TjejVasan

Idag körde jag TjejVasan. 3 mil mellan Oxberg och Mora. 

Testade skidor direkt vi kom till starten, det var på ett sätt svårt att valla, på ett annat väldigt lätt. Det var isiga spår och alltså klister och alla olika klister jag testade fäste ganska bra, men de högg också nå så fruktansvärt utanför spåret...inte alls kul. Men till slut hittade vi en blandning som både gav bra fäste och som inte högg så mycket. 

9.00 gick starten och jag startade i fösta led, men som femte tjej i ett spår ganska långt ut. Inte bästa positionen vilket gav mig en halvtaskig start. Gick lugnt i början, sedan fick jag fritt spår längst ut till vänster och kunde staka på rätt bra, då var det dock ett väldigt stort gäng tjejer framför mig, så när backen började så blev det stopp. Jag hade verkligen grymt bra fäste men kunde inte utnyttja det när det var stopp framför mig och trångt åt båda hållen. Det är tråkigt att jag förlorar så mycket direkt, trots att jag är hur pigg som helst med perfekt fäste. 

När vi vände nedåt så började jag misstänka lite sämre glid, jag tappade den klunga jag gått med uppför och fick åka själv. Jag kände mig ändå pigg där, men segt när skidorna inte går som jag önskade. I varje uppförsbacke gick det i alla fall väldigt bra, kände mig pigg och hade toppen-fäste! Sen tappade jag ytterligare i nästa nedförsbacke och fick "vänta" på nästa klunga. Där kunde jag ändå gå med, var skönt att ligga med. Sen blev det en rejäl utförsbacke, efter Hökberg, där de först plogar framför mig (så jävla drygt!!!) och sedan glider långt förbi mig. Fick ligga själv igen. Det kom ett par tjejer ikapp mig som jag inte orkade följa, så krafterna började också tryta lite... Hade önskat mig en energikaka i Läde, med 14km kvar, men pappa stod i bilkö så jag blev utan. Sen kom jag in i en jättebra klunga där jag kunde samla mycket energi till slutet av loppet, eller jag gjorde ett ärligt försök till det i alla fall. Fick bra drickalangning hela loppet och även en bit macka av mamma istället för energikakan, allt var välbehövligt. Skönt med bra stöd, bättre än att behöva ta i kontrollerna. Hade fortsatt bra fäste och kändes bra uppför, var lite sliten i stakningen, men hoppades att jag skulle kunna göra något i småbackarna på slutet, blev som lite taktikkörning i våran klunga, det kändes så i alla fall. Jag utnyttjade läget till att slipa på min taktik i alla fall... Dock hade jag inte krafterna att ta klungspurten, jag körde hårt i backarna och klungan minimerades för varje uppförsbacke, men det kom ikapp några på slutet också, jag blev rejält trött sista stak-bitarna. Gjorde ändå ett helt ok upplopp och tog en placering där. Blev 105:a i mål, ca 18 minuter efter täten med tiden 1,37. 

Jag var inte nöjd med mitt lopp. Det är småsaker som gick fel, kanske hade lite för mycket fäste och därför fick sämre glid, eller så är mina klassiska skidor inte särskilt bra, eller så är det jag som inte är tillräckligt stark, jag vet inte. Det är något jag tar med som erfarenhet ifall jag ska köra någon mer TjejVasa. Kändes ju som sagt bra i början, men avsaknaden av energikaka gjorde att energin tröt lite. Jag är väldigt beroende av mycket energi när jag tävlar (och tränar) så det var en miss som troligtvis kostade lite tid. Jag hade två minuter bättre tid än förra året, men det kan bero mer på föret än formen. Jag var 9 placeringar sämre och en minut längre efter täten, vilket säger mer, och det stämmer mer överens med min känsla, det var inte lika bra som förra året. Inte heller lika roligt, men... Lika skönt efteråt! När jag fått i mig den där efterlängtade energikakan efter mål blev jag på ett helt annat humör. Joggade ner lite, var riktigt trött i benen... Sen åt jag en macka på vägen hem och analyserade loppet. Kom fram till att det var ett halvdant lopp, varken bra eller dåligt. Efter en god lunch och en stor tårtbit mådde jag ganska gött. Nu är jag trött och stel i kroppen. Sådär konstigt skön känsla... En positiv sak var i alla fall att jag hade bra puls genom hela loppet, skönt att orka snitta 87% i en timme och 37 minuter. Det säger också en del om min prestation. Vet dock inte vad jag hade för snittpuls förra året, men känns som att jag orkar bättre i år. 

