Tunga dagar

Har haft riktigt tunga ben senaste två dagarna. Om det beror på att det har blivit mycket tung skate-åkning senaste veckan eller bara att kroppen är ovan att träna så mycket som jag gjort i veckan, det vet jag inte.
 
Idag stod A2 på programmet, 6x10minuter, skate komb. Redan efter 5 minuter var jag totalstum och funderade hur jag skulle orka 55 minuter A2 till?? Men det gick faktiskt lite bättre mot slutet. Första 1,5 intervallen gick riktigt dåligt, sen hade jag två bra halvor... Sen gick det tungt i en intevall, väldigt bra en intervall och riktigt tungt på sista... 
 
Skyttet gick i alla fall bra genom hela passet! Första fyra serierna sköt jag 0110, andra fyra blev det fyra nollor! Riktigt skönt! Sköt dessutom de båda ståserierna i dimma. Sen hade jag känt att jag haft en del "kant in" i ligg, så det blev några "kant ut" på sista två liggskjutningarna, avslutade med 1210 på sista fyra. Men bara två bom i stå på 30 avlossade skott - bra!
 
Känns som jag verkligen har fått till skyttet nu! Hoppas innerligt att jag kan ta med mig det när jag ska tävla i Swecupen i december, som är mina nästa tävlingar. 14-15 dec ska jag till Piteå och helgen efter är det tävlingar i Lima. 

Storm och isgata

Jag vaknade inte till någon vacker syn imorse. Stormvindar och nästan all snö hade smält bort... Så jäkla tråkigt!!
 
Men träna lär man göra ändå, trots dåliga förhållanden. Idag stod två A1-pass på programmet! 
 
På förmiddagen körde jag skate komb med impulser i Ramundberget. Förhållandena var sådär, blöt snö som blev vatten på en del ställen... Skönt att det gick att åka banan i skogen fortfarande, men gräset stack ju fram på en del ställen... Som sagt blåste det stormvindar också, så skyttet var svårt. Ett tag så var det till och med svårt att skjuta ligg, för bössan rörde sig så mycket i vinden! Så jag är nöjd med 13 bom på 12 serier idag, det får vara godkänt. Lyckades i alla fall skjuta en nolla i stå! Och det var inte för att det blåste mindre, för det gjorde det aldrig under passet. Man fick vänta länge på att vinden skulle avta så det över huvud taget gick att sikta rätt i stå. 
 
På eftermiddagen hade jag klassiskt/stakning. Så jag valde att inte valla skidorna (ganska skönt). Då hade stormen blivit ännu värre!! Körde rullskidbanan mellan Bruks och Ramund, det var typ isgata hela vägen. Och på vägen dit hade jag motvind så i vissa partier stod jag helt still! Så mycket blåste det! Skönt med medvind på vägen hem!!
 
Med dessa kassa förhållanden är jag väldigt nöjd med nästan 4 timmars träning idag! 
 
Ber till vädergudarna att det dimper ner en decimeter snö i natt och blir ett par minusgrader. 
 
Helt sjukt hur det kan svänga från helt perfekta förhållanden igår till så värdelöst idag... Men tror det fortfarande är hyfsat fint på konstsnöslingan i Bruks... Planerar att köra morgondagens intervaller där.

Rolig träning

Idag är jag väldigt glad! Jag tror det beror på alla endorfiner jag fick på förmiddagens intervallpass! Och att jag nu är tillbaka i mitt rutinmässiga träna-äta-sova som är det liv jag gillar bäst!!

Som sagt, intervaller på förmiddagen. Inte helt vanliga intervaller utan denna gång på klassiska skidor!! Det är inte ofta det händer. Men desto roligare! Speciellt eftersom det gick bra!! Jag körde på mina skintec-skidor, så jag behövde inte valla och hade jättebra fäste! Dock lite sämre glid, så stakningen var ganska jobbig. Men uppför kände jag mig pigg och stark, jätteskönt! 

Sköt gjorde jag också och det gick också bra! Började med 0001 på första fyra serierna, sen sköt jag lite sämre i ligg så det blev 4 bom på de avslutande 4 serierna. Men bra ändå, jag är nöjd! 

