OW

Har bott i min OW-tröja sen jag fick den, helt underbart skön och snygg.
 
Och igår fick jag mina nya stavar från OneWay också. Lika snygga som förra året och lika grymma som alltid! Ser fram emot att tävla med dessa! Kan bli lyckat! Hehe.

Okej är inte bra

Masstart idag. Var riktigt trött efter racet igår kväll. Men ganska pigg när klockan ringde i morse. Benen var inte jättepigga på uppvärmningen så körde på och hoppades på att väcka kroppen. Bra inskjutning och bra skidor i skidtestet. 

Var helt oförberedd när starten gick. Den senaste uppdateringen om tiden vi fick var "2 minuter kvar". Jag brukar ha koll men inte idag. Men kom ganska snabbt upp i fältet och fick en bra position. Försökte att inte stressa och inte trampa någon på stavarna (fick en rejäl utskällning för det på min första SM masstart, det var längesen och jag har blivit lite bättre på det). Släppte förbi mig ganska många tjejer men fortsatte att behålla lugnet, det var fortfarande ett samlat fält. Kom in till första skyttet och fokuserade rätt. Fem träff. Skön start. Fick en bra rygg på andra varvet, ett tempo som passade mig. Blev omåkt av en del som sköt 1 i första, det tempot kände jag var för snabbt. Låg precis på gränsen, var ganska stum hela loppet igenom. En ansträngd andra liggskjutning. Tog lång tid på mig och bommade de två sista skotten. Hade legat lite höger i första serien men inte tillräckligt mycket för att skruva, beslutade jag. Och de två bommarna låg till höger. Hade jag skruvat hade det varit fullt. Kanske att det blåste lite mindre. Inte full koll. En miss från min sida. Minns inte så mycket från tredje varvet. Var nog rätt stum men krigade mot benens protester. Jobbig första ståskjutning också. Bra start. Fick ta om till tredje skottet. Började skaka. Fick verkligen kämpa. Bommade sista skottet. Hala mattor idag igen. Jag får kantställa och spänna mig lite. Försöker varje år att flytta ihop fötterna för att inte behöva halka på mattan men det går aldrig. Fjärde varvet var nog också bara kriga mot stumma ben. Men tycker ändå jag krigade bra. Sista skyttet kände jag att jag kunde inte stå lika länge som första ståskjutningen då jag börjar skaka när jag står länge. Så jag sköt riktigt offensivt från första skott. Lyckades dra till med den här serien:
Helt ok. 

En tufft spurtvarv där jag både jagade och blev jagad. Lyckades sånär att gå ikapp, men blev lite stängd i sista backen och mållinjen kom lite för snabbt. Ingen som jagade ikapp mig i alla fall. Men nöjd med mitt spurtvarv ändå. Det var nog mitt bästa varv idag. 

Överlag ett okej lopp. Okej skytte, 85%. Okej åkning. Stum men bra krigat. Men för mig så räcker det inte att göra okej lopp. Jag måste göra bra, helst jättebra, tävlingar för att vara där jag vill vara i resultatlistan. Jag vet att jag har svårt att komma i form i november, försökte lura kroppen att komma i tidigare form men det funkade inte riktigt. Får hoppas att träningen framöver funkar bra så jag enligt tradition kommer i form till första Swecupen. 
Första varvet idag. Foto: skidskytte.se

Det kunde varit värre...

Premiären är gjord! Efter loppet har jag återkommit till samma mening, det kunde varit värre. Antar att jag har förra årets premiär i minnet, det var näst intill katastrof. 

Om vi börjar från början. Bra förberedelser, helt enligt plan. Det enda som inte var enligt plan var att jag fick vända hem och hämta pulsbandet. Men jag hade tid som tur var. 

Bra inskjutning. Några serier blåste det en del och de var sämre, i alla fall i stå. I ligg sköt jag fina samlingar hela tiden, men de flyttade sig lite. Men bra överlag. Bra uppvärmning. Pulsen var ganska hög så körde inte för hårt. Men det kändes bra. 

