Sista tävlingen

Idag körde jag årets sista skidskyttetävling. Alltså fanns det absolut inget krut att spara på, om det nån gång nu gör det... Som jag sa igår så hade vi ett mixlag där jag körde första sträckan. Det var min fjärde förstasträcka på senior-SM-stafett genom tiderna, så jag har lite rutin. 
 
Jag hade gjort upp en plan för loppet utifrån min dagsform och kunde hålla mig till den planen hyfsat bra. Jag släppte redan i första backen för jag kände att det gick för fort. Jag tryckte bra över krönen för att få mycket fart. Jag hade riktigt bra skidor och det roligaste med det var att det var ett par av årets skidor! Jag har hela säsongen tävlat på gamla skidor eftersom vi inte fått mina nya skidor att gå, men vi slipade om dem under Vasaloppsveckan hos grymma Roger Westling i Trysil och efter det så har de gått mycket bättre! De som jag åkte på idag, Jespersson, är dessutom otroligt sköna att åka på, ett par av mina absoluta favoriter! Så verkligen jättekul att de gick bäst idag så jag fick tävla på årets skidor i sista loppet! 
 
Åter till loppet... Jag hade alltså släppt en lucka på första varvet. Kom in och la mig på bana 14 (efter startnummerordning), fokuserade enbart på först vimplarna och sedan mina fem prickar. Det blåste inte så mycket så jag skruvade ingenting. Träffade fyra av fem ordinarie skott, måste ha tappat fokus på fjärde skottet. Skakade väldigt mycket när jag laddade extraskottet och bommade. Skakade ännu mer på andra extraskottet men med en bra avfyrning så träffade jag det! Fick en bra rygg ut på andra varvet men inte heller idag hade jag några krafter i benen att gå med uppför. Jobbade återigen bra över krönen för att inte tappa allt för mycket. I tredje backen så testade jag att gå på trean hela vägen upp, och det gick bra mycket bättre än att gå på tvåan. Blev stum, men inte lika stapplande-total-stum som på tvåan. Så det var något positivt. Stående skytte, fokuserat, offensivt, men lite sen på sista skottet. Trodde det var träff så var påväg att sätta på mig geväret, men sen fick jag börja plocka extraskott istället. Trodde jag bommat extraskottet så var påväg att ladda ett till, men sen fick jag ändra mig och sätta på geväret och åka iväg. Fick rygg även ut på tredje varvet men orkade inte hålla uppför första backen. I mitten på andra backen blev jag ikappåkt och då visste jag att det var inte långt kvar jag behövde åka på tvåan, så jag hängde mig fast. Gled förbi utför och körde järnet på trean uppför hela den backen. Orkade inte hela vägen över krönet utan fick gå in i rygg, gjorde inte mig så mycket då jag lätt gick med och kunde samla lite kraft. Näst sista backen fäste jag blicken på skidspetsarna framför mig och släppte inte en centimeter. Gled bra utför och gick upp jämsides över sista krönet och tryckte allt jag hade. Då var vi nästan ikapp hon jag släppt i första backen, jag spurtade det jag hade men fick idag se mig besegrad i spurten. Växlade över som 5:a. 
 
Mina lagkamrater gjorde det jättebra, de är ju yngre juniorer, vi slutade på 8:e plats tror jag. Alla var nöjda efter målgång och det var det viktigaste för oss.
 
Jag är nöjd för att jag gjorde det bästa jag kunde för dagen. Jag är inte nöjd med skyttet, där kunde jag ha lirkat in två skott till så hade jag varit nöjd. Men jag gjorde verkligen allt jag kunde i spåret idag, det var skönt att känna att jag var stark på trean på sista varvet. Men jag hade verkligen ingen bra känsla i åkningen, har inte haft det på länge. 
 
Jag tror att det beror på att det har varit en lång säsong och att jag kanske körde mer än jag klarade av i den sista träningsperioden. De tre sista tävlingsveckorna har gått sämre och sämre och den här helgen nådde jag verkligen botten (igår). Tråkigt att åkningen inte fungerar, när skyttet har varit det bästa under säsongen. Men det är det som är både tjusningen och det mest frustrerande med skidskytte, att både skyttet och åkningen måste fungera samtidigt. 
 