På eftermiddagen blev det ett pass på gymmet följt av löpning. Kändes också väldigt bra!

Så en jättebra träningsdag är till ända och imorgon fortsätter träningsperioden med två A1-pass. 

Sprint

Körde sprintprolog på morgonen. Jag var allt annat än pigg i benen så det var ganska väntat att jag inte skulle gå vidare. Det blev en 43:e plats och jag var ca 7 sekunder från att gå vidare. Tråkigt, men så är det. Bra träning i alla fall! 

10km fritt

Idag ställde jag mig på startlinjen utan gevär på ryggen. (Kändes jättekonstigt!!) 10 km fritt stod på programmet. 

Jag kan inte fatta att det är sån otroligt stor skillnad på att åka 5x2km och 2x5km. När jag kör 10km skidskytte tycker jag det är kort men 10km längd är så otroligt jobbigt!!! 

Tyckte första 3km gick bra, kändes som jag hade jättebra teknik och hade bra tryck i benen. Sen gick det nedför och jag fick först ont i ryggen, sen håll i sidan. Och andra gången upp till toppen var en ren plåga. Sista 3km var det ganska mycket nedför men de gånger jag kunde trycka på, tryckte jag på rejält! Och då fick jag verkligen smaka på mjölksyra och uppnådde mitt mål: att köra på även fast kroppen sa ifrån! 

Efter målgång kunde jag konstatera en snittpuls under loppet på 190 och maxpuls 195, så ett otroligt bra träningspass! 31 jobbiga minuter som förhoppningsvis ger bättre resultat i skidskytte-spåren framöver! 

För någon längdåkare har jag aldrig varit. Det här var mitt bästa lopp på 10km fritt, och det är så jäkla dåligt ändå! Jag har inte sett resultatlistan själv (för dåligt internet) men pappa läste upp och det var inte roligt att höra. Jag valde sport tidigt och jag valde rätt. Att kombinera skidåkning med skytte, det är något jag bemästrar. Men nog är det tydligt att jag behöver förbättra mig i spåret!!

Imorgon är det sprint skate. Något som jag troligtvis är mycket bättre på än 10km skate. Jag har bara åkt en skate-sprint sen jag var ungdom, men då körde jag jäkligt bra! Så nog har jag vissa förhoppningar imorgon... Största förhoppningen är i alla fall att det ska vara riktigt kul!!! 

Träningsperiod

Har gått in i en ny träningsperiod nu i och med att det inte blir några skidskytte-tävlingar framöver. Har anmält mig till längdpremiären i helgen i alla fall.
 
Igår körde jag två lugna pass som gick väldigt bra! 
 
Idag körde jag intervaller och skytte. Det blev en sen kväll igår så var lite trött pga det. Brukar få låg puls på intervaller om jag har sovit dåligt och det hade jag idag också. Förutom det så gick åkningen ganska bra och skyttet gick suveränt! Jag körde 6 intervaller med 6 skjutningar och avslutade med 4 serier nedvärmning. 
 
När jag skulle skjuta sista liggskottet började jag tänka på fel saker, jag tänkte "nu kommer jag träffa alla skott i ligg idag" och så sköt jag en kant...in! Jag sköt en kant in! (Med rösten av trollkarlen i Canal Digitals HD-reklam) Så det blev 25 av 25 träff i ligg - sjukt nöjd med det! I stående gick det nästan lika bra, på intervallerna sköt jag 110 och på nedvärmningen 01. Totalt 94%, väldigt bra! 
 
I eftermiddag ska jag köra styrka och löpning.

Storm

Dagens SM masstart blev inställd pga stormen som rasade ett plank över skjutvallen och träd ute efter banan. Så jäkla tråkigt, jag var verkligen taggad och sugen på att tävla!!!
 
Med det så fick jag inte chansen att visa vad jag kunde och med det lopp jag gjorde igår så blev jag inte uttagen till IBU cupen i Idre. Jag kan förstå det, det är jättetuff konkurrens och de som är uttagna gjorde riktigt bra lopp igår och därför är de uttagna.
 
