Torsby

Det har blivit tid för årets tunnelläger. Har hunnit med två dagar i Torsby och lika många pass i tunneln. Kör bara skate i tunneln så blir bara ett pass om dagen där inne. 

Idag började jag med ett klassiskt intervallpass utomhus på rullskidbanan. Kombade också. Det gick sådär. Fick verkligen kämpa för att få till ett bra pass. Stressade i åkningen i början, det gick bättre när jag åkte ut mer. Men behövde köra en "final climb" till toppen på rullskidbanan för att komma upp i röda zonen. Helt ok skytte i alla fall, över 90% i både ligg och stå. 

På eftermiddagen blev det ett skatepass i tunneln. Körde A1 med lite inslag av både impulser, benskate och andra gå-på-snö-grejer. Balansera på en skida, åka med en stav. Filma teknik. Allt. Kändes lite tråkigt att inte ha något kvar till kommande pass men då ska jag fortsätta fokusera på tekniken, få den att sitta i ryggmärgen inför kommande hårda pass. Kommer inte köra något mer hårt pass i tunneln, mest för att jag måste köra med lungplus (luftventilerare) och då får jag inte upp pulsen ordentligt. Men också för att jag snart kommer gå på snö utomhus. Så då nöter jag lugn skidåkning i tunneln med fokus teknik. Så kanske det sitter tills nästa hårda pass på snö! 

Tyckte jag såg bra ut på teknikfilmerna. Snygg utbakad fläta. Nej, jag skojade bara. Tekniken såg bra ut. Framförallt på fyrans växel. Åh, det är fantastiskt att se sig själv träffa så underbart bra! Nu är ju inte mitt öga det mest tränade för att se teknik-detaljer, ska försöka få upp filmerna i dropbox innan internet är slut för månaden, kan använda upp allt jag har och så får vi ser hur långt det räcker... Kanske finns något öga där ute i cyberspace som kan hitta någon ytterligare detalj jag kan jobba med. Har vissa saker som jag själv sett, små grejer men kanske viktiga. 

Älskar snö i vilket fall!! 

En blåsig dag

I morse körde jag klassiska intervaller. Det gick bra! Körde mina vanliga 4x4minuter, någon sekund plus eller minus på varje intervall. Var lite seg på första intervallen, tror det beror på att jag vilade igår. Ibland blir jag lite seg efter vilodag. Borde nog ha värmt upp lite längre eller lite hårdare eller både ock, en lärdom för framtiden! Men det är inte alltid att jag blir seg efter vilodag, ibland blir jag hur pigg som helst! Det är en del i livet som elitidrottare, att lära känna sin kropp och dess signaler. En spännande del som jag verkligen gillar att utforska! 
 
Men kroppen kändes bra under passet. Det var såklart jobbigt och jag fick slita för att nå den röda zonen (över 91% av maxpuls) och slita för att ligga kvar där. Men kändes ganska bra ändå. Känslan var bättre än mina senaste intervallpass, även om pulsen var ungefär samma. Men då körde jag ju t.ex. stavgångsintervaller i slalombacke senast, och idag komb på en kuperad bana med en längre nedförsbacke. Fast jag fick staka ganska mycket nedför idag, för det var väldigt mycket motvind! Haha.
 
Komb ja. Skytte alltså. I kombination med skidåkning. Det blåste en del idag. Och det började blåsa mer och mer ju längre passet gick. På slutet var det rena stormvindar. Men det blåste ganska ojämnt. Så det gick bra i stå, för jag bara väntade på att stormvindarna skulle avta, och sedan sköt jag. Pangade ner 87% av skotten i stå, det är jag väldigt nöjd med i 8m/s. Liggande gick upp och ner i takt med vinden. Min inskjutning var katastrofal, försökte skruva men gav upp det och höll för vinden istället. Det gick bra ibland och dåligt ibland. Blev 77% träff i ligg och 82% totalt. Nöjd att vara över 80% en blåsig dag som denna. Vi har faktiskt varit bortskämda med vindstilla de senaste veckorna. Brukar aldrig vara vindstilla i Östersund men vi hade säkert en hel vecka i sträck med vindstilla nu i oktober! Men nu är allt som vanligt igen, hehe.