Jag tar med mig mitt spurtvarv och dubbelnollan från sprinten från den här tävlingshelgen och kan konstatera att jag gör en rakt igenom bra säsong. Har varit toppar och dalar, men överlag bra hela säsongen. Kommer göra en längre sammanfattning i min andra blogg under veckan och gör en paus från hemsidan under vilomånaden april. 
 
Tack alla som stöttar mig! Vi hörs!
Kram A

En dålig helg

Det var nog mer än dagsformen det var fel på igår. Idag var åkningen ännu sämre. Fattar inte hur man kan åka så långsamt som jag gjorde idag. Jag stod typ still. Inte hjälpte föret heller, nysnö som gick så sjukt segt! 
 
Startade offensivt för att få rygg. Kom upp i rygg, men orkade inte hålla. Det som gick så lätt förra helgen var idag omöjligt. Slarvade bort ett skott i första när jag inte var observant på att det började blåsa mer under serien. Ikappåkt på andra varvet, gick inte att hålla den ryggen heller. Ett dåligt skott även i andra skyttet. Fick åka själv ett varv. Eller ja, åka och åka... Gick väl typ framåt. Slarvade tydligen iväg ett skott även i tredje. Ikappåkt igen. Kunde inte hålla den ryggen heller. Alltså, hur är det ens möjligt? Det är ju så mycket lättare att gå i rygg! Men jag var så jävla dålig idag... Var i alla fall så pass nära att det blev skytteduell på sista stå där jag trots två bom lyckades gå ut ur straffrundan ett varv tidigare och få några väldigt viktiga sekunder på slutvarvet. Kom i mål som 8:a, tror jag. Inte orkat kolla resultatlistan. Tappade alltså bara en placering, trots ett så fruktansvärt dåligt lopp. Fem bom är inte godkänt, kändes ändå hyfsat så det var bara några dåliga skott. Igår sköt jag hyfsat snabbt också, något långsammare idag. Igår 32 i ligg och 27 i stå. Det är bra, med 100% träff. Vill kapa några sekunder till, men är nöjd med det. Idag 36+38 i ligg, skruvade ju i båda serierna plus att mattan var lite halkig så inte klockrent på vägen ner. Stående på 28 båda serierna. Helt ok, om det hade varit fler träff... 
 
Just nu mår jag inte särskilt bra, det har jag väl inte gjort sen målgång. Känslan i min kropp var liksom, varför utsätter jag mig för det här? Det är ju inte bra... 
 
Imorgon är det stafett och jag kör första sträckan i ett mixlag med min klubbkompis Emma och hennes klasskompis Annie. Fast i omvänd ordning. Det är roligt med stafett och jag ska göra mitt bästa för att inte skämma ut mig på samma sätt som jag gjorde idag.

En dålig dag

SM-sprint idag. Solen strålade från en blå himmel. Det var varmt och näst intill vindstilla. 

Jag gjorde en helt okej inskjutning och uppvärmningen kändes bra. Vi startade sent, 15.20.30 pep det för mig. Det var seg snö att åka på. Jag var inte den enda som tänkte "har jag dåliga skidor?" Det hade jag inte. Snön var seg. Jag ville starta offensivt och det gjorde jag. Kände tidigt att jag inte hade dagen formmässigt. Men jag körde det jag hade, varje backe. Bra fokus i skyttet. Skruvade 3+1 knäpp i ligg, satte fem träff. Kändes halvbra men det var klara träffar, skönt. Fick höra att jag låg tvåa. Coolt. Andra varvet var ungefär som första, jag körde allt jag hade men kroppen svarade inte riktigt. Bra fokus även i stå. Träffade två. Sen tänkte jag kanske kan jag skjuta 0-0. Fokusera om, fokusera rätt, träffade två till. Tanken kom tillbaka, jag kan skjuta 0-0. Fokuserade rätt igen, och sköt 0-0! Så otroligt skönt. Fortsatte kämpa hårt. Första gången jag åkte förbi pappa låg jag 4:a med 7 sek till pallen. Inte ens när jag fick höra det kunde jag växla upp och köra fortare. Sista varvet var riktigt dåligt, inget tryck i kroppen. Blev tillslut 7:a. 

Jag är ändå nöjd, för jag gjorde det bästa jag kunde! Men jag önskar förstås att formen var lite bättre. Hoppas att grundformen ändå är bra och att jag bara hade en dålig dag. Imorgon är det jaktstart och det ska bli kul. Det är tätt upp, kommer få en bra rygg imorgon som jag hoppas jag kan hålla och sen skjutformen... Absolut ingenting att klaga på! Liggträffar i stå, sex nollor i rad på tävling. Känns riktigt skönt! 