Jag kommer gå in i träningsperiod istället.
 
Läs mer på skidskytte.se.

Sprintpremiären

Säsongspremiären är avklarad! Känns så jäkla härligt! Jag kan liksom inte vara annat än glad, för det här är det jag väntar på hela året, det jag tränar för och det jag älskar att göra! 
 
Jag gjorde en bra inskjutning och en bra uppvärmning. Jag hade väldigt hög puls på uppvärmningen så fick tvinga mig själv att åka riktigt sakta för att spara krafterna. 
 
Men så mycket kraft i åkningen hade jag inte tyvärr... Första varvet var segt, andra varvet kom jag igång lite och sista varvet orkade jag inte spurta. Ungefär exakt så kändes åkningen. Så jag hoppas verkligen på bättre åkning imorgon! 
 
Skyttet var däremot riktigt bra! Bommade sista skottet i ligg, det var lite onödigt...började tänka fel, tänkte att jag skulle tänka rätt men hann skjuta innan jag hann tänka rätt igen. Stående var jobbigt. Det var väldigt byiga vindar hela dagen, jag hade nog ganska mycket tur med vindarna, för i ligg skruvade jag tillbaka till noll och sköt bra träffar. Och i stående var det ganska skakigt men jag tror det berodde mer på att jag skakade i kroppen än att det blåste. Men jag hade ingen koll på vindarna när jag sköt stå. Jag vet bara att jag fick jobba med att ha kontroll på mina rörelser och på att tänka rätt. Och det lyckades jag helt och fullt med och det blev fullt hus!!! 1-0 i premiären, känns sjukt bra! 
 
Ska ta med mig självförtroendet i skyttet till morgondagens masstart. Och hoppas på att benen känns mycket piggare, för jag vet att jag kan åka mycket bättre än vad jag visade idag! Jag gillar masstart också, man-mot-man-situationen är rolig (om man klarar det bra). Det är SM-status också, så det blir riktigt spännande tävlingar!!
 
Resultat damer sprint

Upptakt

Idag har jag kört upptakt inför helgens tävlingar! Känns overkligt att vi redan ska dra igång, samtidigt så längtar jag otroligt mycket! 
 
Körde samma upptakt som jag började köra förra säsongen och som brukar ge väldigt bra resultat: först 2,5km i A2-intensitet och sedan 3x1min tävlingsfart. Åkningen kändes riktigt bra! Jag har alltid haft lätt att känna om jag åker bra eller dåligt, men just idag kände jag mig lite osäker. Jag kände ju att jag åkte fort, men åkte jag tillräckligt fort?? 
 
Skyttet var inte lika bra. Jag skjuter fortfarande 80% och godkänt, men jag tycker inte det räcker! Jag har nog för höga krav. Nu gäller det att jobba med torrskytte och mentalt, för att skyttet ska kunna vara så bra som jag vet att jag kan, när jag ställer mig på mattan på lördag. Jag vet ju att jag kan! Det gäller bara att få med alla moment. Ställning, tankar, fokusering, tajming. Det är en svår sport, och det är det som är tjusningen.
 
Hörs på lördag efter tävlingen! Kan inte beskriva hur mycket jag längtar!

Stum!

Maxintervaller idag för att toppa formen inför helgens tävlingar. Jag vet inte om jag nånsin varit så stum. I alla fall inte på fyrans växel. Och inte så långt efter passet. 

Vi var ett helt koppel med brudar som körde, riktigt bra sparring och roligt. Jag körde enligt plan 4x4 minuter med 4 skjutningar. Jag var riktigt pigg, även om jag blev rejält stum uppför (även första gången i utförsbacken, som var isig och lite för snabb). Men det var nog ett av de bättre intervallpassen jag gjort! Riktigt skönt var det!

Efter det fick jag ca 10 minuters aktiv vila innan vi samlades igen för att köra 4x1minut. Även det med 4 skjutningar. Jag var återigen väldigt pigg, men jag började känna av tröttheten. Och jag har som sagt aldrig varit så stum i benen på fyrans växel! 

