Äckligt jobbigt

Det känns verkligen att vi har börjat köra mer fart nu när säsongen närmar sig! Om intervallerna i lördags var jobbiga så var dagens intervaller snäppet värre! Aldrig varit så illamående på ett träningspass, och aldrig så tidigt in i passet! (Tur jag har sån jäkla ämnesomsättning att magen är tom på innehåll när kräkreflexerna går igång...)
 
Maxintervaller skate komb! 5x6minuter stod det på programmet men de banor vi körde på de fyra första intervallerna tog ca 5,15. Det var Mona och jag som sparrade, riktigt bra motstånd alltså! Vi började med två gånger i velodromen och vände bakvägen ner i omega och ner på stadion. De två kändes bra och jag drog (Mattias säger alltid: "den som är starkast får dra"). Intervall nr 3 och 4 körde vi Rickards väg, samma som vi kör på racen och den "vanliga" 6minutersbanan. Som idag tog 5,15. Skönt att se att man blir bättre! Jag kände redan i början på tredje intervallen att kroppen inte var lika pigg längre och jag tappade mer och mer på Mona på de två intervallerna. Sista intervallen hade vi inget skytte på, så då körde vi velodromen och upp upp upp tills klockan visade 6 minuter. Då fick jag 10 sekunders försprång på Mona, just för att sparringen skulle bli så bra som möjligt! Jag höll undan nästan hela världscup-backen men när hon väl kom ikapp hade jag ingenting att säga till om, hon bara flög förbi och jag var så stum i hela kroppen! 
 
Ett riktigt bra mjölksyra-pass var det! Det kändes i hela kroppen att jag tog i vilket betyder riktigt bra träning! Att jag redan på tredje intervallen började må illa är kanske också ett tecken på att träningen var bra och mjölksyran sprutade tidigt. Som vanligt så är jag den som "nästan spyr på träning", men det är helt okej för min del faktiskt.
 
Skyttet var okej, ganska bra. Slutade på precis under 90% efter 19 träff på nedvärmningen. Jag känner att jag har skyttet i mig men att det behövs 100% koncentration för att få 100% träff. Alltså ska jag jobba mer på koncentrationen!

Jobbigt värre

Dagens förmiddagspass var stakintervaller och skytte. Riktigt jobbiga intervaller! Sparrade med Mona, vilket gjorde det ännu mer jobbigt! Upplägget var som följande, 5min+3min+1min+6(30-30). Lite längre vila och sen tvärt om: 6(30-30)+1min+3min+5min. Helt sjukt jobbigt var det! Det var lite svårt att hitta tillfällen att komba på, men jag lyckades ganska bra med det. Dock misslyckades jag totalt med fokusering och att faktiskt träffa, men det är en annan femma. 
 
Jag kände mig hyfsat pigg och på platten gick stakningen väldigt bra! Men så fort det började gå uppför så tappade jag både teknik och kraft. Vi körde de korta intervallerna på stadion och de längre intervallerna upp för första backen. Så det blev på de korta intervallerna som jag kombade. Och ju kortare intervall, desto kortare vila. Så det fanns inte mycket tid att tänka på vad jag skulle göra och vad jag gjorde på skjutvallen, det var bara att vara så effektiv som möjligt. Vilket gjorde att jag glömde bort att fokusera. Och skyttet var bedrövligt. Tråkigt men sant.
 
Har blivit rätt mycket skytte den här veckan, idag var femte dagen på raken som jag har skjutit/kombat med mycket fart och många skott. Så jag tror jag skulle behöva chilla lite på den fronten. Det blir bara imorgon för på måndag är det intervaller igen, hehe. Men ändå. Tror huvudet behöver lite vila.
 
Ett riktigt bra stakpass blev det i alla fall, mycket mjölksyra som forsade genom armarna och kroppen. Ibland är det nästan så att korta intervallpass är jobbigare än långa. Idag var ibland!

Äntligen race

Idag blev racet äntligen av! I regnigt, lite blåsigt men ändå ganska varmt väder. Termometern visar runt 10 plusgrader även idag. 
 
Jag hade väldigt höga förväntningar på mig själv. Jag ville verkligen lyckas! Senaste racet blev det fyra nollor, jag kände att det var svårt att toppa det men ville inte vara långt ifrån. Och som skidgångsintervallerna kändes i måndags så trodde jag att jag hade ganska mycket fart i kroppen! 
 
Men det blev inte riktigt som jag ville. Jag var lite osäker i skyttet, inskjutningen gick sådär och jag var nog inte helt säker på mig själv när jag kom in på skjutvallen. På toppen av det så var inte fokuseringen helt 100 heller. Så det blev 5 bom. Det är ingen katastrof, men det är inte bra. LSLS 1211. Hade jag träffat sista i stå hade jag nog varit nöjd.
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om åkningen. Jag kände mig inte pigg. Jag kände mig inte stark. Men ändå hade jag en känsla av att det gick bra. Jag vet inte vart den känslan kom ifrån. Har inte sett några tider så det är svårt att säga om jag verkligen åkte bra. Är dock "bara" 15 sekunder före mig själv för en tre veckor sedan, då tyckte jag inte att det gick bra och dessutom hade jag två reservskott då. Dock tror jag att det var mycket sämre "före" idag... Regn brukar göra att det går lite långsammare. Men jag minns inte riktigt vad det var för väder. Så jag ska nog bara jämföra mig med mina konkurrenter idag. Blir intressant att se resultatlistan.
 