Nu är jag så trött i kroppen som man kan bli. 17 minuter i den röda zonen och snittpuls 92% på tävlingen. Puh. Har ont överallt. 

Upptakt inför SM

Idag körde jag upptakt inför helgens SM-tävlingar. Fick de svar jag ville ha från kroppen och skyttet kändes ganska bra, fick ner 19 av 20 prickar så det får jag vara nöjd med. 
 
En "ny" erfarenhet var att jag glömde pulsklockan hemma. Jag tränar väldigt mycket pulsträning och idag skulle jag alltså bara lita på känslan. Men det gick bättre än jag trodde. Lite svårt såhär i efterhand att sätta fingret på om det var så bra som det kändes, men jag litar mycket på mig själv. 
 
På programmet står imorgon sprint, söndag jaktstart och måndag stafett. Kommer köra ett mixlag på stafetten och är alltså utom tävlan. Men jag tycker det kan vara roligt ändå, speciellt när det är sista tävlingen. Sista tävlingen vill man ju åka!!
 
Jag känner mig trygg och laddad inför helgen. Det ska bli roligt och jag tror att formen är bra. Nästan alla är på plats nu när det är SM så blir spännande att se vad man kan göra resultatmässigt. 

Jag gillar masstart!

Idag skulle totalen i Swecup 2014-2015 avgöras, som sig bör med en masstart! Det var riktigt tajt om pallplatserna i damseniorklassen och jag låg på en andraplats inför dagen. Vädret var inte lika fint som igår, då det var strålande sol och perfekt temperatur, några minusgrader i snön och varmt i solen. Idag -4 på morgonen och +4 när vi åkte hem, så tempen steg allteftersom. Det snöade ganska mycket i morse men sen slutade det. Perfekta förhållanden på vallen med helt vindstilla. En vanlig masstart stod på programmet, 12,5km fördelat på 5 varv, ligg-ligg-stå-stå. Och Finnskogas "underbara" mördarbacke, eller vägg, eller berg, eller nåt. 2,5km-banan är rätt tuff, en backe ut från stadion, sen nedför till berget, upp och ner för det, lite svängar bort till vändningen och sen en ganska lång slakmota tillbaka till man går på 2km-banan. Lite plattåkning och en backe upp och ner innan man är tillbaka på stadion. En mycket fin bana, även om mördarbacken är lite för brant. Det är knappt det går att åka uppför och då tycker jag det är lite väl brant. Hade måttot kliv, kliv, överlev där och det fungerade faktiskt bra! Jag var rankad först i seniorklassen och eftersom vi (för en gångs skull, fantastiskt) startade först så hade jag startnummer 1! Kändes riktigt bra när jag fick nummerlappen, hade inte sett startlistan innan. Även om det bara var en Swecup, så drömmer man ju alltid om startnummer 1 när det kommer till mass- och jaktstart! 
 
