Skärtorsdagsmasstart

Igår arrangerade Dala-Järna en liten skidskyttetävling. Väldigt kul och passade för mig som sökt mig mot Dalarna för påskfirande. Det var en kvällstävling men ljust vid inskjutningen men vi fick ta mer och mer hjälp av elljusen ju längre tävlingen led. 

Som rubriken antyder så var det en masstart. Dock en kort sådan då vi körde en gemensam junior/seniorklass och åkte yngre juniorers banlängd på 5x1,5km. LLSS som vanligt. Vi startade ihop med herrar junior/senior och även DH15. Blev omåkt av ganska många H15-åkare sen vi äldre stått framför dem i starten. Blev dock inte omåkt av någon i D15, vilket jag nästan var lite orolig för. Men då hade jag skyllt på att de åker utan gevär på ryggen, hehe. Nej då, skönt att man åker ifrån dem i alla fall. Ledde damklassen första varvet fram till skyttet. En ganska ojämn skjutvall gjorde att det tog lite tid för mig att komma in i ställning och då också tid att komma till första skott. Det blåste lite mer än inskjutningen också så jag  skruvade lite. Fick en kant ut och fick se att hela serien var hög. Eftersom jag skjutit långsamt fick jag kämpa lite för att komma upp i rygg på Kim som tagit täten. Men kroppen svarade bra och det var inga problem att gå ikapp och gå i rygg. I den långa nedförsbacken kände jag att skidorna inte riktigt fungerade. Det var varmt och blött, vilket jag inte räknat med när jag vallade. Tog fel par skidor, troligtvis fel valla och skulle nog haft en rill också. Tappade ganska mycket utför men var stark och gick ikapp. Sköt långsamt i andra ligg också, eller, var långsam till första skott för att hitta ställning och skruva mer mot vinden som tilltog. Borde nog ha skruvat mer ner också för fick en kant ut på sista skottet. Eller så skulle jag ha fokuserat lite bättre genom hela serien. Gick ikapp och i rygg även på tredje varvet, så tänkte jag att nu jäklar ska jag ta fart utför och verkligen vara precis kloss i rygg. Lyckades med det, men tappade ändå väldigt mycket utför. Fick åka på femman en lång bit och var ändå 30 meter efter i botten på backen. Jobbade ikapp på platten, fick slita. Bommade en även i tredje skyttet, en tidig kant ut. Kim sköt fullt och då var det kört. Tappade så mycket mer när jag fick åka utför själv, utan det minsta sug. Men jag kämpade på och kroppen svarade bra. I sista stå kände jag av vinden så den serien gick också långsamt, blev en etta igen. 1111. Typ det tråkigaste man kan skjuta. Varken bra eller dåligt. Fick kämpa ensam på sista varvet också och då gick det verkligen TUNGT. Sjukt sugig snö och dåliga skidor. Fruktansvärt jobbigt. 

Men ett riktigt bra träningspass blev det. Blev tvåa i damklassen och endast slagen av en kille i H16-22. Detta tack vare mycket bättre skytte, även om jag inte är nöjd med skyttet. Får hoppas att jag har några kant in till godo till SM nu!

Inte bra

Fick inte alls några positiva svar från dagens tävlingar. Vi körde en väldigt kort sprint på förmiddagen och en kort jaktstart efter lunch. Sprinten gick ändå helt okej. Ett slarvskott i ligg men annars fullt. Helt okej åkning. Inte lika bra som igår, drog på mig en del mjölksyra ändå. Trodde det skulle kännas bättre, därför jag åkte det jag hade i sprinten. Gav inte så mycket, jakstarten var mer en masstart, fast ettan i sprinten fick stata 15 sek före, tvåan 10 sek före och trean 5 sek före. En väldigt tajt jaktstart. 
 
Jag blev trea i sprinten. I jaktstarten startade jag kontrollerat och ville få till bra skytte och få fina ryggar sedan. Men det gick inte alls enligt plan utan jag sköt riktigt dåligt i ligg, 1-3 och åkte riktigt dåligt, mestadels ensam. Idag var en sån dag när jag verkligen kände hur tekniken brast, jag var totalstum och kunde verkligen inte åka bra. Stod typ still uppför. Ståskyttet fungerade bra ändå, det enda positiva från dagen. Sista skottet var en halv centimeter från att ge mig 100% i stå idag, men tyvärr. Det var ändå försent att rädda upp dagen då, men hade varit en liten tröst om det blivit träff. 
 
Vilken tur att jag åkte så dåligt på en tävling som inte betyder ett skit... Sparar årets bästa lopp till SM om två veckor. För det hade varit riktigt skönt att få till ett riktigt bra lopp innan säsongen är över. Har inte haft något riktigt bra lopp än i år. Några lopp har varit bra, men de flesta väldigt dåliga. Men det gör bara att jag är ännu mer taggad på att träna bra i sommar och komma tillbaka nästa vinter, starkare än nånsin! 