Nu blir det ett styrkepass följt av lite löpning!

Uppskjutet...igen

Jag fick en chock när jag kollade på termometern imorse. Klockan sju stod den på 9 plusgrader!! Tittade ut på en regnig gata och konstaterade att snön var smält. Så jag började förbereda mig på race, men när jag satt och åt frukost kom beskedet att racet var flyttat (igen) tills imorgon! 
 
Det kändes ganska skönt faktiskt, för jag missade totalt att ladda inför racet igår kväll, då det fortfarande var ganska kallt och snöblandat. T.ex så åt jag en dålig middag (ikväll blir det pasta!) och jag var för trött för att torrträna. Hoppas jag är piggare ikväll, så jag orkar!
 
Jag är i alla fall övertygad om att det kommer bli race imorgon, för det var inte mycket snö kvar på rullskidbana när jag tränade där och bara under de två timmarna så smälte det rejält! 
 
Så det blev lugnare träning idag, 2 timmar skate med impulser och skytte. Och kroppen var nog redo för race, men kanske inte huvudet. För under första varvet runt stadion (det var bara där som det var helt fritt från snö) så kände jag nån konstig känsla i kroppen, det gick fort! Det gick även riktigt fort när jag körde impulser. Kändes väldigt bra! Så hoppas på en liknande känsla imorgon, men helst med lite mindre träningvärk... 
 
Hyfsat bra skytte också, lite besviken på ståskyttet bara, blev 6 ettor. Tråkigt, men inte dåligt. Totalt 8 bom på 12 serier. Helt OK!

Dagens träning

Dagens träning är nu avklarad och det firar jag med att sitta i soffan och mysa i min Onepiece och raggsockor. Det har inte varit minusgrader idag, så lite varmare än tidigare...men på eftermiddagens skyttepass kom det snöblandat regn och blåste kallt. Så det är skönt att komma in i värmen och klä på sig varma mysiga kläder!
 
Det har i alla fall varit en bra dag ur träningsperspektiv. På förmiddagen blev det tre timmar löpning, större delen av passet i sällskap med Anna, Mona, Kim och Niclas. Sista halvtimmen avvek jag och fick springa i mitt eget tempo, som var avsevärt långsammare än det jag sprungit i de första 2,5 timmarna. Då kände jag hur trött jag var i benen, något som jag hade undvikit att känna efter innan. Men det var bra att jag lyckades hänga på de så länge. Men skönt att avsluta lite lugnt. 
 
På eftermiddagen hade vi planerat ett skyttepass. Det var nära att jag stannade inne när jag såg vädret - blåsigt och snöblandat regn. Men jag tänkte dels att jag kan ju inte svika de andra och dels att det är på de passen som jag genomför och som konkurrenterna ligger i soffan som man får lite försprång! Dock brukar jag oftast vara den som ligger i soffan, så det var skönt att vara på andra sidan för omväxlings skull...
 
Det blev trots vädret ett bra pass! Kanske lite för effektivt, men jag lyckades bli genomblöt på den korta stunden jag var ute. Speciellt de gånger jag la mig på mattan och sköt ligg...den var blöt! Jag orkade inte skjuta in utan litade på min nollställning och det gick fint! Första serien glömde jag skruva till nolläget så då hade jag tre bom, sen satte jag fyra raka nollor i ligg så då ansåg jag mig vara inskjuten! När Kim och Niclas anslöt till skjutvallen så sköt vi lite tävlingslika serier, bra träning med man-mot-man! Inte fyra nollor då, men bra ändå! Vi avslutade med 2st 4x5 innan vi snabbt plockade ihop och åkte hem.

Stavgångsintervaller

NU har jag kört mitt första intensiva pass! Så jäkla gött!!! Det blev stavgångsintervaller i Gustavsbergsbacken på Frösön på morgonen. Ett riktigt skönt och bra pass med bästa skidskytteuniversitetet! Bra uppslutning på folk var det också, så man hade sparring hela tiden, antingen någon som man siktade in sig på hälarna på eller någon som jagade i ryggen, bra träning!!
 
Sen att det kändes över förväntan är ju också så jäkla skönt!! Jag har lite upp- och ner-dagsform men idag var den bra! Det var såklart sjukt jobbigt och även om det gick långsammare och långsammare för varje gång jag gick uppför backen så tror jag att jag hade bra fart ändå. 
 