Tog det lugnt i starten, jag visste att min form inte var tillräckligt bra för att jag skulle orka vara framme och dra, så väntade på rätt rygg och sen klistrade jag mig fast där. Det kändes faktiskt bra men det måste ha gått fort eftersom det blev luckor redan på första varvet. Vi var fyra tjejer som kom in till första skyttet nästan samtidigt, tror det var en liten lucka efter vi tre första, jag la mig på bana 2 och lyckades bli först till första skott även idag, grymt najs!! Jag som inte alls brukar vara snabb till första skottet lyckades till och med skjuta två skott innan nästa person började skjuta! Jag var stabil, fokuserad och bombade ner fem skott i offensivt tempo. Alla andra bommade så fick en betryggande ledning. Jag klev, klev, överlevde backen en gång till, åkte kontrollerat och såg att de tog in på mig bakifrån. Tror till och med att de var ikapp mig när vi la oss ner på mattan. Min träffbild i första var lite hög, eller ja, det var några skott i mitten och några skott lite högre, jag valde att inte skruva och hörde att mitt andra skott var kant in. Hann fundera över om jag skulle skruva men valde att panga ner prickarna i mitt offensiva tempo, lyckades kanta in ytterligare ett skott högt och när jag reste mig med dagens andra nolla i bagaget så var den första tanken: de här kantskotten har jag förtjänat under säsongen!!! Och så känner jag verkligen... Har haft så otroligt mycket kant ut i år! Såå skönt med lite kant in!! Olga sköt också fullt och åkte om mig påväg ut från stadion, jag klistrade mig fast i ryggen igen, hade lite problem att gå med kloss i rygg hela brantbacken men täppte till luckan både en och två gånger och sedan tog jag rejält med fart över krönet. Hade helt sjuuuuukt bra skidor idag också! Så i varje nedförsbacke tog jag tag i trugan och puttade på, så det skulle gå fortare för oss båda. Det var det jag kunde hjälpa till med i fart-väg idag... Hade ork nog att gå i rygg men inte att hålla hög fart själv... Så det blev en skytteduell igen (vilket verkade vara ett av speakerns favoritord, grym speaker btw!), jag på bana 2. Minns att jag var lite nervös innan men att jag fokuserade på mitt nyckelord och satte skotten, trots att jag hörde varje träff på bana 1 också. Sista skottet var högt, men ännu en kant in! (Tack karma!) Fick en rundas försprång ut på fjärde varvet, som jag minns var sjukt jobbigt! Men jag fokuserade på mina nyckelord: kliv, kliv, överlev i långbacken och kraft på resten av varvet. Var nästan ikappåkt igen in till sista skyttet och nu hade jag alltså tre nollor i bagaget! Snurrade många tankar genom huvudet, dels på det, dels på vad speakern sa, innan jag samlade tankarna och bara fokuserade på mitt nyckelord när jag skulle skjuta. När jag satte första skottet så tänkte jag på fyra nollor. Sen fokuserade jag om. Efter fyra träff tänkte jag på fyra nollor innan jag fokuserade om, rätt. Jag träffade även sista skottet och vilket leende jag åkte från vallen med! Jag var så otroligt nöjd med det jag hade gjort! Och så tänkte jag på att jag skulle få en guldstjärna! Sen tänkte jag på loppet, hur gick det bakom mig? Jo, jag fick en lucka på två straffrundor denna gång och tänkte att det borde jag klara. Sista varvet var en mental kamp mot mig själv och mot smärtan. Tankarna snurrade mer än nånsin och en gång sa jag högt till mig själv: okej, kliv, kliv, överlev, sista gången nu! Men det var jobbigt att prata högt så resten av varvet tänkte jag bara, kraft. Sen började tankar om Swecup-totalen snurra, tänkte kraft. Fick tänka långa meningar som handlade om kraft för att hålla tankarna på rätt saker. Kraft på tvåan, snart kraft på trean. Kraft, kraft, kraft. Kollade bakåt flera gånger, såg ingen. Vilken känsla att åka in på upploppet. Kollade bakåt igen, ingen där. Åkte baklänges över mållinjen, min segergest. Fantastiskt. Jag kunde inte sluta le. 
 
När jag pratade med mamma efter loppet så frågade hon om jag sett Skavlan. Nej, vi glömde bort det i fredags, sa jag. Då berättade hon att Therese Johaug också hade kraft som mentalt nyckelord när hon körde 3milen. Intressant, faktiskt. 
 
Vilken underbar dag. Efter tre år fick jag sätta fyra nollor för andra gången i min karriär. Denna gång med mitt nya gevär. Har gjort det en gång däremellan på modellrace, men tänker ibland att mitt gamla gevär kanske var bättre. Efter idag kommer jag nog inte tänka det mer. Och båda gångerna jag gjort det på riktigt har varit på masstart. Jag gillar masstart!
 
Jag vann totala Swecupen i år. Skönt! 
 
Fick i efterhand höra att sista serien gått på 25 sekunder. Det är coolt. Att efter tre raka nollor bomba ner den fjärde på 25 sekunder. Med det mentala spelet som jag spelade mot mig själv under serien. Jag är sjukt nöjd och stolt. Och lite skrytig. Men jag tycker att jag har rätt att vara det idag! Sköt andra liggserien på 28 sekunder, bra! De andra två serierna vet jag inte men kändes som jag hade samma tempo på alla serier, alla skott. Alltså, jag har lite svårt att greppa att jag satte fyra nollor idag. Äntligen! säger jag bara.