Ladänge

I morse körde jag stavgångsintervaller. Idag testade jag för första gången att köra intervaller på "baksidan" av slalombacken. Det som jag tycker är baksidan åtminstone, eftersom jag alltid kör i GB-backen annars. Har dock gått upp för Ladänge tidigare, men bara på A1. Tog liftgatan upp, intervallen blev ca 3,5 minut. Helt ok. Inga pigga ben direkt, har varit rätt sliten senaste tiden (så även på racet men med bra skytte och bra spurt blev det en delad andraplats ändå). Men jag kämpade riktigt bra genom hela passet. Det blev fem gånger upp för slalombacken och snittade mellan 87-91% av maxpuls så det var bra. 
 
Har längtat efter vila sen racet i söndags, nu är det bara ett pass kvar, så underbart! 

Crosspass

Idag hade jag bara ett pass på programmet. Vaknade med fruktansvärd träningsvärk i rumpa/lår efter gårdagens stavgångsintervaller så jag kände att jag kommer inte klara 2 timmar löpning idag. Planen var att skjuta 12 serier och springa i totalt 2 timmar, men jag ändrade om och tog rullskidorna till stadion för att skjuta 12 serier och efter det sprang jag. Blev totalt 2 timmar men en lagom mängd löpning. Rumpan höll med. Lite klent med ett 2 timmars crosspass men så fick det bli idag. Kroppen ville göra det och jag lyssnar på kroppen. Det kändes bra att träna idag och nu laddar jag för race imorgon! Ska bli riktigt kul!
 
Skyttet gick också bra, åtminstone i stå. Jag försöker i den här perioden att skjuta snabbare. Har skjutit väldigt bra  under hela träningsåret, men långsammare än tidigare. Har inte riktigt vågat skjuta fortare av rädsla att förlora i skytteprocent, men nu kände jag att jag ska ge det en chans! Det gick sådär i början men nu börjar det gå bra! Låg på 35-45 sekunder i ligg förut och 25-35 i stå, allt beror ju på väder, vind och om något krånglar, därav så stora spann. När allt fungerade bra så låg jag på de lägre antal sekunderna och om något strulade på de högre. Idag träffade jag 90%, vilket alltid är bra. Dock fem bom i ligg, bara en i stå. Sköt på ca 29 sekunder i ligg och 25 sekunder i stå. När det inte strulade med något alltså. Men har även sänkt hela spannet. Nu ligger jag på 25-35 i ligg och 20-30 i stå. Beroende på väder, vind och så vidare. Blåste lite idag vilket sänker hastigheten, framförallt i stå. Men hade även några serier när det var helt vindstilla och det är de som jag snittar 25 sekunder på. Sååå... lite fortare går det nu. Kan skjuta ännu fortare när jag vill och vågar. Och det är vindstilla... M tog tid på mig på ett skyttepass i veckan, från mattan till sista skott, som de tar tiden på IBU's tävlingar och då låg jag på 24 i ligg och 20 i stå. DET är jag nöjd med! Då har jag till och med lite marginal mot där jag vill ligga. Det var på A1 så det är bra, man behöver ju ibland andas mer när det är tävling. 
 
Vi får se hur fort jag vågar skjuta på racet imorgon. 

Full hand

Idag har jag gjort en så kallad "full hand" vilket innebär att man får använda en hel hand för att beskriva antalet träningstimmar. På förmiddagen blev det skytte i kombination med stakning. Körde ren stakning i 2 timmar och före och efter 15 min klassiskt så blev totalt 2,5 timme. Kombade under de två timmarna med stakning, 12 serier. Ingen tillfredsställande träffprocent, speciellt inte i ligg. Totalt 80% träff. Men jag sköt offensivt! Försöker skjuta fortare och idag hittade jag några nycklar som förhoppningsvis ska göra att jag kan fortsätta skjuta fort men träffa mer i framtiden. Låg på ca 30 sekunder i ligg och 25 sekunder i stå idag. Det är helt okej. Vill bli stabil under 2 minuter på fyra skjutningar med bra träffprocent som delmål, sedan är målet såklart att bli snabbast! Men det kommer som inte hända i vinter...
 