Jag sköt bra de tre första serierna i varje block men avslutade båda med 2 i stå. Det är jag jättebesviken över, men det var väl det enda som var dåligt idag. Jäkligt synd att det ska avsluta passet. Innan sista skyttet var jag jättenöjd... 1002 och 0012 blev skjutresultaten. Godkänt men inte bra. 

Klassiskt

Idag körde jag ett lugnt klassiskt pass med skytte. Kändes riktigt bra i kroppen, så bra att jag gick lite över min förmåga. Kompenserade med att korta av passet något och det blev knappa 1,30. Men väldigt skönt att känna att kroppen är med mig! 
 
Skyttet gick ganska bra, det var väl två ståserier som förstörde ganska rejält. Första stå så halkade ena skidan av mattan efter två skott och det var jobbigt att komma tillbaka in i ställning. Sen hade jag även en ståserie då det började blåsa rejält och jag hängde inte med. Men de andra serierna var det enbart ettor och nollor. Har en väldigt bra känsla i skyttet, det gäller bara att få bort de dåliga serierna. Så man inte riskerar att få någon sån på tävling. 
 
Imorgon blir sista intervallpasset inför helgens tävlingar. Ska bli riktigt härligt! Spännande också att se hur kroppen känns. 

Första racet på snö

 
 
Alla tankar kring racet finns på annamariiia.blogg.se. Jag är hyfsat nöjd, ganska bra åkning och ganska bra skytte. Men jag vet att jag kan bättre och hoppas att jag får visa det nästa helg!

Snö i Östersund

Idag gjorde jag skid-premiär på konstsnön i Östersund! Imorse var det ca 2km preparerade spår och snö utlagd på hela världscupspåret (4km). Ryktena säger att hela spåret ska vara preparerat i helgen. Tyckte det var väldigt fint faktiskt, lite skit på en del ställen och ganska sockrigt, men jag är bara lycklig över att det går att åka skidor! 
 
Dagens träning var A1 skate med impulser och skytte. Tyckte det kändes väldigt bra faktiskt! Kanske hade önskat lite mer speed i impulserna, men jag hade bra teknik i alla fall!.. Började och slutade med väldigt bra skytte, sköt 16 serier med fokus på rätt tankar. En bom på första 4 serierna, sen 4+4 bom på de åtta i mitten och 2 bom på sista fyra. Helt okej skytte, jag vet att jag kan bättre men det känns riktigt stabilt! 
 
Imorgon är det race! Det ser jag fram emot! Då får jag en bra värdemätare inför nästa helgs uttagningstävlingar. Jag får se hur min kropp känns, hur skyttet går och hur jag ligger till jämfört med de andra tjejerna. Spännande!

Intervaller

Det blev intervaller här i Ramundberget i kombination med skytte på förmiddagen! Ett bra pass, även om spåren kanske inte var de bästa. Det har inte kommit mer snö och de hade inte dragit ens med skoter till dagen, så våra klassiska spår från igår eftermiddag var kvar och det var väldigt lätt att fastna i dem. Mycket träning för balansen och fotlederna, ovanpå det tuffa intervallpass vi genomförde. 

Vi körde liknande upplägg som när vi var här i somras, åkte en intervall bort, en intervall tillbaka in på skjutvallen, sköt två serier och samma sak igen! 8x4 minuter A3 och alltså 8 skjutningar. Uppvärmningen hade innehållit fyra serier på papp. 

Jag kände mig ganska pigg i kroppen, men hade lite problem med underlaget. Tekniken blev värdelös eftersom man inte vågade glida ut i rädsla av att fastna i ett spår. De sex första intervallerna var bra, sen hade jag en rejäl svacka. Tyckte ändå att sista intervallen gick helt okej, men känslan av att det finns mycket att jobba på uthållighetsmässigt finns kvar. Förhoppningvis kommer det under vintern. 

Skyttet var godkänt men inte bra. Jag känner att jag är koncentrerad, tänker rätt och är stabil, men ändå så ramlar inte alla prickarna. Men jag är inte orolig. Jag har skjutit ca 85% tre pass i rad, överlag tror jag det är ganska jämnt ligg/stå också, och det är ju det jag har som mål på tävlingarna i vinter. Jag vill alltid skjuta 100% och är nöjd med 90% och där är jag ju inte. Men om jag kan hålla den här nivån på tävlingarna så kommer jag ju vara nöjd. Men man vill ju helst ha lite marginal... 