Har faktiskt inte varit så nervös inför tävlingen. Inte så det märks i alla fall. Det kändes bara härligt att få sticka iväg! Fick rygg på Bettan första varvet. Tänkte att jag kan likagärna testa och se om jag kan gå med. Det kunde jag. Kändes bra till och med! Det var mer än jag hoppats på. Hade riktigt bra skidor märkte jag också. Släppte lite mot slutet av första varvet för att vara förberedd till skyttet. Det blev en ganska jobbig liggskjutning. Fick andas två gånger mellan varje skott och verkligen fokusera för att luckorna skulle ramla. Men de ramlade ner, allihopa, så skönt! Åkte själv på andra varvet, i ett stabilt tempo men kändes inte lika bra i benen som första varvet. Sen kom jag in till ståskyttet och fick faktiskt en matta som inte var hal! Var förvånat nöjd över det. In i ställningen, stabilt. Sen tror jag att jag blev feg. Och sköt för sent. För jag lämnade mattan med tre bom. Tre bom i stå!? När f---n hände det senast?? Riktigt jobbiga straffrundor, tappade räkningen också tror jag. Fast jag tror jag åkte rätt antal ändå. Riktigt stum på sista varvet. De första backarna var riktigt jobbiga. Men kunde plåga ut det sista ur kroppen på andra halvan av sista varvet. Dock verkar det som att jag åkt riktigt sakta där ändå, om man ska tro tidtagare och resultatlistan. Så jag var nog rätt trött på sista varvet. 

Men annars var det ganska bra åkning. Jag tror formen är ungefär där den ska vara. Hade nog behövt va i toppform för att lyckas ta mig riktigt högt upp i resultatlistan. Hamnade lite långt ner idag, mest pga mina bommar i stå. Men fick också fina svar i början av loppet, det tar jag med mig. Jag känner verkligen att det kunde varit värre. Jag kunde ha varit riktigt dålig i skidspåret. Jag kunde ha skjutit riktigt dåligt i ligg, vilket jag gjort från och till. Istället sköt jag dåligt i stå, men minns min bästa säsong, den började jag också med en trea i stå. Följde upp med en nolla då, det var en distanstävling här i Östersund. Sköt 0300 och blev tvåa om jag minns rätt. 18 november 2011 tror jag det var. Oj...nu rusade mina tankar iväg. Vart var jag? Jo, ståskyttet. Gah. Blir så frustrerad. Har skjutit runt 90% träff i stå hela året, både på träning och på race. Och på premiären drar jag iväg en trea! Men men, det kanske var premiärnerver eller nåt annat skit. Jag vet att jag kan mycket bättre och har en möjlighet imorgon att visa det!

Masstart imorgon med SM-status. Riktigt kul! Den tävlingen har jag mest sett fram emot. Idag var mer att kolla läget, hur jag ligger till. Och jag tror jag fortfarande är i fas. Första halvan av loppet var riktigt bra. Sen sköt jag en trea och dagen var förstörd. Ska sluta skjuta 3:or. Trodde jag redan hade slutat med det. Hoppas det var en engångsföreteelse. 

Premiärnerver

Oj, nu gick det nån vecka sen senaste inlägget. Och mycket har hänt! Förra gången befann jag mig i Trysil, där jag fick ytterligare några pass på snö. Efter det åkte jag till Idre som bjöd på riktigt fint väder och fina spår! Där var jag i fem dagar tillsammans med några tjejer från MIUN (skidskytteuniversitetet). Efter det åkte jag hem till familjen två dygn, mysigt och välbehövligt. Och sen i lördags befinner jag mig på hemmaplan i Östersund där jag laddar för säsongspremiären på lördag! Vi kommer köra sprint då och sedan SM masstart på söndag. Ska bli så kul att dra igång säsongen, det här längtar man efter hela träningsåret! Det är en trygghet att göra det på de banor jag tränar varje dag och även skönt att kunna bo hemma och ha kvar sina rutiner. För mig som är en rutinmänniska behövs det inte ställas till med allt för mycket på en gång, jag har premiärnerver som det räcker ändå!
 
Men jag är också ganska trygg med det jag har gjort under träningsåret. Jag vet att jag har tränat bra, följt min plan, gjort det jag ska. Trots det så är man alltid lite orolig eller nervös inför premiären. För det första så vet man aldrig hur formen är. Den är sjukt oberäknelig och beroende av så många pusselbitar. Det ska funka fysiskt och mentalt. Sen lär man ha bra skidor under fötterna och bra ammunition i bössan (just det testade jag idag, sköt ligg med min nya tävlingsammo, såg riktigt fint ut på inskjutningen och 100% träff på komben, skönt!). 
 