På eftermiddagen blev det löpning i 2,5 timme. Sprang på ställen jag aldrig varit på förut och det var nog en hel del tur som gjorde att jag hittade hem... Dessutom exakt på minuten för att nå 5 timmar idag! Så kunde inte ha blivit så mycket bättre. Var mestadels en fin runda också. Lite blött på sina ställen och vattnet har blivit riktigt kallt nu! Så tror tyvärr att jag har gjort årets sista myrpass.... Om det inte är varmare i myren i Torsby, som är nästa lägerort för min del. v44 åker jag söderut! Ser fram emot att få gå på snö, även om det är inomhus till att börja med! Om inte det vita guldet bestämmer sig för att landa på marken här i Östersund innan dess, jag skulle jubla i så fall! 

OneWay

OneWay har varit min samarbetspartner i väldigt många år nu. I vinter gör jag åttonde säsongen med deras stavar. Känns verkligen roligt att få förnyat förtroende varje år. Jag har alltid varit supernöjd med OneWay, både med deras stavar och den service jag alltid haft! 
 
Bjuder på en nostalgitripp bland mina minnen med OneWay.
Mina första OneWay-stavar & jag på Liatoppen i Norge 2009
Ett helt fantastiskt SM i Lima 2010 med två silver och en tredjeplats på förstasträckan på senior-stafetten
9:a på JVM distans 2012
Avslutade en fin juniorkarriär 2013 med seger i H24 Biathlon Challenge
Den roligaste helgen vintern 14-15, Swecup i Hede
 
Jag hoppas på många fler år tillsammans med OneWay, många fler framgångar med de snygga stavarna med mig upp på prispallen!

Backintervaller

Idag körde jag intervaller på eftermiddagen. Skate backintervaller. Körde från botten av velodromen upp till toppen av Björnberget. Tog ca 4,5 minut. Jag ville egentligen köra i nya backen, men den var avstängd. Riktigt tråkigt. Ingen aning om varför heller. Har bara kört ett intervallpass i nya backen, den är så otroligt fin så jag vet inte varför det inte blivit fler intervaller där. Kanske för att det blir rätt långa intervaller om man ska komba. Det gjorde jag inte idag, men inte blev det intervaller där för det... Tråkigt.
 
Jag ville öppna kontrollerat. Visste inte hur kroppen skulle må idag. Körde maxtest igår (gick ganska bra ändå med lite distans till det) och efter det mådde jag inte bra nånstans. Allt från racehosta till huvudvärk upplevde jag under gårdagen. Och i morse skrev jag en riktigt jobbig tenta. Så var som sagt ganska osäker på kroppen idag. Första halvan av passet körde jag väldigt kontrollerat, sedan släppte jag på bromsen och körde på ordentligt. Och det kändes riktigt bra! Kroppen svarade bra, framförallt kändes det otroligt bra på treans växel. Har fått till en teknikdetalj riktigt bra nu, kände det både igår och idag, något jag har jobbat med hela sommaren och som äntligen sitter som det ska! Riktigt skönt! Hjärtat fick jobba idag också, tror jag slog SB i snittpuls på den näst sista intervallen med 186 (94% av max, kom förresten upp i ny maxpuls igår, 197 slag/min. Det var ungefär 1,5 år sedan som jag var uppe så högt senast, har inte nått över 195 sen mars 2014.)
 
Efter fredagsfys följer fredagsmys och för mig är det att kolla på Idol med en stor vattenflaska och något gott att äta. Ikväll blir det mörk choklad från Anthon Berg, bästa!

RSS 2.0