Armdarr

Idag stod en av mina favoritdistanser på programmet, något som jag tycker att vi kör alldeles för sällan, nämligen supersprint. Det är första gången som supersprint är med på Swecup-programmet, riktigt kul tycker jag. 
 
Fick ju positiva svar igår från kroppen, och framförallt skyttet fungerade ju toppenbra! Kändes halvbra på uppvärmningen, lite stum trots att jag bara körde lugnt (nervös?) men kände mig riktigt snabb när jag körde mina impulser, och snabb är ju bra när det är så kort, tänkte jag.
 
Var högst rankad i seniorklassen och fick därmed starta först. Prologen gick till som följande: start precis innan skjutvallen, jag hade bana 1 tilldelad till mig och började med ett liggskytte, sedan ett varv på 800m-slingan, ligg igen, 800m, ståskytte, 800m, mål. Det var prologen. Inga extraskott och 60m straffrunda. Sköt väldigt offensivt i prologen, lite nervös-skakig till första skottet men sen släppte alla nerver och jag bombade ner alla fem. Ut på varvet, ville åka kontrollerat och tänkte inte så mycket när jag åkte. Ligg igen, det smet ut ett skott, men efter 8 norsk-träff och en kant ut och en kant in så är jag nöjd. Sköt även andra serien offensivt och det är något som jag inte trodde att jag skulle våga, med tanke på mina problem med liggskyttet, så jag var jättenöjd med det. Ett varv till, fick höra att jag ledde efter första så fortsatte åka kontrollerat, men snabbt, kändes det som i alla fall, kom in till stå och bara skakade i hela kroppen. Många pratar om bendarr, det har jag bara upplevt en gång i hela min karriär, däremot får jag ganska ofta armdarr, alltså att mina armar börjar skaka, och därmed skakar hela geväret. Hann tänka att jag var tvungen att skjuta fort, för annars skulle det bli värre. Men fick ta om en gång innan jag drog iväg första skottet, långt ifrån träff. Satte resterande med lite mindre darrande armar och alltså två bom på tre skjutningar i prologen, det var helt ok. Fick höra att jag låg tvåa efter andra skyttet och kände mig därmed ganska lugn. Körde på ganska snabbt men kontrollerat på sista varvet också och stannade kvar i målfållan och räknade sekunder tills jag visste att jag hade en plats i finalen. Jag ville inte göra mer än vad som behövdes och det gjorde jag inte heller, slutade 4:a i prologen, 5 gick vidare till final. 
 
I finalen startade vi enligt "formel 1-startordning" och jag startade då 15m bakom ettan med tvåan 10m framför till höger och trean 5m framför till vänster. Fick en helt okej start, det var riktigt hög fart direkt och tog mig upp på tredje plats, vi tre fick tydligen en lucka, och får man lucka på ett varv på 500m så går det fort!! Jag var fokuserad på min uppgift på skjutvallen, men en tanke smet in... "Va, var jag först till första skott?" Hehe. Var sjukt nöjd med det och ännu mer nöjd med att jag trots de tankarna lyckades skjuta fullt! Var ensam om det så gick ut på andra varvet i ledning, åkte kontrollerat vilket gjorde att de bakom tog in en del. Bommade ett skott i andra, alltså 90% träff i ligg idag, vilket jag är nöjd med! Gick ut som tvåa med några sekunder upp till tät, höll det avståndet på tredje varvet. Lite skakigt i första stå men lyckades på något konstigt vis lirka ner alla fem prickarna och fick därmed en liten ledning igen, blev dock ikappåkt in till sista stå, ville verkligen inte dra på mig armdarr så åkte väldigt kontrollerat på fjärde varvet. Det hjälpte dock inte, var sjukt skakig i sista stå, andra skottet smet ut och efter fyra skott och tre träff så vet jag inte vad jag gjorde, jag tappade huvudet helt och drog iväg sista skottet långt bort. Jag borde ha tagit om och försökt lirka in det sista skottet trots armdarr, men icke. De bakom sköt bättre och jag körde verkligen allt jag hade genom straffrundorna och på spurtvarvet, tror jag tog in litegrann, men det var alldeles för kort för att kunna göra något, jag slutade som besviken trea. 
 