Och även om jag gör det bästa jag kan, vi säger att jag har hittat både fysisk och mental form. Jag åker bra och skjuter bra. Allt är bra. Så har jag fortfarande ingen aning om hur bra jag står mig jämfört mot alla andra. Det är både fascinerande och frustrerande. Precis som min sport skidskytte alltid har varit och alltid kommer vara. Och det är en del i att jag älskar skidskytte. Allt kan hända!
 
Jag är i alla fall nöjd med mina förberedelser hittills och ska göra allt fram till helgen för att fortsätta förbereda mig optimalt. Kan inte göra så mycket mer. När jag väl står på startlinjen vill jag vara förberedd. Då har jag alla förutsättningar att göra det bra! Och kanske det viktigaste av allt - jag vill ha kul! Och jag tror att jag kommer ha kul! För jag längtar så. Ser så mycket fram emot det. Att få tävla. På riktigt. På snö. Nu kör vi!

Trysil

I helgen befinner jag mig i Trysil med Region Gävle-Dala's skidskytteförbund. Det är mina klubbisar från Mora Biathlon samt från grannklubbarna Lima, Dala-Järna och Älvdalen. Riktigt trevligt! 
 
Trysil bjöd igår på en fin 5km-slinga i ett annars helt bart landskap. Under natten kunde vi höra regnet smattra mot taket och idag var spåren inte alls lika bra som igår. Mycket smalare och mycket bark som kommit fram. Tyvärr! Men jag är fortfarande väldigt lycklig över att få åka på snö utomhus så jag är så himla glad att jag bestämde mig för att följa med på det är lägret!
 
Idag gjorde jag något jag har längtat efter - skateintervaller med skytte. På snö. Utomhus. Det är det jag tränat hela året för. Det jag älskar att göra mer än något annat. Det var inte lika roligt som jag förväntat mig då både benen och liggskyttet strejkade. Men ändå det jag älskar mest. Tar med mig att jag satte 97% träff i stå. Och något som jag var spänd över - hur skulle tekniken funka med gevär på rygget, i hög fart? Jag tror det fungerade bra! Det kändes riktigt bra! Blir lite stressad ibland och glider inte ut på skidorna men det är något jag är medveten om och jobbar med. Så jag hoppas det ska fungera bättre och bättre. 
 
Hoppas snart att mina stumma ben slutar att vara så jäkla stumma. Imorgon drar jag vidare till Idres konstsnöslinga!

Överskott

Idag måndag öppnar inte tunneln förrän kl 10 så det blev ett pass ute på förmiddagen. Klassiskt och skytte. Började med ett så kallat "kombtest" eller "60 skott" som vi kallade det när jag gick i Torsby. Man skjuter 12 serier helt enkelt. Det gick ok tyckte jag. 3 bom i ligg och 2 bom i stå. Drog en tvåa i stå, det var den snabbaste serien idag på 23 sekunder, troligtvis något för snabb. Annars så snittade jag 25 sekunder i stå, bra. Snittade 33 sekunder i ligg, helt ok. Skönt att veta att man oftast ligger bra. Sköt ju ungefär lika snabbt på senaste racet också. Känns stabilt. Skönt att jag kunde kapa några sekunder i skyttet utan att tappa så många bom. Tycker fortfarande att 90% inte är tillräckligt bra men det är klart godkänt. 

Åkningen var väldigt seg i början. Går mycket på känsla nu inför säsongspremiären och idag var planen att träna med överskott. Dvs avbryta passet innan jag blir trött. Men var seg i början, ville avbryta direkt typ. Men tänkte att jag håller ut en timme i alla fall, och när det började närma sig en timme så kände jag att segheten släppte och det kändes bra! Efter det tog jag ett varv i taget. I sista backen på övre slingan kände jag att jag orkade köra nedre slingan. På toppen av nedre slingan kände jag att jag orkade åka ett varv till på övre. Osv. Tills jag kände mig på gränsen. Då åkte jag ett par varv runt fotbollsplanen så var jag nöjd sen! Och jag har energi kvar till ett eftermiddagspass i tunneln. Fokus teknik och att gå hem med överskott. 

RSS 2.0