Tredje raka

Har på morgonen genomfört tredje raka skate-passet. Det har gått väldigt bra ändå, inga skavanker. Det var jobbigast igår eftermiddag när vi skulle staka. Skönt att skjuta på snö igen...eller ja, det är väl inte jättestor skillnad men det känns ju mer som det är på riktigt!! Gick hyfsat bra, inte det bästa jag gjort men det kan ju bara bli bättre ju mer jag skjuter med skidor! Nytt försök redan i em, då med klassiska skidor. 

Förmiddagens pass var A1 skate m fartlek och utförsträning. Fint pass!

Det snöar inte idag och är någon minusgrad, så spåren var perfekta! Det åker ju ganska mycket folk runt spåret i Bruks så det håller inte helt. Det får gärna komma en dm snö till så spåren i Ramund är helt åkbara!

Vinter

Det är riktig vinter i Ramundberget! Det började snöa på vägen hit igår och sen dess har det typ inte slutat! Helt underbart! Verkligen snö-läger på riktigt!!

Vi började lägret imorse med ett skate-pass på konstsnön i Bruksvallarna. En väldigt fin 3km-slinga, bra med snö och bra kuperat. 

Intensiteten var A1-A2 och mycket fokus låg på teknik. Första varvet var bland det värsta jag gjort i teknik-väg...kan inte minnas att det nånsin varit så svårt att gå på snö... Men det kanske är för att jag blivit extremt teknik-medveten senaste åren. Eller ja, snarare medveten om att min teknik faktiskt är bristfällig. 

Men redan på andra varvet kändes det mycket bättre! Och fick en riktigt bra teknik-stund med Jonas i slutet på passet. Vi hann inte med allt innan plattan protesterade mot den blöta snö som föll, men fick med mig några nycklar att jobba med. Och så kommer det fler pass under lägret!

Nästa pass är redan i eftermiddag, då vi kommer att åka på natursnön här i Ramundberget och komba! 

Skidor

Världens bästa pappa har nu på riktigt börjat förberedelserna inför tävlingssäsongen. (Även han.) vilket betyder x antal timmar i vallaboden med mina röda älsklingar och rök från vallajärnet.  

Otroligt tacksam för att jag har en far som är så duktig på att valla och som ställer upp på alla tävlingar och ger mig ypperliga förutsättningar för att åka fort på skidorna!

Tack också till min skidleverantör Atomic som varit mig trogen i många år nu. Längtar tills jag får testa årets skidor, har en känsla av att det kan vara de bästa skidor jag nånsin haft... ;)

Min fina skidsamling! Alla på samma plats för en gångs skull. Tre par åker med till Ramund, resten preparerar pappa inför tävlingarna!

Sista rullskidpasset

Idag gjorde jag troligtvis året sista rullskidpass! Känns riktigt bra måste jag säga! Längtar verkligen efter snön! 
 
På planen stod det crosspass så jag började med ett varv runt 12:an i sällskap av mamma. Det gick fortare än jag tänkt och klockan stannade på 1,31. Då tyckte jag att vi sprang väldigt sakta... Men det är väl ett gott tecken.
 
Bytte om till rullskidutrustning, åt en halv macka och stack iväg på andra delen av passet. Det var en ganska seg del, och det känns i framförallt armbågarna att det börjar bli hårt i asfalten och att det är dags att gå på snö..! Blev ungefär exakt 3 timmars träning totalt idag.
 
Med det sammanfattar jag denna vecka som en ganska tuff vecka även om det inte blev så många timmar. Men med tre intervallpass på fyra dagar, samt två styrkepass ihop med de passen... Ja, det kändes på torsdag kväll att man var sliten!! 
 
Imorgon är det vila och på eftermiddagen åker jag till Ramundberget där vi ska ha läger på SNÖ! Längtar!!

RSS 2.0