Planen var 6x5minuter stavgång och sedan 15 st 15-15 sprättande skidgång. Jag hade hög puls redan från början och fick till en hel del minuter i A3+-zonen redan på stavgången, så i samråd med Jonas så avstod jag 15-15, eftersom det är ganska tuff träning, på gränsen till max, och kanske inte det bästa att köra första intensiva passet efter sjukdom. Så för mig blev det 7 gånger upp för backen, runt 5 minuter tog det. 
 
Lite skönt att veta att jag idag startade längre ner i backen och ändå hade (minst) lika bra tider som förra året, när jag startade längre upp i backen. Träning ger resultat!
 
På eftermiddagen blev det ett styrkepass följt av en halvtimmes trampande på motionscykel. Imorgon ska jag springa igen men efter det hoppas vi på att snön och isen regnar bort!!

Många ändringar

Läste precis ett inlägg i Anna Haag's blogg. Hon skriver alltid så otroligt bra, hon är speciellt duktig på att uttrycka känslor om träning. Älskar att läsa hennes blogg! Det är så ofta man känner igen sig som skidåkare. 
 
I alla fall, det jag läste idag var om "den luriga årstiden", precis mellan rullskidor och skidor. När första snön har lagt sig, den hindrar oss att åka rullskidor men det är inte tillräckligt mycket för att kunna åka skidor. Det är en knepig årstid som ofta gör att man måste kompromissa i träningen. I Torsby hade vi aldrig det problemet, vi använde oss av tunneln! Så det är bara förra hösten och i år som jag har behövt tänka kreativt. Förra året blev det många pass på träningscykeln på Sportsgym. I år har jag inte börjat mina kompromisser än, förutom att det blev ett löppass idag när jag egentligen ville komba.
 
Men till veckan kommer det bli förändring.
 
Förresten så körde jag ju inga intervaller igår. Jag kände mig inte riktigt 100 när jag vaknade så jag tog mig en vilodag. Hade tränat 3 dagar efter sjukdom så det fick räcka. Och idag kändes allt bra igen och det blev 1,30 löpning. Hade 1,30-2,0 på schemat och hade tänkt köra 2 timmar, men efter ca 45 minuter kände jag att det skulle inte funka idag... Så det blev bara 1,30. Tänkte eventuellt att jag skulle köra något på eftermiddagen...men det blir nog bara ett skyttepass.
 
Racet som skulle gått imorgon är flyttat till onsdag, då det ska bli lite varmare så snön/isen på rullskidbanan är förhoppningsvis bortsmält. Det är bra för min egen del också, för på onsdag är det mycket störra chans att jag är redo för ett race!
 
Imorgon blir det istället skidgångsintervaller i Gustavsbergsbacken. Ser fram emot det, ska bli skönt att komma igång med lite intensivare träning!

Dubbla pass

Första dagen efter sjukdom har jag nu tränat dubbla pass! 
 
Förmiddagspasset blev 2 timmar skate med impulser in till skyttet. Och lite skjutövningar. Började med fyra serier runt vallen fokus träff, jag satte 20 träff. Skönt! Sen körde vi 4 serier med lite mer offensivt skytte, då blev det fyra bom, två i ligg och två i stå. 
 
Första blocket med impulser gick skyttet inte så bra, fem bom på fyra serier. Vet inte riktigt vad som hände, det var lite sämre fokus än vanligt tror jag. Andra blocket med impulser gick bättre, bara två bom! Överlag ett bra skytte alltså. 
 
Åkningen kändes också bra! Väldigt bra faktiskt! Så det var skönt! Lite kallt bara.... Höst i Norrland!
 
På eftermiddagen var jag dock rejält sliten. Tog en lång powernap och funderade mycket och länge på om jag verkligen skulle köra ett andra pass. Men konstaterade att jag var nog mer psykiskt sliten än fysiskt sliten så det blev ett lugnt löppass, men bara en timme. 
 
Om allt känns bra ska jag köra första intensivare passet imorgon, stakning och skytte. 

Första snön

Dagens träning blev en lugn klassisk tur. På rullskidor i snö! När jag åkte hemifrån så var det bara några få flingor som singlade ner men efter inskjutningen så var asfalten täckt med ett tunt lager snö. Rätt fint var det, synd att jag inte hade kameran med mig. Är glad att jag hade mina treor i alla fall, då gick det inte alls fort i nedförsbackarna som annars är värst när det blir halt! Det fungerade bra att åka trots snön! Kändes bra i kroppen också, pulsen var lite högre än igår men känslan i kroppen var bättre! Så det blev lite plustid, hade nog kunnat åka mycket längre men nöjde mig med 1,38. 
 
Riktigt bra skytte också! Började med fyra nollor - alltid lika skönt! Sen blev det tyvärr inga fler nollor i ligg utan 6 raka ettor. I stå gick det sjukt bra, bara en bom på åtta serier!! Så jag är riktigt nöjd. Sköt på bra tider också, mellan 26-30 i ligg och 24-28 i stå. Känns riktigt bra!!

Välkommen till min nya blogg!

Här kommer jag skriva enbart om träning, tävlingar och mina tankar kring det!

Ny uppdatering kommer snart!


Ha det fint!
/Anna Wikström


RSS 2.0