Lite sliten

Har haft en period med mycket mer träning än vad jag är van och det reagerar kroppen på. Senaste dagarna har varannan dag varit riktigt jobbig och varannan dag känts jättebra. Idag var en riktigt jobbig dag så det var skönt att bara ha ett pass med fokus "samla överskott". Ska nämligen åka TjejVasan imorgon, och då kan jag behöva lite överskott. 
 
Idag körde jag lugnt skate, det blev väldigt lugnt då kroppen var väldigt trött. Sköt gjorde jag också och det gick väldigt bra i alla fall. Började med fyra serier på papp då inskjutningen var sådär och jag orkade inte skjuta in mer än fyra serier. Båda liggserierna så blev det två hål i tavlan, ett med fyra skott och ett dåligt skott. Men alla med klar marginal träff, fick dock skruva tillbaka hälften av vad jag skruvat på inskjutningen. Men riktigt skönt att se så fina träffbilder på komb. Blir annars väldigt mycket skytte på fallmål under vintern och då vet man ju oftast inte helt säkert om man skjuter mitt i eller kant in. Fortsatte fint i ligg, även på fallmål och lyckades med konststycket att skjuta 100% träff (denna gång med min ordinarie rem...) I stående fungerade det också fint och med 90% i stå så blev det 95% träff totalt, och det är jag väldigt nöjd med. 
 
På eftermiddagen står vila på schemat och imorgon ser jag mycket fram emot att åka 3 mil mellan Oxberg och Mora, hoppas på en lika härlig folkfest som förra året och en lite bättre tid, fast det kan ju bero mer på föret än på formen så man vet aldrig. Jag tror att det kommer bli roligt i vilket fall som helst, och det är ju alltid lite roligare om det känns bra!

Storm = svårt

Är igång med en träningsperiod nu, många dubbelpass som står på programmet närmaste fyra veckorna. Idag lugnt skate på förmiddagen och skytte. Åkningen kändes ganska bra, hade bra puls och kändes som tekniken fungerade fint. Blev lite seg efter ca 1,5 timme men fick då sällskap av en klasskompis i ett varv så då gick det lite lättare, när man kan snacka och så där. 
 
Skyttet började ganska bra, har ju inte skjutit ett skott sen tävlingen i Sundsvall men var inte ringrostig på något vis. Däremot fick jag rejält motstånd i kampen att få ner prickarna i form av en vind som blev starkare och starkare. Började med 3 bom på fyra serier runt vallen med sparring av universitetsåkarna på plats. Jag var snabbast i tre av fyra serier så det var bra. Kände mig offensiv men ändå med rätt bra kontroll, som sagt, 17 träff. Men sen började det blåsa mer och hade lite problem med skruvningen i ligg, men gick bra i stå trots vinden, totalt 4 bom. Än så länge över 80%. Sen blev det storm och jag drog till med 10 bom på fyra serier... Gjorde allt jag kunde men det gick inte. Blev väldigt irriterad, kände att jag kan faktiskt skjuta bra trots att det blåser storm!! Så jag sköt fyra serier till, blev 10 i ligg och alltså typ 78% träff i ligg, sedan 13 i stå. Blev irriterad igen, kan ju bättre i stå!! Så jag jämnade ut antal skott kvar i skottasken och drog ner fyra av fem. I stormvind. Totalt...typ 72% i stå.
 
Slutsats: det går att skjuta helt okej i stormvindar, men det är svårt. 

Hatar kant ut

Jaktstart idag med ett jobbigt utgångsläge efter värdelöst ståskytte igår. Men jag vet av erfarenhet att allting kan hända i skidskytte och jag fick bra besked skidåkningsmässigt igår.
 