Östersundsloppet

Idag gick årets upplaga av Östersundsloppet av stapeln. Jag var länge osäker på om jag ville åka, men bestämde mig i måndags att jag ville åka! Det är en rolig tävling även om det inte är en riktig skidskyttetävling. Och det är bra priser, vilket också lockade lite. Jag har bara åkt en gång tidigare, det var förra året. Det var roligt och då kom jag på pallen. I år var det riktigt vasst motstånd så hade inga förväntningar innan. Ville bara få till en bra känsla. 

Och det fick jag! Hade en väldigt bra känsla i åkningen hela loppet. Kunde gå med på första varvet, kände mig pigg på andra varvet och ville dra, tappade lite på de två sista varven när jag fick åka själv, men känslan var ändå riktigt bra genom hela loppet, jätteskönt! Dock så sköt jag riktigt dåligt. Det ska inte gå att bomma i ligg på ståprick, men jag sköt 02. I stå beror det väldigt mycket på vad man får för gevär tycker jag och jag fick inte det geväret jag ville ha, ska väl inte skylla på det egentligen, men kändes som jag sköt träff men blev tre bom. För dåligt. Tror jag blev 6:a tillslut, helt okej ändå, men ville skjuta bättre och få en chans att testa formen ytterligare när det ändå var masstart. 

Men ny chans redan imorgon! Då är det supersprint och jaktstart. Det ska bli riktigt kul!! Och då är det riktigt skidskytte, med mitt eget gevär! Då vill jag inte skjuta lika dåligt som jag gjorde idag!

Härlig känsla

Idag var det masstart och avgörandet i Swecupen. Inte lika spännande som förra året när det skilde typ 2 poäng mellan ettan och trean. Då sköt jag fyra nollor och knep segern. Idag ledde jag med fyra poäng över Kim innan dagens tävling men hade inte råd med ett dåligt lopp. 

Det blev inte fyra nollor idag men inte heller ett dåligt lopp. Det blev faktiskt ett bra lopp, ett riktigt bra lopp! 

För en gångs skull var det inte full fart från start. Vi tjejer säger alltid att vi vill ta det lugnt i masstart men det blir alltid hets. Faktiskt inte idag! Fick en bra position som tvåa ut på varvet, kände att kroppen fungerade riktigt bra och skidorna ännu bättre! Så efter vi avklarat de tuffaste backarna så gled jag upp i tät och drog andra halvan av varvet. Avslutningen på varvet här passar mig och då kände jag att jag kunde göra lite dragjobb. Kom då in först till första skyttet. Var snabb till första skott och drog en snabb nolla. Tydligen tre kant in, men ändå, en nolla! Gick ut i ledning och drog knappt halva varvet, sedan släppte jag upp Johanna, då kände jag att det gick på gränsen för fort, men jag bet i, gled bra och hängde med in till andra skyttet. Sköt snabbt då också, men drog ut ett skott och fick plocka ett reservskott. Hörde Johanna åka iväg och blev lite nervös att jag skulle bomma reservskottet, men lyckades få ner den pricken också. Vet inte hur den serien såg ut, tror pappa var uppe i Arcturabacken då, jag hade fått dricka där. Fick en ledning på 19 sekunder då enligt speakern men det tog inte lång tid innan Johanna åkt ikapp mig. Fick då dra resten av varvet, inte mer än rätt. Kom då in först till stående skytte och fick den sönderskjutna bana 15. Blev lite irriterad på att bara den var sönderskjuten, hade velat att vi kunde börjat på bana 16 istället då de kommande banorna var mycket finare. Men men. Jag hade dåligt fokus och fick åka tre straffrundor. Blev helt ensam på fjärde varvet men fortsatt bra känsla i åkningen, inte sådär toppform-bra känsla, men bra känsla!! Kom in till sista stå med mycket bättre fokus och sköt fullt. Kände att någon kom in bakom mig medan jag sköt så visste att jag fick lov att göra en bra slutrunda. Kändes inte jättebra i början på varvet men tog ändå tid på täten, som jag misstänker inte körde för fullt... Men ändå skönt att höra, då kändes det mer lugnt bak. När jag åkt uppför den sista tunga backen så kollade jag bak och såg att det var ett avstånd som jag skulle kunna hålla i mål, med tanke på att jag brukar kunna göra riktigt bra avslutningar på den här banan. Avslutningen passar min åkning! Kändes bra i åkningen på slutet och i mål var avståndet upp 40 sekunder vilket innebar att jag gjort en bra avslutning och ett tryggt avstånd bak också. 

