försökte öka farten så skrek benen stopp! Efter halva backen så kunde jag inte åka skidor längre, jag bara stapplade fram. Blev en slutlig 8:e plats så det var inte alls så bra som jag ville. Fick upp förhoppningarna när prologen gick så bra också, så blev lite besviken.
 
Men kan inte vara besviken egenltligen. Jag är inte bättre än så här. Jag gör mitt bästa och det räcker i 3 kilometer, sen är jag slut. Jag är väldigt nöjd med prologen och att jag gjorde den så bra, det känns helt underbart. Jag vet att jag kan, nu finns det en lista som säger det också. Men det är synd att jag inte orkar längre än 3km. Men det ska jag göra något åt, i sommar om det inte blir någon ordning innan säsongen är slut. 

Norgecup

Befinner mig nu i Røros i Norge. Har inte haft internet förrän nu ikväll. 

Idag körde vi masstart. Lika långt och jobbigt som vanligt. Kanske lite jobbigare än vanligt eftersom 1, kroppen inte alls vill samarbeta och 2, det började regna efter halva loppet. 

Jag tar med mig en otroligt bra känsla i skyttet. Bommade sista skottet i första ligg, slarvigt. Bommade andra skottet i andra ligg, slarvigt/det hade slutat blåsa. Dålig tajming i första stå - men bra stabilitet båda ståserierna, skönt att vi slapp stormvindarna! 20 blev resultatet. Totalt 4 bom alltså, 80%. Det höjer min skjutprocent i år men det är jag egentligen inte nöjd med. Men idag var jag nöjd med det för att känslan var så bra. Viktigt inför imorgon. 

Dock så var åkningen halvt katastrof. Men jag borde inte vara förvånad, jag har åkt bra skidor en enda gång på alla tävlingar jag kört i år, så jag bör inte förvänta mig att jag ska åka bra. Men man försöker ju alltid tänka positivt och så där. 

Det spöregnafe efter målgång och har inte haft så många minuter internettillgång så har inte sett resultatlistan. Men jag vet att jag var lååååååååångt efter. Det är såklart väldigt tråkigt men jag är inte bättre just nu. 

Jag behöver en sommar med mycket bra träning och sen komma igen nästa vinter. Jag vet vad jag kan, men just nu kan jag inte. 

Ja ja. Det var väldigt roligt idag i alla fall. Det är som oftast väldigt roligt att tävla, även de gånger det går dåligt. Känns såå skönt att jag hittat glädjen igen åtminstone. Och imorgon ska det bli ännu roligare! Då är det min absoluta favoritdiciplin - supersprint! Och jag tror att de flesta kan skriva under på att jag är jävligt snabb. 3 km prolog och 5,5km final. Kort passar mig. Jag är explosiv. Jag är snabb. Kommer bli en helt annan tävling imorgon. Hoppas jag. 

Intervaller

Idag körde vi ett gemensamt intervallpass med universitetet. 7 tappra krigare köttade halvt livet ur sig under övervakning av coach J. 
 
På min planering stod maxintervaller 4x3minuter. De andra körde en lite längre bana, så jag fick lång vila när jag väntade in Mona. Men det var nog bra också, så var jag pigg igen till nästa intervall. Typ. 
 
Banan jag körde var i stort sett bara uppför. Jobbigt men härligt när man nådde toppen! Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om känslan i kroppen. Första intervallen var näst intill katastrof-dålig, men andra intervallen var bland det bästa jag kört på hela vintern. Tredje intervallen började bra, men blev väldigt tungt på slutet. Sista intervallen var också bra, men jag kände av tröttheten så att jag orkade spurta så otroligt bra på toppen, det var otroligt. 
 
Jag vet att det var ett bra träningspass och jag tror att det gick bra. Tråkigt att inte få skjuta bara... 
 
Det som var riktigt bra var att Jonas tyckte jag såg stark ut. Och att jag hade bra teknik. Alltid nåt! Vill gärna vara stark i helgen. Och ha bra teknik. Längtar enormt i alla fall. Masstart, supersprint, mixstafett. Kan inte bli annat en en underbart rolig helg!!

Skytte med skidor på fötterna

Idag körde jag lugnt klassiskt på morgonen, knappt två timmar. Kändes väääldigt segt i början men som tur var så gick det mycket bättre på slutet, då det var nog vilodagen igår som satt kvar i benen.
 
Byggjobbarna håller på med huset vid vallen nu och därför är skjutvallen avstängt 8-16 idag och imorgon. Tråkigt. Men vi körde ett skyttepass med universitetet kl 16 idag. Lite synd att jag inte kan komba på morgondagens intervaller men blev lite tävlingslikt idag, så det får duga. Vi körde lite snabbskytte med extraskott. 4 serier ligg och 4 serier stå. Gemensam start, 5 ordinarie skott och extraskott om det behövdes, snabbt upp och över mållinjen, placeringssiffran över mållinjen på varje serie räknades ihop och gav ett slutresultat. Jag sköt bra, tappade fokus i sista liggserien, annars jättebra. 0102 i ligg och 0100 i stå, träffade alla extraskott. Blev en andraplats i totalen efter Christofer. Aldrig nöjd med en andraplats men jag var helt enkelt inte tillräckligt snabb att skjuta idag. 
 
Avslutade med 8 serier runt vallen, även då med extraskott, men behövde bara använda tre. 20 träff av 20 i ligg och 1020 i stå. Totalt idag blev det strax över 90% i ligg och exakt 90% i stå. Skjutformen håller i sig! 

Uppladdning

Idag körde jag intervaller på morgonen. Var inte illamående (haleluhja!) Men kan inte säga att det gick bra. Var seg i benen och kändes som jag hade klister under skidorna. Kommit nysnö i natt och snöade hela passet, tungt. Men jag vet inte om jag kunde ha väntat mig något annat, inte kört ett fartpass på en vecka, sen Tjejvasan. Förhoppningsvis var det ett bra pass som ger mig lite fart i benen tills nästa vecka.
 
Det blir som en "vår-uppladdning" inför tävlingarna i Norge. Har kört två skidskytte-tävlingar sent på våren, Liatoppen 2009 och Biathlon Challenge 2013, båda gångerna var jag i galet bra form! Och då hade uppladdningen typ sett ut såhär: vila en vecka, körde två intervallpass och lite lugn skidåkning veckan innan och sen tävla. Om vi säger att måndag-torsdag denna vecka som jag totalt tränade 1 timme och 17 minuter anses som en vilovecka, så har jag nu genomfört ett intervallpass, ska ut på några lugna skidpass och sen på tisdag ett maxintervallpass. Ungefär exakt som en uppladdning för en vår-tävling. Hoppas det fungerar lika bra! 
 
Sen tackar jag nej till fortsätta bekymmer denna säsong. Tack.

RSS 2.0