Gick ut hårt och plockade 10 sekunder första kilometern. (Tack pappa för underbar support hela helgen, du är den absolut bästa ledaren man kan ha med sig en tävlingshelg!!!) Kroppen svarade helt ok, kände mig stark men blev stum på tvåans växel. Kom in till skyttet bättre förberedd än gårdagen, var osäker på om jag skulle skruva för solen men valde att inte göra det. Bommade två, båda kant ut till höger, antagligen på grund av solen. Ett dåligt beslut, kostsamt. Två varv i rundan. Fortsatte åka offensivt. Trots två bom hade jag tagit in 20 sekunder på täten och var nu två minuter efter (2,19 vid start). Kändes lovande. Allting blev bättre i andra skyttet, jag skruvade tre till vänster, såg prickarna klart och tydligt (vilket jag bland annat inte gjorde igår och därför bytte jag linser i morse...) och satte en nolla, kändes ganska offensivt. Åkte upp mig till tredje plats och nästa gång jag passerade pappa hade jag 1,10 upp till tät. Fortsatt offensiv åkning. Fokuserad i stå, hann tänka en sekund på gårdagen, men sen kände jag hur stabilt jag stod och fokuserade rätt. Bommade dock första, kändes som ett bra skott, men kant ut. Satte tre snabba, sen fick jag jobbigt med sista skottet. Skakade lite, vågade inte trycka av. Till slut sköt jag och träffade! Ett varv i rundan. Kommer inte ihåg vad pappa sa den gången, jag ville bara veta hur träffarna satt. Frågade, fick till svar "kant ut, bra träffar". Typ. Lite mindre offensiv inför sista stå, jag ville få ner prickarna. Kom in på vallen och skulle nu bemästra världens mentala utmaning. Jag ville fokusera på mitt, men råkade se en del svarta prickar kvar på bana 1 och 2. Jag gick in i min bubbla och träffade de tre första. En tanke om att "skjuter jag fullt så vinner jag" for genom mitt huvud, följt av en tanke om att så kan jag inte tänka. Fjärde skottet kändes bra, men luckan ramlade inte. Fick i efterhand höra att den var upp och vände. Kant ut igen alltså. Orkade inte jobba ner sista pricken, var så jävla förbannad. När jag gick in i rundan såg jag hur täten åkte ut på sista varvet. Köttade mina två jävla rundor och körde allt jag hade på sista varvet. Det var jag dock inte ensam om och hur hårt jag än körde så hade min tvåa i sista gjort att jag tappade all chans att ens stå på pallen idag. 
 
Har inte själv sett resultatlistan men fick höra att jag bara var drygt 30 sekunder efter i mål. Startade alltså 2,19 efter. Jag hade chansen att göra det omöjliga men jag tog den inte. 
 
Och jag undrar: borde jag inte ha förtjänat några kant in nu?

Sundsvall

Nu befinner jag mig i Sundsvall där det avgörs Swecup 7-8 i helgen. Distans och jaktstart står på programmet. Riktigt kul ska det bli! Förra gången jag körde det upplägget vann jag distansen med 3,5 minut och fick då starta 1,45 före tvåan i jaktstarten. Känns som att det kan bli svårt att upprepa det, men vore roligt att inkassera lite poäng i Swecup då jag missade nr 5-6 när jag var i Estland. 

Idag åkte jag från Östersund direkt efter lunch, åt direkt teatern öppnade vid 11, och kom fram till Timrå friluftscentrum lagom till officiella träningen kl 14. 

Körde min upptakt och sköt fyra gånger. Det blev alla träff, fick dock jobba hårt för att få ner prickarna. På något sätt är det så skönt när man verkligen jobbar sig till nollorna, fast...det är rätt skönt när skyttet känns så fantastiskt stabilt att man inte kan bomma också! 

Åkningen kändes bra, men inte topp. Fortfarande sjukt osäker på formen. Har verkligen ingen aning om hur fort jag kommer åka i helgen. Varken jämfört med själv tidigare under säsongen eller jämfört mot mina konkurrenter. Det blir med andra ord riktigt spännande imorgon!! Och roligt, riktigt roligt! 