Men, jag är nöjd med allt jag gjorde idag, förutom att jag inte tog om till sista skottet. Hade jag satt det skottet hade jag varit jättenöjd, då hade jag gjort det bästa jag kunde för dagen. Jag har inte riktigt åkformen men jag gjorde det jag kunde i spåret. Och, det var roligt! Riktigt roligt! Jag älskar supersprint, även fast det är en väldigt speciell tävlingsform, där skyttet är svårare än nånsin och det absolut avgörande. Men jag sköt bra idag, 90% i ligg och 80% i stå, ja, det är okej i alla fall!! Hoppas på lite bättre imorgon, men framförallt så hoppas jag att benen vill fajtas med mig och inte mot mig. Det blir spännande, masstart är det som gäller.

Sprint special

Denna helg blev det två tävlingar för min del efter nästan en hel månad sen senaste tävlingen. Idag var det en speciell tävling. Först en normal inskjutning, sedan en skyttetävling med 10 skott ligg på precisionstavla. Gick väl sådär, hade velat ha fina samlingar men icke. Skrapade ihop 91 poäng, inte så bra, kändes bättre än så...
 
Sedan blev det "värmestugedöden" som många gånger tidigare i vinter när det gått otroligt lång tid mellan inskjutning och start. Det är riktigt jobbigt, men idag underhöll vi oss med tremilen från Holmenkollen. Jag kokade pasta i morse och åt "lunch" innan start. 
 
Tävlingen idag var lite speciell, en sprint med tre skjutningar, ligg-ligg-stå. 7,5km som vanligt men då uppdelat på fyra varv: 3x2km+1x1,5km.
 
Åkningen kändes otroligt bra på uppvärmningen, kändes väldigt konstigt då jag var sjukt trött igår eftermiddag. 12.52 gick starten för mig och det var tyvärr inte samma känsla på tävlingen som på uppvärmningen. Jag fick liksom inte upp farten. Det gick sjukt segt, solen hade legat på och gjort att snön sög enormt mycket. Jag hade inte vallat om skidorna från igår och det kändes efter ett tag, de kändes bra i början men sen dog de. Skidorna gör väldigt stor skillnad när det är sånt här före, jag trodde inte att det skulle bli så sugigt, då hade jag nog vallat om... Men det spelade ingen roll ändå, jag var ensam startande så vann seniorklassen...
 
Skyttet började väldigt dåligt. Hade pratat med Tullus-ledare innan start och bett de kolla mina liggserier. Hörde då att flera av ungdomarna hade bommat klockan fem, troligen pga solen. Jag kollade på solen och konstaterade att jag borde nog skruva. Det var nog fel beslut eftersom hela min serie hamnade klockan tio, två kant ut. Jobbiga varv i straffrundan.... Andra liggserien skruvade jag tillbaka till noll plus två vänster pga lite vind åt höger. Bommade ytterligare två och hela serien låg nu klockan fem. Suck. Tar med mig att det var två väldigt samlade serier, missnöjd med att jag misslyckades så rejält med skruvningen. Vet inte exakt varför det gjorde så stor skillnad mellan serierna, men jag vill bara glömma det här liggskyttet och hoppas att det blir bättre framöver. Jag och skruvning har inte alls kommit överens den här säsongen, det är något jag lär utvärdera till nästa säsong. Revanscherade mig själv i stående med fem träff, en stabil serie med riktigt bra fokus och kunde vara hyfsat offensiv. 
 
En halvdålig tävling totalt sett. Skönt att ståskyttet fungerade idag, rejäl skillnad mot senaste tävlingshelgen då jag hade 50% träff i stå... Jag är ganska säker på att min grundform är bra och hoppas att den ska bli ännu bättre för varje dag med mindre mängd träning än senaste veckorna. Skönt att vara igång med tävlandet igen, det har varit det bästa med den här helgen. 

Östersundsloppet

Idag kördes Östersundsloppet - ett motionslopp i skidskytte som är öppet för alla. Igår kväll och idag på morgonen var det "inskjutning" där folk som inte är så vana att skjuta får chansen att lära sig. Det var ganska bra uppslutning idag, varit segt med anmälningar men det var ganska många på startlinjen idag, vi var 8 damer. Upplägget blev ändrat i veckan pga snöbrist och vi körde tre varv på en 2,5km-slinga. Skyttet var ligg-stå, liggande på stor prick utan stöd och stående på stor prick med en pinne som stöd, om man ville. 
 