Ett riktigt roligt lopp, även om det var surt med en trea. 85% totalt är inte dåligt, men inte heller bra. Men det som var så otroligt skönt var att åkningen äntligen fungerade så som jag vill! Riktigt härlig känsla i åkningen när kroppen svarar som jag vill och jag kan åka så fort som jag vill genom hela loppet. Är inte i den form jag hade under januari-februari förra året, men det här var den bästa åkningen jag presterat på hela säsongen! Det är så skönt att kunna göra det tredje dagen under en tuff tävlingshelg också och speciellt med tanke på hur fruktansvärt dåligt det kändes på sprinten i fredags. Men det har gått bättre och bättre i åkningen den här helgen, så skönt!! Jag känner äntligen igen min kropp och det är en enorm lättnad. Jag har återfått hopp om livet, kanske framförallt om SM. Hoppas verkligen inte att dagens härliga känsla var en engångsföreteelse... 

Jo, jag vann ju totala Swecupen för andra året i rad också. Säger väl mer om hur lite internationellt jag fått åka än om något annat, men ändå..! 
Foto: Arne Skottheim 

Supersprint

Är det någon tävlingsform jag gillar mer än de andra så är det nog supersprint. Gillar egentligen alla tävlingsformer men har en liten förkärlek till supersprint. Kanske för att vi kör det så sällan så jag njuter när jag får köra. Eller för att jag dragit in 15 laxar på olika supersprintformer. Det är en tävlingsform som passar mig, jag som är snabb och explosiv och skjuter bra och ganska snabbt. 

Det är olika regler nästan varje gång vi kör supersprint och idag gällde följande: prolog där de 7 första gick till A-final och de 7 följande till B-final. Varvet vi åkte under hela dagen var 900m och i prologen körde vi 3 varv, sköt ligg-stå med 3 extraskott per skjutning. I finalen gällde fem varv, ligg-ligg-stå-stå och totalt 6 extraskott, men max 3 per skjutning. 

I vår klass var vi bara 7 st så alla skulle gå till final oavsett resultat i prologen. Jag tänkte ta det lugnt, men inte köra A1 liksom. Och jag har väldigt svårt att ta det lugnt när nummerlappen är på... Men drog inte på mig nån mjöksyra i alla fall. Sköt fullt i ligg. Fick en rygg på andra varvet, kände att jag kunde ligga där och vila...det var nog ingen som åkte så fort i prologen... I stå blev det två bom, var inte fullt koncentrerad... Men satte båda extraskotten i alla fall. 23 sek fem skott, 7 sek per extraskott. Bra. Eller nej, två extraskott är inte bra. Fick en rygg på sista varvet också som jag låg bakom och "vilade". Efter halva upploppet gick jag ut och fick sträcka fram benet och vinna den spurten. Eller, spurt och spurt... Haha. Mentalt viktigt i alla fall. Slutade trea i prologen, endast 16 sekunder efter. Det var tätt, de fyra första inom 22 sekunder. Jag var rätt nöjd. Hade inte slösat energi och fått med mig hyfsat skytte och en bra startposition i finalen. 

3,5 timme senare gick starten för finalen. Ville ha en bra rygg på första varvet och det fick jag, men orkade inte riktigt, låg ändå med bra, hela vägen in till första skyttet. Dels tack vare riktigt bra skidor, får ännu en gång ge ett stort tack till bästa vallaren - pappa! 

Lyckades inte riktigt hålla fokus på mitt eget i första skyttet utan stressade iväg första skottet som blev bom. Träffade de andra men bommade första extraskottet också... Men träffade andra extraskottet och såg ändå de tjejer som var framför, gick ut som fyra men tog en placering på andra varvet. I andra ligg så satte jag alla skott och gick ut som ensam tvåa. I första stå satte jag en snabb nolla och gick då ut bara 8 sekunder från tät på en ganska säker andraplats. Men ingenting är egentligen säkert i skidskytte, speciellt inte med sista stå kvar. Tappade några sekunder på varvet och hann höra Johanna skjuta fullt innan jag börjat skjuta. Bara att försöka säkra andraplatsen. Bommade första. Men satte resten, och första extraskottet. Var mycket inne i min bubbla och hade noll koll bak. Hörde speakern säga att jag gick ut 23 sekunder efter och en stund senare hörde jag att det verkade vara omöjligt att nå silverplats, vilket betydde att det var lugnt bakåt också. Så behövde inte ta ut allt jag hade på sista varvet, men kände att kroppen ändå inte riktigt svarade som jag ville. Men helt okej ändå. Det funkar när det bara är 4,5 km. 

Väldigt nöjd med en andraplats idag! Kroppen fungerar inte riktigt som jag vill men skyttet är tillbaka där jag vill ha det. Tre extraskott är helt okej idag. Inte nöjd med att två kom i första, men annars bra. Tror jag sköt fort idag också, sköt lite på chans men det fungerade. Sista stå: 22 sek efter fem skott, 7 sek extraskott. 32 sek stav-stav. Ja, bra. De andra vet jag inte. 

Imorgon är det masstart och totala Swecupen avgörs. Jag leder med fyra poäng så det kan bli spännande. 

RSS 2.0