Återhämtning

Har blivit flera lugna dagar nu efter EM. Har varit sliten både i kroppen och i huvudet. Sovit mer än vanligt, tränat mindre än vanligt. Men igår började det kännas bättre! Körde skate komb på eftermiddagen och åkningen kändes bra. Drog till med några impulser för att se hur kroppen reagerade och det kändes bra! Skyttet var helt ok, det blåste väldigt mycket emellanåt så jag var nöjd med mina 80% träff. 

Idag blev det ett kort klassiskt pass på morgonen, kändes helt ok. Laddar för första hårda passet sen EM-stafetten, det blir i eftermiddag då det skulle blåsa lite mindre storm än på förmiddagen. 

EM-stafett

Idag var det stafett och vi ställde ett riktigt taggat gäng till start - Anna, Linn, jag och Ingela, i den ordningen. Igår gjorde vi upp en plan för hur vi ville genomföra stafetten och det blev ungefär exakt som vi planerade, riktigt häftigt!!

Jag gick ut på min tredjesträcka på 6:e plats, lite drygt 1 minut efter täten, vilket var riktigt bra med vårt mått mätt. Vi hade ju två juniorer på de två första sträckorna, och de körde mot ett gäng världscup-åkare! Coolt! Jag fick någon sekunds försprång på estniskan och öppnade kontrollerat (så kontrollerat jag kunde med det adrenalinpåslag jag fick av att vara precis i tid till växlingen och med vetskapen att vi låg på den där eftertraktade 6:e platsen, sista placeringen som får gå på blomstercermoni). Estniskan gick om mig ganska tidigt och jag la mig i rygg. I första nedförsbacken så insåg jag att vi även idag hade grymt bra skidor!! Kunde glida långt innan jag reste mig och fortsatte åka i rygg resten av varvet, kändes ganska bra faktiskt! Kom in till ligg och fick rejält med sol i skjutögat. Så fick ta det lugnt i skyttet, blev en bom men satte första extraskottet. Gick ut mitt emellan estniskan och med norskan strax bakom. Jag och norskan gick fortare än estniskan och gick ikapp och om, jag gick i rygg på norskan. Kändes helt ok, började bli lite stum och släppte en meter på toppen. Ståskytte, inte lika mycket sol i ögonen som i ligg, lyckades ändå bomma ett skott men satte första extraskottet. Jag tror att jag var klar först i den gruppen jag sköt med och nu var det bara att kötta järnet på sista varvet! Norskan gick ikapp ganska fort men jag kunde gå med där upp för två av tre backar, fick släppa i den sista, den jag tyckt varit jobbigast (eftersom den är sist!) och då kom även ryskan ikapp mig, men där lyckades jag bita i och med grymma skidor gled jag om nedför och lyckades spurta så bra att vi växlade före Ryssland, som sjua. 

Ingela gjorde också en bra sträcka, med övermäktigt motstånd slutade vi på 8:e plats, vilket var vårt mål på förhand. Det är klart att vi var sugna på blommorna på 6:e plats, men det var lite för många världscupåkare med för att vi skulle klara det. Vi är väldigt nöjda allihopa, med våra egna lopp och med resultatet! 

Jag är väldigt nöjd med mitt lopp! Jag höjde mig ett stort steg mot de individuella loppen, kroppen kändes mycket bättre och jag kunde gå i ryggarna jag fick, det var jobbigt men jag klarade det! Tror också jag hade ett riktigt bra spurtvarv (älskar såna spurtvarv!), inte sett analyslistan (får inte upp den på telefonen) men enligt live results så tappade jag bara 12 sekunder på Polen (Nowakowska)!! Coolt! Jag är inte riktigt nöjd med skyttet, tappar fortfarande mycket i spåret, jag tappade mest på täten av oss fyra i laget så jag hade behövt skjuta fullt. Två extraskott är godkänt men inte bra... 

Otroligt skönt att lämna Estland med detta resultat! Idag fick jag äntligen visa att jag i alla fall har lite att säga till om mot internationellt motstånd! Och det var otroligt roligt idag! Så himla kul att göra ett bra lopp och ännu roligare att hela laget fick göra bra lopp och att vi gemensamt fick ett bra resultat!! 

Tre spurtvarv...