Trångt i starten men jag kom iväg bra och fick bra rygg. Hade varit så sjukt seg i benen på uppvärmningen så jag trodde att det skulle gå riktigt tungt, men jag slet och gick med dam-täten. Gick bättre och bättre faktiskt, så det var skönt. Hade noggrannt kollat vapen innan, så jag visste vilka banor som hade "bra" gevär. Man fick välja vilken bana som helst, bara den var ledig, och jag fick en bana jag ville ha med ett fullt fungerande skidskyttegevär med "snabb-laddning" och en helt okej stock. Att skjuta ligg på stor prick är enkelt, även utan stöd. Så jag träffade alla fem och det gick ganska fort också så jag gick ut i ensam ledning, fick sedan höra att den var hela 30 sekunder. Hade faktiskt bra känsla i åkningen på andra varvet och det var en bana som jag tror passar mig väldigt bra, kunde åka på treans växel nästan hela banan! Och jag brukar vara stark på trean. Såg de som jagade mig på ett par ställen där man möts på banan och det kändes som de tog några sekunder på mig. Kunde välja en bra bana i stå också och fick ett fullt fungerade gevär, snabb laddning och helt okej stock. Men lite svårare att genomföra precis samma skjutning som på en vanlig tävling men med ett gevär man aldrig skjutit med... Så jag bommade vartannat skott och femte skottet klickade... Drog bak och ingen tomhylsa åkte ut, hade alltså fått ett magasin med bara fyra skott! Sa till funktionären som stod vid min bana att jag behövde ett till skott, att det bara var fyra skott i mitt magasin! Hon letade i fickan, fick fram sin telefon (?!) och sedan ett nytt magasin, plockade ut ett skott därifrån och sen fick jag skjuta mitt sista skott, träff. Två straffrundor, men det hade ju tagit sån tid!! Blev ikapp- och omåkt och när två andra tjejer hade mindre rundor än mig så blev det att jaga på sista varvet. Hade ändå bra tryck och gjorde det jag kunde, men det var för långt upp. Gick i mål som besviken trea, frustrerad över strulet och att jag inte fick en ärlig chans. 
 
Jag pratade med tävlingsledningen och det var en funktionär som hade tagit tid när det strulade för mig och jag fick därmed 15 sekunders avdrag och nådde andraplatsen. Det var en tröst, men hade mycket hellre velat köra om det. Ingen aning om hur det hade slutat om jag hade fått gå ut 15 sekunder tidigare istället för att få de 15 sekunderna efter målgång. Kanske hade jag vunnit, kanske hade jag ändå varit trea över mållinjen, ingen aning. Placeringen spelade väl egentligen mindre roll, det är egenligen genomförandet, att få köra om det på spurtvarvet! Det var det som jag var missnöjd över att missa. Men det var roligt ändå och kommer med stor sannolikhet att köra Östersundsloppet igen! 
 
Imorgon är det vanlig skidskyttetävling, eller nästan vanlig i alla fall. "Sprint special" står på programmet, vi kör som en vanlig skidskyttetävling (jämfört med idag) men med tre skjutningar och fyra varv, totalt 7,5km, som en vanlig sprint. Det blir roligt, hoppas på en liknande känsla som idag i åkningen. 

Träningsrace

Idag stod det race på schemat. Två korta sprintar skulle genomföras och det kom två tappra själar till start, jag och Jesper. Upplägget var masstart där jag åkte en bara som mätte ca 1,4 km medan Jesper åkte en bana på ca 1,8 km. Tre varv per sprint och skyttet ligg-stå. Korta straffrundor för varje bom. Först i mål vinner. 
 
Det blev väldigt bra upplägg faktiskt och vi kom in samtidigt till första skyttet så banorna tog ungefär lika lång tid för oss, bra! Då fick vi bra träning i lite man-mot-man-skytte och även en press att köra hårt på varje varv för att utmana varandra totalt. 
 
Jag kände redan på uppvärmningen hur sega mina ben var idag. Jättekonstigt eftersom jag var så pigg i förrgår och vilade igår, borde ju ha varit ännu piggare idag. Men ibland blir jag lite seg av en vilodag och kanske var det så det var idag. Kändes helt ok på första varvet ändå, skruvade två knäpp i ligg för jag tyckte det blåste lite mer åt höger än tidigare. Skyttet var ganska stabilt men jag var defensiv och ville få ner prickarna. Bommade tredje skottet, tittade upp, ja, det blåste inte längre åt höger. Skruvade tillbaka och satte resten. Tappade väldigt mycket tid på Jesper och han susade om mig efter han åkt sin lilla extraslinga. Segt andra varv för min del. Kom in till stå och såg att Jesper hade bommat, men fokuserade bort det och jobbade med mitt eget skytte. Satte fyra bra skott, sen blev jag tveksam till sista. Vågade inte trycka av trots att jag såg siktbilden. Tog om, kollade bort, kollade tillbaka. Satte sista skottet. 1-0, bra! Var sjukt trött på sista varvet och hann inte ikapp Jesper. Jag fick tillslut se mig besegrad ganska klart. 
 
Förstod inte riktigt hur jag skulle orka en sprint till men under de 10 lugna minuterna mellan racen så blev jag mer och mer sugen på att köra igen! Jag kämpade på bra på första varvet och kändes som det gick ganska bra trots sega ben. Kom först in till skjutvallen, precis före Jesper. Blev lite stressad och drog iväg första skottet klockan fem. Trist. Sen hittade jag det flyt jag haft under veckan i Mora och kunde sätta resten av skotten på en tid som kunde varit bra om jag inte dragit ut ett skott och fått ladda reservskott. Sjukt jobbigt andravarv. Alltså, sjuuuuukt jobbigt. Kändes som jag stapplade framåt. Kom in till skytte när Jesper lämnade vallen, tyckte jag hade hört något bomskott men var inte säker och jag fokuserade på mitt och satte en hyfsat offensiv nolla! 1-0 igen, bra! Köttade på det jag hade på sista varvet och när jag stängde av klockan så visade den att jag åtminstone hade slagit mig själv! 10 sekunder snabbare på andra sprinten, känslan i åkningen hade varit litelite bättre, men inte bra. Inte koll på hur mycker det skilde i skjuttid, men tror det kan vara ungefär lika. 
 
Jag la även in en protest mot Jesper eftersom jag upptäckt att han inte åkt hela straffrundan, runt tre koner varav en gul som nästan inte syntes, utan bara runt de två tydliga konerna. Vet inte om protesten gick igenom, den borde ha gjort det och han borde ha fått tillräckligt med tidstillägg för att jag skulle stå som segrare i båda sprintarna... Hehe. Sjukt vilken tävlingsmänniska man är...
 
Jag är nöjd med skyttet, inte kul med 80% i ligg men sjukt bra med 100% i stå! 90% totalt är bra så jag är nöjd. Åkningen är jag inte alls nöjd med. Får hoppas att det var en engångsföreteelse, eftersom det kändes så otroligt bra förra veckan, och inte var en reaktion på att banorna i Östersund är bra mycket tuffare än de är i Mora... Men jag tror inte det, eftersom jag hade lägre puls idag, man brukar ju få högre puls när det är tuffare banor! Så jag tror att det var en engångsgrej och att det kommer gå bra igen till helgen!!

Halvt väggad

Träningen rullar på med dubbelpass nästan varje dag. Idag stod lite mängdträning på schemat, planen var att försöka få till 2 timmar både för- och eftermiddag. Kroppen ville däremot något annat. Hade livets väder på förmiddagspasset och från början kändes det som jag skulle kunna åka hela dagen, men väggade lite smått och klockan stannade på 1,46. 
 
På eftermiddagen blev det skate komb och även där väggade jag lite smått. Drog till med två riktigt dåliga skjutningar mitt i passet, annars riktigt bra med 19 träff på första och sista 20 skotten. Totalt 90% i ligg och 87% i stå. Helt ok. Skyttet fungerar bra nu. Blir spännande att se hur det kommer fungera när jag ska tävla igen efter ett långt tävlingsuppehåll. 
 
Blev totalt 3,5 timme träning idag. Bästa sen 25 november. Alltid nåt, även om det är lite segt att kroppen inte pallar högre träningsbelastning. Men jag tror jag gör klokt i att inte köra på mer än vad kroppen klarar. Jag tränade inte särskilt mycket under jul heller och efter det kom jag ändå i form, så jag hoppas på något liknande nu. Smygstartar säsongsavslutningen på hemmaplan med Östersundsloppet och JH cup nästa helg. Efter det väntar Swecup-avslutning, SM och säsongsavslutningen i Ramundberget. Många roliga tävlingar som jag ser mycket fram emot! 

RSS 2.0