Jaktstart idag. Hade som målsättning att få gå i mål, eftersom de sa att varvade åkarna skulle bli avplockade. Låg målsättning, ja. Men med den form jag är i så kan jag inte göra så mycket. Sjukt trist att ha säsongens sämsta form på den enda internationella tävlingen jag fick åka som dessutom är ett mästerskap. Men tyvärr blev det så. Jag skulle ha hållit mig frisk. 

Startade offensivt och det kändes bra uppför första backen. Tog rygg på tyskan när hon gick förbi och nedför insåg jag att jag hade JÄVULSKT GRYMMA skidor! Tappade dock ryggen på henne uppför tredje backen, den var fruktansvärd idag... Snön var speciell idag. Varmt och nysnö, väldigt glatt, på en del ställen blött och väldigt ojämnt på vissa ställen. Tredje backen var VÄLDIGT ojämn och det passade inte mig idag... Blåste rejält när jag kom in till första skyttet och jag skruvade. Sköt långsamt (kontrollerat) men bommade tyvärr sista. Hög kant ut, fick jag se. Åkningen var inte bra...det var egentligen inget fel på kroppen, jag var bara så illamående av någon anledning... Kom in till andra ligg, tyckte det blåste mindre, skruvade två ner eftersom första serien varit något hög. Bommade första, träffade andra. Kollade upp, såg ut att kanske blåsa lite mindre. Bommade tredje, skruvade tillbaka. Träffade fjärde, bommade sista. Också en långsam serie, dock inte särskilt kontrollerad då det blev tre rundor. Såg hur de första kom in till ståskytte. De gick in i rundan när jag gick ut och då visste jag att jag fick lov att köra järnet på tredje varvet för att få skjuta stå. Och fan va jag ville skjuta stå! Vet inte varför egentligen, det blåste ju nästan storm. Men jag ville inte avsluta dagen med en 3:a. Så jag köttade järnet. Frågade mig själv hur jag skulle orka ett varv till om jag skulle få skjuta, jag trodde de skulle plocka av innan skyttet liksom. Höll undan för täten och fick skjuta första stå. Det blåste, tillräckligt mycket för att jag skulle välja att börja på prick 3 (så man har lite svängrum åt båda hållen i vinden) men inte så mycket att jag inte kunde skjuta noll. För det gjorde jag! Dock blev jag varvad strax efter det och köttade järnet igen för att kanske ta de två framför mig innan vi skulle bli avplockade. Kom in till skytte, ingen plockade av mig... Så det var bara att fokusera på skytte istället. Blev en etta, blåste lite mindre och sköt 5-1 som vanligt. Och med lite mindre så menar jag så pass mycket att skott som man avfyrar på vägen in i pricken sitter på vägen ut ur pricken. Hade nog lite tur på ett eller två skott men väldigt nöjd med 01 i stå idag! Första ståserien var dessutom riktigt fin, de skott som Tobias såg i alla fall. 

Så efter det fick jag åka ut på mitt tredje och sista spurtvarv, det riktiga. Fick alltså genomföra hela loppet (vilket var målet)...trots att jag blev varvad. Väldigt roligt såklart att gå i mål men det är jobbigt att spurta i 6 kilometer, måste jag säga. 

På något vis är jag nöjd med loppet. Skyttet var ok med tanke på förhållandena, 5 bom. Men att fyra av dem ska komma i ligg, det är värdelöst. Åkningen kändes ungefär som igår. Tappar ungefär lika mycket. Det är, sett till analyslistan, alldeles för många minuter, men tyvärr är jag inte bättre än så just nu. Klättrade i alla fall till 48:e plats, men det var snarare DNS och DNF som gjorde det. Hade nog en helt ok pursuit time annars... Och med helt ok menar jag, inte sämst. Haha. 

Ska bli otroligt skönt med lite återhämtning nu och sedan köttar vi stafett på tisdag! Då bara 6 kilometer, det ser jag fram emot! Jag gillar stafett, kör oftast bättre ju kortare lopp och med en lite stigande formkurva så kan det bli det roligaste loppet. 

För det var roligt idag, trots allt. Jag var glad när jag startade och glad när jag kom i mål. Det är det roligaste som finns att köra skidskytte i internationell konkurrens!!! Det vill jag göra mer! Men nästa gång ska jag va i form!

RSS 2.0